ИДОЛИ
Легендарният рокаджия имал три слабости: музиката, бирата и хубавите дами

Когато едва 20-годишен за пръв път излиза на голямата сцена, за да пее с група ^Бандъраците^, Гошо Минчев така бил наруган от майка си, че дълго време след това не могъл да се съвземе. Невероятно властна и амбициозна, родителката му искала той на всяка цена да завърши външна търговия в Икомическия институт и да тръгне по чужбина, а не да се занимава с ^глупости^. ^Моето момче да тръгне по турнета с курви и педерасти?! Няма да го пусна!^ - категорична била тя. Но синът й се оказал не по-малко опърничав от нея, казал й да си гледа работата и тръгнал с ^ония безделници^. Още повече че от малък бил принуден сам да изкарва хляба си като работник в една софийска фабрика, докато тя не го виждала по цели седмици, гледайки да угоди на втория си съпруг. Само след три години, през 1967 г., заедно с ^Щурците^ Гошо печели на международния фестивал ^Златният Орфей^ първа награда с ^Бяла тишина^.
По този повод майка му вдига ^табуто^ и го приема да живее при себе си и новия си съпруг, но скоро й се случва една голяма неприятност - обвиняват я в мними валутни афери и я вкарват в затвора за... шпионаж. Това още повече усложнява биографията на младия певец, изключен в казармата от Комсомола, понеже разказвал вицове за бай Тошо и Хрушчов, играел туист и от устата му не слизал лафът: ^Копеле, всичко е Америка!^ На всичко отгоре имал ^вражески произход^ - преди ^победата на народната власт^ баща му е бил известен столичен фабрикант, а след това бъхтел в някаква фабрика от сутрин до вечер и едва свързвал двата края.
И все пак, след като печели ^Златният Орфей^, по доста сложни пътища Жоро успява да се измъкне от България и да се добере до Брюксел, където се записва да следва телевизионна и кинорежисура. Там издава и първата си малка плоча, която получава възторжената оценка на известния музикален критик Жак Мерсие. Изведнъж обаче получава нов удар на съдбата, и то от човек, от когото най-малко е очаквал такова нещо. Съпругата му Лили му изпраща вест, че е влюбена в тенисиста Божидар Пампулов и иска да се разведат. Лили - това е известната в миналото манекенка Лиляна Йончева, с която се запознава на едно ревю в зала ^Универсиада^. След 10-годишна семейна идилия обаче омайницата се влюбва в друг и на свой ред ^запява^: ^Развод ми дай!^ Гошо набързо грабва куфарите си и се връща в България. ^Прибрах се в София и ходех из централните заведения, за да може хората да ме видят и да й предадат, че съм се върнал^, разказва след години певецът. За негово учудване обаче получава официално съобщение за развод с мотива, че той искал да живее в чужбина. Всъщност причината Лили да поиска развод били непрекъснатите турнета, репетиции и купони на благоверния й съпруг. ^Не издържм повече на това високо напрежение! - жалва се пред познати Йончева, която междувременно се отказала от манекенството и почнала да учи право. - Имам тежки изпити, а цялата къща се тресе от музика.
Вечно е пълно с хора. Пият и пеят до зори, Жоро е станал много буен, не мога да го озаптя!^
Не му провървява и с втората му съпруга Люси. След няколко години брак двамата се разделят и от 1983-а до фаталния 18 февруари 2001 г., когато умира в съня си, Гошо Минчев повече не се жени. Разказват, че през последните години от живота си, когато вече е тежко болен и се подлага на няколко операции, доайенът на българския рок намира утеха в компанията на руса девойка. Двамата често се разхождат, хванати за ръка, из Южния парк и нежно си гукат. До последно побелелият изпълнител се държа като рицар и не разкри името й. Чак сега стана ясно, че младата грация с поетичното име Лилиан Колеф-Кира е полубългарка - полуфранцузойка и е вдъхновила Минчев да напише нотите на последния си албум ^Утрешен свят^. Музата пък, от своя страна, съчинила текстовете на песните. ^Утрешен ден^ определено учуди публиката, тъй като е зареден с романтично настроение, нетипично за имиджа на ^вечен сваляч^, за какъвто искаше да мине изпълнителят на казармения хит ^Хляб и мармелад^.
^Аз изобщо не съм сваляч, а най-обикновен мъж - разкри малко преди да напусне този свят Жоро Минчев. - Това е роля, която съм си измислил и продължавам да играя. Всъщност съм доста срамежлив - видя ли жена, в повечето случаи се изприщвам или пък се изчервявам.
Но иначе с какви жени съм бил, Господи!
И първата, и втората ми жена бяха красавици.^ Приживе бате Гошо, както му викаха колегите от по-младата генерация, нито потвърди, нито отрече слуха, че е имал закачка със съпругата на наш дипломат в Ангола.
^Благодарен съм на жените в моя живот. Ако и втората ми съпруга Люси не ме беше напуснала, сега за какво щях да пиша песни^, шегуваше се със семейните си несполуки роклегендата.
Един от най-близките му приятели - певецът Васко Кръпката, смята, че за съжаление Жоро Минчев не е могъл да срещне жената на своя живот. Факт е, че не създаде здраво семейство и не остави поколение. Господ не го награди с този късмет.
Малцина знаят, че лидерът на ^Стари муцуни^ е бил не само известен бохем, но и голям фаталист.
Не обичал кръглите годишнини, откакто на половинвековния му юбилей го сполетява първата трепанация на черепа. От 1993-а насам, когато се потвърждава страшната диагноза ^тумор на мозъка^, се зареждат операция след операция. Но последните две години от живота му са истински кошмар. Хирурзите отварят главата му през четири месеца и вадят оттам образувания, големи колкото мъжки юмрук. Ветеранът на българския рок даже предсказал с невероятна точност кончината си. Когато гостувал за последен път на живо в предаването ^Блус до дупка^ на радио ^Експрес^, той заявил, че бърза да запише ^Утрешен ден^, защото му оставали ^броени дни^.
Властимащите и преди, и след 10 ноември 1989 г. определено не го обичаха. След връщането му от Брюксел той дълго време бе държан встрани от активния музикален живот и затова се изявяваше като водещ на радиоконкурса ^Песни на седмицата^, а сетне и на телевизионния конкурс ^1 от 5^ и на Младежкия конкурс за забавна песен. . Едва през 1987 г. излиза първият му албум с песните ^Едва полунощ е^, ^Урок по рок^, ^Есен в София^, ^Какви времена^. Разправят, че Андрей Луканов го намразил люто, след като чул песента ^Хей, Андрей, спри, недей!^, която му посветил певецът. Когато веднъж по ^Хоризонт^ го поздравили с парчето, той се засегнал не на шега и заявил, че за него Георги Минчев ^никога не е бил певец и няма да бъде^.
Той обаче не обръщаше внимание на ^тези еднодневки^ и бързаше да твори. През последните 12 години издаде 7 албума, които ще останат в златната съкровищница на съвременната ни попмузика.

Деси МАНДОВА