Европейските служители по сигурността виждат нарастващ риск от атаки от страна на ислямисти, които са се радикализирали от началото на войната между Израел и Хамас, като най-голямата заплаха вероятно идва от „вълци единаци“, които са трудни за проследяване. За това пише Reuters .

Например, 10 служители в разузнавателни и полицейски агенции в пет европейски държави, включително Обединеното кралство, Германия и Франция, са заявили пред агенцията, че засилват наблюдението на ислямистките бойци. 

Това ще натовари допълнително ресурсите, които вече са изтощени от предполагаеми заплахи от Русия, Китай и Иран. По-специално, шефът на лондонската полиция Марк Роули го нарече една от най-големите заплахи, които някога е виждал.

Британски служител по сигурността каза, че войната в Газа вероятно ще бъде най-големият "вербовчик" за ислямистки бойци от войната в Ирак през 2003 г. и че призивите за атаки срещу еврейски и западни цели са се увеличили в Европа.

На свой ред германски източник, позовавайки се на разузнавателните служби, каза, че заплахата за цивилните е най-високата в новата германска история, като опасността идва от ислямистки бойци, крайнодесни групи и Русия.

Медията припомня, че миналия месец трима души бяха убити в резултат на атаки на ислямистки бойци във Франция и Белгия. 

Тези две държави, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивата на заплаха от тероризъм. Италия възстанови контрола по границата си със Словения, позовавайки се на риска от навлизане на екстремисти в страната.

„Ще има обратен удар, който ще се усеща с години“, каза британският служител.

Президентът на САЩ Джо Байдън от своя страна приветства в петък като напредък освобождаването от палестинската групировка "Хамас" на повече от 20 жени и деца заложници, съобщава Politico. 

В същото време, той подчерта, че сделката е само началото на труден път, който предстои, докато САЩ работят за освобождаването на останалите заложници, включително американски граждани.

"Днешният ден беше продукт на много упорит труд и седмици лична ангажираност, каза Байдън от Нантъкет, щата Масачузетс, където празнува Деня на благодарността със семейството си. От момента, в който "Хамас" отвлече тези хора, аз, заедно с моя екип, работихме денонощно, за да осигурим освобождаването им."

Байдън каза, че повече подробности за следващия кръг от заложници ще бъдат разкрити в следващите часове, но все още не е ясно дали този списък ще включва американци.

"Не знаем кога ще се случи това, но очакваме да се случи. И не знаем какъв е списъкът на всички заложници или кога ще бъдат освободени, но знаем броя кога ще бъдат освободени. Така че моята надежда и очакване е, че ще бъде скоро, каза Байдън. Не вярвам, че "Хамас" ще направи нещо правилно", каза Байдън за продължаващите преговори. "Вярвам само да реагират на натиск."

Повече от двеста камиона също пристигнаха в Газа в петък, превозвайки гориво, храна, лекарства и газ за готвене, каза Байдън, а стотици други се очаква да пристигнат през следващите дни.

Припомняме, че Байдън заяви в сряда, че Вашингтон "при никакви обстоятелства" няма да разреши принудителното преместване на палестинския народ от Ивицата Газа и Западния бряг.

В телефонен разговор с египетския президент Абдел Фатах Ел-Сиси Байдън също изтъкна, че Съединените щати няма да позволят постоянна "обсада" на палестинския анклав или "преначертаване" на границите на Газа, разкри Белият дом в изявление.

Освен това президентът на САЩ подчерта, че Газа не може да остане "убежище" за Хамас, "където те могат да заплашват Израел и палестинците еднакво" и "да застрашат всеки път към траен мир".

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди в петък, че Хамас е освободил 24 заложници по-рано през деня.

"С облекчение потвърждаваме безопасното освобождаване на 24 заложници. Ние улеснихме това освобождаване, като ги транспортирахме от Газа до границата в Рафах, отбелязвайки реалното въздействие на нашата роля като неутрален посредник между страните", заяви МКЧК в публикация на X.

Израелските отбранителни сили също потвърдиха в петък, че заложници, държани в ивицата Газа повече от шест седмици, са пристигнали в Израел, след като за първи път са достигнали Египет през ГКПП Рафа.

Според споразумението, обявено по-рано тази седмица, "Хамас" се очаква да освободи общо 50 заложници за 150 палестински затворници, всички жени и деца. Сделката, която излезе от преговори с участието на Израел, "Хамас", Катар, САЩ и няколко външни групи, може да се разглежда като рядък оптимизъм на фона на няколко седмици смърт и опустошение. 

Броят на убитите палестинци от началото на атаките на Израел в ивицата Газа до момента е достигнал 14 854 души. Това обявиха властите в региона.

"Жертвите включват 6150 деца и над 4000 жени, докато повече от 36 000 души са ранени." Около 7000 души остават в неизвестност, включително над 4700 деца, съобщиха от правителствената медийна служба.

Израелските атаки също оставиха 88 джамии унищожени, 174 други частично повредени, докато три църкви са били под прицел.

Израел започна безмилостни въздушни и наземни атаки срещу Ивицата Газа след трансгранична атака от "Хамас".

При атаката срещу Южен Израел миналия месец бяха убити над 1200 души. Над 200 души, сред които чужденци, бяха взети за заложници и откарани в ивицата Газа. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук