Цинично спекулира с дъщерята на жена си от първия й брак - твърди бизнесменът
..............................................
Г-н Фотев, извинявайте, че искам да говорим по една неприятна за вас тема – изявленията на 20-годишната Анна Зартова, която ви обвинява в сексуален тормоз.

- Няма проблеми. Аз съм човек, който е видял много неща в живота, така че тези неща не ми правят впечатление.

- Как ще коментирате изявлението на Анна Зартова?

- Това е цинизъм до безобразие.

- Вярно е ли е това, в което ви обвинява момичето?
- Категорично не. Това са абсолютни глупости. Тя не посочва нито кога е било, как е било, кой ден е било... В коридора на фитнеса, за който говори, че е станало, постоянно има хора от персонала. Но това е въпрос на съда и аз ще се обърна към него, за да докажа своята невинност. Още миналия петък съм оформил при адвоката си молба и в четвъртък ще подам жалба до прокуратурата.

- Не е ли позакъсняла с обвиненията си към вас Анна Зартова - малко странен изглежда фактът, че е чакала цяла година и чак сега ви обвинява?
- Разбира се. Цяла година било минало оттогава и тя едва сега намерила време. Оправдава се, че аз съм застрашавал родителите й. Ако съм ги застрашавал с нещо, те можеха да се оплачат. Никакъв проблем няма в това нещо.

- Така е, но все пак защо е отлагала цяла 1 година?
- Отговорът е много елементарен - защото Зартов трябва да даде отчет пред руски инвеститори за 2,5 млн. евро. И привличайки общественото внимание, спекулирайки с децата, което е според мен цинично - между другото тези деца не са негови, може би затова ги жертва така, те са деца на съпругата му от първия й брак –

той иска да отклони вниманието и да го насочи към мен,

тъй като аз, като почетен консул на Руската федерация, оказвам подкрепа на всеки руски инвеститор, на всеки руски гражданин, който се обърне към мен за това

- А вие откога познавате Ивайло Зартов?
- От около 3 години. Аз като почетен консул на Русия намерих една руска инвестиция за 30-40 милиона евро, която щеше да бъде реализирана недалеч от Бургас – в село Димчево, в което щеше да се строи вилно селище.

- Зартов твърди, че сте били най-добри приятели и заедно сте участвали в кметската надпревара през 2007 г. в Бургас.
- Ако Зартов е участвал в кметската надпревара като политик, защото той се смята за такъв, аз нямам политически амбиции и не съм участвал в никакви кметски надпревари. В изборите съм участвал като обикновен гласоподавател.

- Той ви обвинява, че вие като почетен консул на Русия, който има за задължение да защитава интересите на руските граждани, не сте защитили интересите на неговата дъщеря Анна, която е руска гражданка, а сте защищавали само интересите на Генадий Гудков.
- Откликвал съм на всяка молба, която е отправена към мен като руски консул – не е имало молба, на която да не съм отговорил, и не е имало случай да не съм помогнал според възможностите си. За тази работа съм награден с орден от Национален руски комитет.

- Имате ли представа как Ивайло Зартов е влязъл в контакт с полковника от КГБ Генадий Гудков, с когото бяха бизнес-партньори в строителството на вилното селище в с. Димчево?
- Не мога да ви кажа. Нямам поглед върху тяхната връзка и върху историята й.

- През есента на миналата година в Бургас се пусна слух, че Ивайло Зартов е отвлечен в Москва, за да се отчете пред своите руски бизнес-партньори.
- Не мога да коментирам слухове. Не съм се интересувал въобще от техните взаимоотношения.

- После се говореше, че Зартов обявил, че заминава за Москва, но по-късно той сам съобщи пред журналист от местен вестник, че има сърдечни проблеми и е на лечение в Банкя.
- Не поддържам контакти с него повече от година и не съм се интересувал къде е Зартов, какво прави – неговата личност не ме интересува!

- Да се върнем към Анна Зартова - тя ви обвинява, че чрез близки до вас влиятелни кръгове вие сте подложили на системен тормоз родителите й.
- Ако Анна Зартова и баща й могат да докажат поне един случай на тормоз, а не системен, моите уважения. Никого не съм подлагал на тормоз. Аз не заемам някаква административна длъжност, нямам и някаква реална власт, чрез която да осъществявам такъв тормоз.

- Интересно ми е, че тя не конкретизира в какво се състои този тормоз.
- Именно, именно. Тя не конкретизира нищо, тъй като няма какво да конкретизира. Ако Зартов и семейството му бяха заплашвани от мен, има компетентни органи – полиция, прокуратура, съд, които те е трябвало да сезират.

- Анна Зартова обясни, че отправя своите обвинения към вас на пресконференция в София, защото се страхувала, че в Бургас щели да прикрият нещата.
- В столицата е много лесно, понеже в Бургас никой нямаше да им обърне внимание, тъй като всички ги познават добре.

- Как ще коментирате обвиненията на Анна, че след "блудството" сте я причаквали пред офиса й, че сте спрели колата си и сте я заговорили?
- Аз не шофирам, а винаги съм със служебен шофьор. Всеки опит за спиране и разговор с когото и да е ще бъде известен. Освен това

аз съм бил ръководен служител на МВР 20 години

и ме познава целият град и не е проблем да се забележат и да се констатират такива неща, ако ги имаше досега.

- Ивайло Зартов твърди, че изваждането му от фирмата не е легитимно.
- Не мога да коментирам взаимоотношенията между Зартов и неговите бивши партньори, тъй като нямам интереси там и нямам никакво участие – нито във фирмата, нито в тези процеси, които се развиват там.

- Генадий Гудков елиминира Ивайло и Мария Зартови от фирмата “Инглиш вилидж”, а Анна Зартова отправя обвиненията си към вас. Защо точно към вас, а не към офицера от КГБ Гудков, това е много интересно?
- Това е интересен въпрос, но попитайте самия Ивайло Зартов защо атакува мен. Може би той смята, че аз по някакъв начин му вредя – в случай като почетен консул на Русия.

- В протокола от общото събрание на “Инглиш вилидж” са вписани сериозни обвинения срещу Зартов за неотчетени 3,5 милиона евро, давани за строителство, и има съмнения, че 2,5 милиона от тези пари са изхарчени нецелесъобразно или са присвоени.
- Смятам, че компетентните органи ще разследват този случай и ще докажат, ако има някакво престъпление.

Бургас,
Едно интервю на Марина ШИВАРОВА