МИНАЛО-НЕЗАБРАВИМО
Журналисти от БНТ лъжесвидетелстват, за да се харесат на властта

• Хачо Бояджиев спрял ^Ку- ку^, защото не можел да го контролира. Продуцентът Петър Курумбашев осъдил Маргарита Михнева

През 1937 г. една американска радиостанция подлуди половин Америка, като два часа излъчваше симулативни репортажи за нападение на извънземни, вдъхновени от ^Война на световете^ на Орсън Уелс. На 22 декември 1991 г. обаче легендарното студентско тв-предаване ^Ку-ку^ вкара в масова истерия цяла България, като симулира, че АЕЦ ^Козлодей^ е гръмнала. Скандалът беше толкова голям, че дори се стигна до дело срещу фитилджиите Курумбашев, Алгафари и останалите от забавното шоу.
Тия дни редакцията на ШОУ се сдоби със запис на конфиденциален разговор между създателя на ^Ку-ку^ Петър Курумбашев и негов събеседник.

Оказва се, че в течение на ^заговора^ на ^Ку-ку^ е била половин БНТ. От записа не става ясно кой е измислил идеята - Курумбашев, режисьорът Нидал Алгафари, Нели Андреева и някои други веселяци.
Продуцентът навива много от телевизионните началници да участват в предаването като известни телевизионни лица. Естествено, обяснява им, че става въпрос за дженк. Ключовият участник в него Митко Цонев изобще не е трябвало да бъде кандардисван за съгласие. Тогава двамата с Владо Береану водят силно и готино предаване ^23 часа - новините^. В тия романтични времена официозното новинарство на Екип 1 с Райко Райчев и Емилия Иванова е в люта битка с човешките новини на Екип 2 на Асен Агов и Нери Терзиева. Обаче Митко Цонев и Владо Береану са без конкуренция. В последния час от денонощието двамата поднасят разчупени новини почти в ку-ку стил и Курумбашев си харесва мустакатия водещ за симулация на аварията. Обяснява му целия сценарий. Митко е напълно наясно с бъзика и приема с ентусиазъм. Посветени и ангажирани са доста репортери от ^По света и у нас^, защото собствените репортери на ^Ку-ку^ не могат да се появят на екран - веднага ще бъдат разпознати и ще се развали дженкът. Една от репортерките на официалната новинарска емисия, която намазва от скандала, е Екатерина Генова. Към момента на наемането й от Курумбашев тя е най-обикновена журналистка - скромно, посредствено и незабележимо същество от ^По света и у нас^. На съдбоносния 22 декември обаче бледата Екатерина Генова надминава себе си и забележително убедително обяснява на милионната аудитория как в Министерския съвет се провежда извънредно заседание. Повод - авария в АЕЦ! Скандалът променя живота й. Напуска чиракуването в ^По света и у нас^ и почва с летящ старт своето предаване ^Ах, тези муцуни^.
Грешката на кукувци била, че вкарали езика на подтекста, а Курумбашев стига до прозрението, че ако били изпраскали едно към едно в прав текст: ^АЕЦ ^Козлодуй^ гръмна^, то последствията биха били далеч по-малко страшни. Щото сработил старият рефлекс на българина: ^А, ясно, пак го усукват и не казват направо истината, ама ние си я знаем.^ Даже Милен Цветков хвърлил едно скептично око на предаването и казал: ^То пък едно предаване сте направили!^ На Цветков мигновено му се набило в очи, че колата, която обявява тревога за аварията, хвърчи посред лято, когато е правено предаването, а пък когато се излъчва то, е люта зима. Куп още други моменти, умишлено допуснати, трябвало да подскажат за манипулацията, но вместо това само подсилили ефекта.
Извън откровенията на Петър Курумбашев обаче ШОУ се добра и до едно любопитно, неизвестно досега свидетелство на очевидец и косвен участник в тези събития. Легендарният Димитри Иванов - Джимо си спомня горе-долу следното: ^Кукувците ми довериха какво са си наумили, за да нашумят - нападение на някоя от границите на България.
Че няма официална информация за агресия откъм западната граница, че може да е от южната, но също няма потвърждение и народът... нали разбираш. Идеята ни, значи, е народът да разбере, че не бива да вярва на телевизията чул-недочул, разбрал-недоразбрал и т.н.^ Джимо обаче отсякъл: ^Не. Може да стане сакатлък. Току-виж, някое поделение се вдигне по тревога и танк прегази някое неразсънило се войниче. Друго ще си измислите. И те, умниците, измислили, че има съобщение за взрив в АЕЦ ^Козлодуй^.
Така или иначе, независимо какво си били наумили умниците, поне три дни преди излъчването готовото предаване се върти в телевизията.
Когато излиза на екран, последствията за веселяците са жестоки. Стефан Савов се запътва към телевизията, на входа не му козируват и настава страхотен скандал. Съпътстващият полезен ефект е, че председателят на Народното събрание Савов с потрес разбира, че не знае откъде се спира телевизията в такива случаи. Скандалът поставя на дневен ред въпроса - доколко, кой и как може да контролира медиите, особено монополните.
От записа личи и удивлението на Курумбашев, че скандалът е политизиран. Наистина първото правителство на СДС е на власт и продуцентът признава, че режисьорът Нидал Алгафари с право е под подозрение, защото винаги е правил предизборните клипове на БСП. Освен това е толкова правоверен комунист, че ако покрай БСП днес има едно силно БКП, Нидал Алгафари със сигурност би гласувал за железобетонното БКП.
В същото това време обаче най-отговорният човек на ^Ку-ку^ Курумбашев е тотално син, говори по митингите на СДС и с право при срещата си с премиера Филип Димитров го пита: ^Мога ли точно аз умишлено да организирам предаване за сваляне на демократичното правителство, което е от два два месеца?^ Фил обаче му отговаря достойно.
Най-удивен е продуцентът от реакцията на Асен Агов. Същият е от най-информираните за предаването, но това не му пречи да заклейми с патос ^Ку-ку^ - как са си позволили тия да направят такова нещо, възмутително! Лицемерието и на шапка, и на периферия в БНТ е тотално - всички знаят и всички се възмущават.
Идва ред на правосъдието. По искане на главния прокурор Мартин Гунев почва да се търкаля наказателно дело. Завежда се дело № 1 за 1992 г. Кукувци и главният обвиняем Курумбашев са горди. Дело № 1 за предишната година е било срещу самия Тодор Живков. Като баш обвиняем продуцентът дори си прави нова визитка. Първото гледане е насрочено за 28 януари - деня, в който Курумбашев навършва 25 години. Пред Съдебната палата спира огромен “Линкълн”. От него заедно с Курумбашев излизат Август Попов и Десислав Тодоровски, дегизирани като проститутки. Продуцентът ги снима за спомен. Влади Въргала пък му подарява масивен златен ланец, за да подкупи съдията. Вечерта рожденикът получава за подарък дълга франзела със скрита вътре ножовка.
В касетата, до която ние се добрахме, звучи горчивото признание на Курумбашев, че макар отвън процесът да изглежда маскарад, на него и близките съвсем не им е било весело. Прокурорът по делото (от записа личи, че Курумбашев не може да се сети за името му, но знае, че същият вече се е издигнал във Върховната прокуратура, б.р.) иска наказания по член от Наказателния кодекс за тероризъм. Симпатизантът на кукувци Петър Дертлиев от алтернативното СДС с тире пък лично моли и маститият адвокат Петър Корнажев става адвокат на Курумбашев.
Делото обаче се точи три години. Междувременно Корнажев става министър на правосъдието и се получава парадокс - правосъдният министър защитава хем държавните интереси, хем агресора срещу държавата Курумбашев. Конфликтът на интереси е разрешен, когато Корнажев лично намира нов адвокат на клиента си. Новата защитничка Йорданка Вандова се справя блестящо до края на делото и съдията произнася оправдателни присъди. Нидал Алгафари обаче не е доволен и се прави на обиден на Петър Курумбашев. Прокурорът поискал за продуцента година ефективно, а за него само половин година условно, което си е чисто подценяване на заслугите му.
Горчивият спомен на създателя на ^Ку-ку^ и до днес е, че всички поканени репортери от новините в телевизията се правят на ударени или прецакани и лъжесвидетелстват на поразия.
Единствено Митко Цонев се държи мъжки, не се прави на три и половина и казва истината: ^Да, знаех за какво ме бяха поканили. Знаех какво се готви, какъв е сценарият и в какво участвам. Заявявам го с пълно съзнание.^
В записа внимание заслужават и някои лирични отклонения на Петър Курумбашев, които извън скандала биха могли да хвърлят косвено светлина кой и какво от екипа е целял с приноса си в предаването, както и върху някои по-късни процеси в отрочетата на ^Ку-ку^ - от ^Каналето^ и ^Хъшове^, та чак до ден-днешен с ^Шоуто на Слави...^
Курумбашев припомня, че в първото антиконформистко тв-предаване след 10 ноември сред истинските създатели са сините от ФНСД - той и Камен Воденичаров. Червените в екипа Любен Дилов - син, Радомир Чолаков и Радослав Гълъбов са изпратени в ^Ку-ку^ от ДКМС. Първоначално сините дори напъдили някои комсомолци: ^Къде се тикате, бе, червени с червени, комунисти такива.^ И те наистина си отиват. Остава Любен Дилов - син, който тогава се отличава единствено с това, че е адаш на известния си баща. ^Големият трансферен удар^ - Слави пък е измъкнат от подлеза пред ЦУМ, където достойно си изкарвал хляба с продажба на мартеници, и тихо и кротко е домъкнат от Влади Въргала. Интересното е, че почти веднага с внедряването на Слави напуска първата звезда на ^Ку-ку^ Влади Въргала.
Август Попов пък си спомня, че всичко вървяло прекрасно, докато не се намесили парите, и избухнали първите, финансови скандали. Не може едни да получават по 60 хиляди, други 6 хиляди, а трети по 600 лева, изрепчил се някакъв си монтажист. Тези скандали си спомня в записа и Курумбашев, защото лично той е разпределял парите. Тактичният продуцент не дава персонални оценки със задна дата, но симпатиите му в неговите откровения личат от самолет: ^Аз не мога да кажа, че съм правил “Шоуто на Слави”, но знам, че съм създател на ^Ку-ку^, останалите създатели също се знаят, така че нека никой не си приписва нещо, което не е правил.^
Когато се доближава до фаталната за ^Ку-ку^ 1994 г., създателят на легендата казва, че ако трябва да коментира отминалото време, няма да може да каже добри неща за някои хора. Кои са те, не е толкова трудно да се отгатне. В едно от късните си интервюта Слави Трифонов гордо заявява, че работили много години заедно с Курумбашев, и после обидено добавя, че съратникът му, видиш ли, се изцепил, че двамата не били от една порода.
В края на записа става ясна и диагнозата за смъртта на ^Ку-ку^. Причината е тривиална. Просто Хачо Бояджиев го спира. Това става през септември 1994 г. През декември са изборите, които БСП печели. Според Курумбашев Хачо спира предаването, защото не може да го контролира. ^Даже си позволи да каже, че не съм превел някакви пари на телевизията, заради което аз го осъдих, защото, когато някой лъже откровено, аз го осъждам, осъдих и Маргарита Михнева, която също си позволи да казва това, което не е вярно - категоричен е Курумбашев.
^Ку-ку^ не е престанало да съществува, защото хората са престанали да го гледат, а защото генералният директор на БНТ Хачо Бояджиев го спря. Хачо дори имаше определени искания към мен и му стана ясно, че няма да минат. Така че аз съм отстоявал независимостта на ^Ку-ку^ в продължение на години при четири или пет ръководства на телевизията. С което не може да се похвали нито ^Каналето^, нито ^Хъшове^. Оттогава не съм правил ^Ку-ку^ и не сме работили заедно. Това е истината за ^Ку-ку^ едно към едно^ - звучи с гордост и горчивина гласът на Курумбашев от записа.

Славей КОСТАДИНОВ