„12 инсулина липсват от пазара“. „Няма лекарства за диабетно-болните“. „Паралелен износ оставя болни без лекарства“…Това са само част от заглавията, които заливат медиите в България от месеци. Проблемът е ясен отдавна – заради липса на инсулин, животът на десетки хиляди пациенти е застрашаван ежедневно. Причината също е ясна отдавна – износ, в това число и паралелен, на медикаменти, които са животоспасяващи за болните. Половината от тях – деца.

На този фон неясно е само едно. Защо досега, въпреки ясната диагноза, поставена от месеци и от Българския лекарски съюз, и от Асоциацията на собствениците на аптеки и призната от здравните власти, управляващите не си мръднаха пръста, за да разрешат проблема, превърнал се в системен за сектора? И защо беше нужно въпросът да бъде поставен ребром от съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който напомни, че здравето не е за продан и е недопустимо да се прави спекула с него, за да предприеме ресорното министерство най-сетне мерки за преодоляването на недостига на лекарства?

В понеделник привечер, здравният министър проф. Христо Хинков най-накрая издаде заповед, с която забрани временно износа на инсулинови медикаменти. Тя влиза в сила, считано от 2 ноември и засега ще важи до 31 декември, като с нея освен реекспорта на различните видове инсулин и неговите аналози, се забранява и износът на други понижаващи кръвната захар лекарства. А също и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, които също се оказаха дефицитни медикаменти.

Фактът е, че така, само с един министерски подпис, беше разрешен проблем, който поставяше вече близо година на карта десетки хиляди животи и принуди болните и техните семейства да се превърнат едва ли не в закононарушители, организирайки си паралелен внос на липсващите медикаменти. През групи в социалните мрежи и с еднодневни екскурзии до съседни държави, където лекарствата не само ги има, ами са и по-евтини.

Всичко това впрочем се развиваше пред очите на управляващите, които обаче не предприемаха каквито и да било действия, застрашавайки обществения интерес, но пък подпомагайки бизнес такива. Дали умишлено или не е друга тема.

Важното в случая е, че на този фон, единственият, който успя да ги принуди да се задействат отново се оказа депутатът от ДПС и съпредседател на групата на Движението за права и свободи Делян Пеевски.

Рано сутринта в понеделник, след като ресорното министерство за пореден път си направи оглушки за нестихващите призиви за спиране на износа, в това число и от страна на председателя на здравната комисия в НС Костадин Ангелов, Пеевски настоя проф. Хинков да си свърши работата и да подпише незабавно заповед за спиране на износа на лекарства за лечение на живозастрашаващи заболявания.

„Всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората. Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и за клетвата, която полага всеки български министър и депутат“, посочи още съпредседателят на ПГ на ДПС, който явно се оказа и един от малкото, помнещи, че са се клели във „всичките си действия да се ръководят от интересите на народа“.

Същата клетва впрочем полагат не само депутатите, но и министрите, но явно трябваше именно Пеевски да я напомни на проф. Хинков, че да се сети най-сетне последният, че се е клел да пази не само интересите, но и здравето на хората. Въпросът е докога ще я караме така? И винаги ли ще трябва Пеевски да се намесва за всеки проблем, назряващ в България, че да започнат държавните институции да си вършат работата като хората. И в интерес на хората.   

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук