Алексей Петров беше близък със СДС, беше дори гадже на Надежда Михайлова, но им изневери с БСП.
Илия Божинов е роден на 2 октомври 1956 г. в София. Завършил е специалност "Математика и математическо моделиране" в Софийския университет. Той е основател на ГИСДИ - Гражданска инициатива за свободни и демократични избори през 1994 г. и оттогава се занимава активно с броене и прогнозиране на изборни резултати. Беше член на Висшия съвет на БСП, но миналата година напусна и основа нова партия “Българската левица”, на която е лидер.

.............................
- При всички български политици независимо от цвета май действа законът за омертата?

- Схемата е още от времето на Виденов, по негово време стартира, вече е изпитана. Специално в енергетиката знам, че още от тогава едни и същи хора си вземат процента върху продажбата на горивата, а там, където трябва, всеки месец се носи куфарчето с пари.

- Кой носи куфарчетата?
- Бизнесмените в енергетиката. Но схемата е изпитана и действа във всички останали отрасли. Минават изборите, идва новият кабинет и как сега следващият министър да осъди предишния за далаверите, като на него буквално от първия ден започват да му носят куфарчето. Ако той иска да съди предшественика си, трябва да започне от тия, които носят куфарчетата. Ама трябва да каже, айде сега с това, дето го носиш, обратно и чао. Но очевидно куфарчетата се носят и сега, явно малко трудно се отказва.

- Явно схемата си действа, защото не на последно място дори хора като вас си говорят ей така по принцип. Не можете ли да дадете един конкретен пример?
- Ще ви дам. Защо не? Например има една тройна операция между енергетиката, министерството на транспорта и Людмил Стойков.

- Човекът на Първанов?
- Людмил Стойков, колкото е човек на Първанов, толкова е бил и е на другите, защото виж какво става. Значи БДЖ е длъжник на енергетиката, Люси казва аз ще платя дълговете на железниците, но те ще ми дават вагони за старо желязо. А тези вагони са много и са много тежки. И една малка подробност –

Стойков ги взема от БДЖ по 8 стотинки килограма и моментално ги препродава по 24 стотинки килото.

Простата сметка показва, че ако БДЖ си беше продала сама това старо желязо, щеше да получи три пъти повече пари, отколкото е бил дългът към енергетиката. Ние идваме на власт и аз тогава поставям въпроса. Питам министър Петър Мутафчиев, добре де, тая далавера как така става? Той казва, ама това е още от предишния министър, аз какво мога да направя? Викам му, какво като е от предишния министър, не виждаш ли, че е престъпно? Пускаш едно писмо до прокуратурата, тя идва, даваш каквото има по въпроса и тя започва да съди, когото трябва, а ти като министър на транспорта прекратяваш договора и няма да плащаш никакви неустойки, защото има престъпен елемент в този договор, чиста кражба.

- И какво стана по-нататък?
- Ами много скоро след това дойде един мой приятел и направо ми казва, абе, тука има едни 20 000, ще ти ги дам, за да си мълчиш.

- Кой е този ваш приятел?

- Той е от Висшия съвет на БСП. Аз го питам, абе, защо тебе те пратиха? Защото си ми приятел и няма да те накисна, нали, няма да кажа е тука един ми предлага подкупи, я дайте да го гепим, нали затова те пратиха? Ами да, затова пратиха мене, това е положението, вика моят приятел. Та това е положението. Всичко се знае, нещата се развиват така повече от десет години и никой няма интерес да осъди предишния. Такива са игрите още от Виденово време.

- Ген. Любен Гоцев фактор ли е в тези игри? Според Виктор Вълков генералът се интересува повече от жени, отколкото от политика!?
- Да...не. Той е фактор, доколкото има информацията, но не мисля, че самият той има амбицията да управлява нещата. Той няма претенциите на една Татяна Дончева, например. Неговите амбиции са да знае какво става, да бъде някакъв информационен център и така да му се чува думата.

- А кръгът “Монтерей” като цяло дърпа ли конци в игрите?
- Е, те, че дърпат, дърпат. То и

Бойко Борисов е тяхно произведение в края на краищата.
 
Но те са по-скоро някакъв интелектуален кръг и не бих казал, че имат чак такава власт, че да управляват процесите в България. Имат влияние с информация, но олигарсите са на друго място. Много по-голяма влияние има Валентин Златев, който не е в кръга “Монтерей”, но държи нефта и нефтопродуктите в България. “Монтерей” реално съществува, но не бих преувеличил неговата роля, особено в политиката.

- Ако се опитаме да направим едно сравнение между предишните и сегашните олигарси – що за олигарх беше например един Красимир Стойчев, който изгради империята “Трон”, беше икономически “консиглиери” на Костов, по негово време създаде Мtel, после му го взеха, а той се покри някъде, върна се, рекламира нов телекомуникационен продукт и отново се покри. Що за игри са това?
- Специално при него няма никакви игри. Аз го познавам от много години. Той не е олигарх, а човек на живота. Почне нещо и го продава на друг. Направи някакъв проект, гледа да го продаде, друг да го развие, а той да вземе парите и да си живее спокойно. Каквото и да започне, ще свърши като Мtel. Той няма нервите да се занимава с нещо дълго и активно. Още по-малко би имал нерви да играе игрите на днешните олигарси, сега те са много по-сложни.

- А докато официалната власт при всяко превъртане на рулетката джентълменски си препредава игрите с куфарчетата, с тройните операции и т.н. , какво се случва в подземния свят?
- Там има малко по-различно разделение на благата. Сега, вярно, че ВИС беше по-близо до СДС, а сикаджиите – до БСП, но и там винаги е текло едно преразпределение на нещата при всяко превъртане на властта. Като дойде новото правителство, се пуска директивата – да дойдат всички от подземието, за да им се обясни, че вече всички са под шапката на една, еди коя си фаворизирана групировка.

Ония, които се опъват да са под една шапка, ги убиват.

- Кой ги убива?
- За последните години се случиха прекалено много чисти убийства на подземни босове. Толкова чисти, че вече толкова време няма нито едно разкрито убийство. Този факт за какво ви говори? Или службите ни са много некадърни, или са свързани с убийствата. Няма как да бъде иначе. За мен най-мощното преразпределение на най-големите интереси стана по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар. Не правя никакви изводи и намеци, просто отчитам един факт – най-много убийства станаха по негово време. Очевидно тогава се преразпределиха много силно ролите в подземния свят.

- Самият Бойко Борисов не се ли опасява от компромати в последния момент преди изборите?
- Този сценарий не сработва в последния момент, защото вече се разбра, че компромат, изтеглен в предизборен период, винаги мирише и накрая не сработва добре. Ние с Бойко Борисов имахме личен спор и накрая той ме убеди, че няма проблем с историята си. Освен това, той е достатъчно голям хулиганин и може да надвика и да надплюе останалите. На мен лично Бойко Борисов ми е симпатичен, има нормална, хубава човешка реакция, но за политик не става Аз лично бих играл с него карти, футбол. Имам много приятели, които приличат на Бойко – приятен изказ, някакво чувство за хумор, макар и мечешко, но съм удивен от ролята, която му готвят. То и партията му се състои от него и Цветанов, ние имаме повече кадри от ГЕРБ.

- Когато говорим за официални и неофициални информационни центрове, преразпределение на интересите в подземния свят и т.н., някак си отминаваме МВР, една агенция като ДАНС и ролята на един Алексей Петров в тази служба?

- То и там има и приемственост, и преразпределение на интересите. В Министерството на вътрешните работи нещата са толкова навързани, че там схемата е като в синодалния кръг. Нищо в подземния свят не може да стане без протекциите на полицията. В МВР всеки прави нещо, има си някаква сфера на влияние, знае се, но никой не го закача, защото и той знае нещо за другите.

Затова и Румен Петков вече не e шеф на това ведомство. Толкова е експулсивен, че ако някой го ядоса, той винаги е в състояние да направи нещо в нарушение на договореностите. Колкото до ДАНС, Алексей Петров първо беше близък със сините, беше гадже на Надежда Михайлова, въобще беше много близък до СДС. Беше близък и със Стефан Софиянски, който му намери някакви общински терени. Сега Алексей Петров е близък с БСП. Това е ясно. Но не е ясно обаче с кой точно от кръговете е близък. Защото в БСП Румен Петков си има доста влиятелно лоби. Има кръг “Овчаров” и ако утре се провалят на изборите, първи ще скочат и ще кажат това момче Станишев ни докара загубата, махна Румен и т.н.

Има обаче и десен кръг “Антиовчаров” начело с Кирчо Добрев.

Тези дни разбрах от моя “информационен център”, че наскоро е имало една доста странна среща. Румен Овчаров е ходил при Бойко Борисов, може и в лично качество да е било, имало е някакви разговори, а с него бяха в доста яростен конфликт около Вальо Топлото. Тогава за какво могат да си говорят кметът и Румен Овчаров? Доколкото знам, Бойко Борисов си прави една тънка сметка. Може да му се наложи да управлява заедно с БСП, но тогава той ще каже, да, няма как, но поне без Станишев.

- Къде спи Станишев, докато се правят съмнителни срещи под носа му?
- Е, може пък Овчаров да е бил пратеник на партията си. Не знам със сигурност. А Станишев си води прозападния и доста антируски курс, което е странно, защото все пак е роден в Украйна, в бившия СССР, завършил е в Москва, станал е доктор на науките в Московкия университет. Тази прозападна външна политика той я води блестящо, но във вътрешен план други хора движат нещата с бизнеса, куфарчетата и пр., много черна му се вижда тази работа. Междувременно около 20 процента от местата в предизборните листи се готвят за хората на олигарсите, които от своя страна ще платят предизборната сметка. Може и някой от самите олигарси да скочи в парламента.

Например един Георги Гергов. Защо му е да става депутат? Вероятно, защото, докато е в Народното събрание, не е подсъден за много неща. А той има много кредити, с които виси и утре, ако не си ги плати, малко трудно ще го осъдят, ако е депутат. Но така или иначе рибата е още в морето и няма аз да му бера гайлето на Станишев...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ