ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ
• Избрала Янчо Таков за кум заради баща му
• Казваше в очите на мъжете си, че е залюбила друг

Преди да стане тв-звезда, Бригита Чолакова - Железния Ханс, е била “глас^ на информацията на гарата. Подвизавала се е и като конферансие в цирка. В БНТ почва като говорителка, сетне става водеща и автор на няколко елитни предавания. Изковала е немалко кадри за телевизията и една от първите наред с Хачо Бояджиев утвърдили екипната работа.
Родена е в София на 12 октомври 1933 г., почина на 5 октомври 1999 г. Майка й е германка, баща й е българин.
Вдовицата на легендарния музикант Людмил Георгиев - Нели Георгиева, е била дясната ръка на тв-кумира Бригита Чолакова цели 16 години. Заедно с ученичката на Бригита - Таня Димитрова (в момента е в СЕМ), позната ни и от ^Тв-справочник^, двете телевизионерки си спомниха пред “ШОУ” част от най-пикантните истории на Железния Ханс, както я наричаха в телевизията.


- Нели, ти беше дясна ръка на Бригита 15 - 16 години, как се запознахте с нея?
- Съпругът ми Людмил Георгиев работеше в оркестъра на цирка. Бригита тогава беше конферансие, инспектор на манежа, и така се запознахме. Аз бях разпоредителка в цирка и бая свят обиколихме. Взимахме и добри пари. Тя беше най-хубавата. Лъхаше и на култура единствено от нея за разлика от другите. Все едно нямаше нищо общо с цирка. Германка. Майка й беше германка. Имаше друго възпитание и излъчване. Тогава тя беше още с първия си мъж - волейболиста Боби. И тя е играела волейбол. Разликата им беше 12 години. По същото време се влюби в Чандо (вторият мъж на Бригита) и след като се разведе, направиха сватбата. Чандо загина, когато падна самолетът за Алжир заедно с Паша Христова, Николай Ара-баджиев и други. Чандо много искаше да си вземат дете, но тя не беше съгласна. Не можеше да забременее. Тя обичаше децата на брат си и се грижеше за тях. След това отиде на работа в телевизията, с конкурс, разбира се. И Павел Матев й беше помогнал. После тя ме взе при себе си. Аз тогава не работех никъде. Научих се и на машина да пиша, и какво ли не още. Людмил предупреди Бригита, че в телевизията има много мъже, а тя му отвърна в типичния си стил: ^Около мен никой не може да припари!^ Правехме ^ТВ-обектив^ в началото. Говорителите и водещите много й завиждаха и я намразваха, понеже не четеше пред камерата от листове. Май и затова са я махнали от новините и са й дали да прави собствено предаване. След това се омъжи за Дарчо Карагьозов, третият й съпруг.
- Защо на тази сватба сте кумове с Янчо Таков, а не с Людмил, мъжа ти?
- Дойдоха една вечер тук: ^Избрахме вече датата, ще се женим и ти ще си ни кума. Разберете се с Людмил. Аз Людмил не го искам за кум. Той ще ме разбере, защото е мой човек. Янчо Таков ще ни бъде кум. Теб, Людмиле, не те взимам за кум, защото сме си приятели, тъй или иначе. Един човек от семейството участва, а пък Янчо е човек на деня, баща му... Тъй че аз имам нужда от него в телевизията. И идва денят на сватбата. Ставам да се приготвям, а Людмил си спи. По едно време звъни телефонът и Гита вика: ^К`во прави Людмил?^ - ^Спи^, й казвам. ^Как спи, дигай го веднага, той ще бъде кум. Янчо го няма, бил в Пловдив на рали.^ С половин уста го вдигам Людмил и му казвам какво-що. ^Да си гледа работата!^, рече, нали си е македонец, ще му нарежда Бригита... Както и да е, приготви се и отидохме, а всички чакат на прозорците да дойде Янчо, а Людмил настрани. Страшно много го обиди, че е резервен кум, но тя си е такъв харакатер. Понеже си я познавахме добре, много не й обръщахме внимание. Въобще при нея нямаше ^извинявай^.
- Мъжете как приемаха да бъдат командвани в работата? Освен ти и Таня Димитрова в екипа й нямаше ли други жени?
- Мъжете се страхуваха. Каквото им каже - това. Като я нямаше, правеха каквото си искат. Всеки в екипа трябваше да може всичко. Малко поработи и Боряна Димитрова при нея. Спомням си, че като дойде, й казва: ^Другарко Чолакова, искам да си карам стажа при вас!^ А Гита казва: - ^Аз съм много лоша. Карам се, викам, тропам! Защо при мен?^
- Ти си била почти неотлъчно до нея, изневеряваше ли на мъжете си тя?
- Никога. Дори на първия си мъж, когато се влюби в Чандо, още първата вечер му казала: ^Вече не мога да живея с теб, защото съм влюбена в друг. Тъй че, моля ти се, напусни ми къщата!^ Когато повече не можеше да бъде и с Дарчо, тя му каза. Винаги е била точна и по любов с мъжете, никога по сметка.
- Обичаше ли компаниите извън работа?
- Да. Много весел човек беше, засмяна, щастлива.Тогава се събирахме повечето по къщите. Говорехме много за книги и театри, тогава се четеше, ходехме на театър.
- Бригита признаваше ли си грешките?
- Не-е-е, тя никога не грешеше, германците не грешат. Винаги и за всичко тя е права. Един ден се скарахме, разкрещях се и аз, защото не беше права, и тя млъкна. Вечерта, естествено, пак сме заедно и тя ми вика: ^Много те моля, когато ти се карам, да мълчиш, аз не искам хората да разберат, че правя отстъпки пред теб, разбираш ли? Когато викам, ще мълчиш! После ще ти се извиня!^ Да не й падне имиджът...
- Бригита поработи и като пиар по време на изборите след 10-и на генерал Семерджиев, а не беше партиен член?
- Винаги е била против комунистите, а ето с това, след 10-и, страшно много ни учуди... Може би го е приела просто като работа... А и се страхуваше, че ще я изгонят от телевизията. Тогава се пусна и слухът, че е любовница на Семерджиев, нещо, което е невъзможно. Тя си падаше по млади мъже, а той беше много по-стар. Беше казала в едно село на жените: ^Как не ви е срам? Вижте се в тези сини престилки!^ Да не ходят така облечени, да се обличат добре, да ходят на фризьор, да не се връзват с кърпи и т.н. и т.н. все от тоя род. ^Ще ви избягат мъжете, бе, вижте се!^ Семерджиев, като я чул, й казал, че повече няма да му бъде пиар.
- Как издържаха хората на нейния ритъм в работата?
- Който не издържаше, си отиваше сам. Ритъмът й беше... страшен, но винаги се грижеше за хората си. Държеше на нас.
- Бригита пиеше ли?
- Пиеше, но не много. Редовно пътувахме с Дарчо, той беше по запоя. Изпивали сме и по една бутилка коняк тук, в компания, беше му времето, но на другия ден не беше на работа. Тя умееше да пие, когато трябва, а и да не пие, когато не трябва, когато имаше ангажименти. Най-хубаво сме прекарвали без мъжете си. Като пътувахме из България с ^ТВ Неделник^, заминем в петък-събота, вечерта - в ресторанта, ядене и пиене. Тя обаче гледаше кой колко пие и го спираше. Изпие едно уиски и вика: ^Айде да си лягаме.^ И все за работа говореше. Утре това, утре - онова. Обичаше да говори за работа. Много беше обидена от това, как я уволниха. Звъни по телефона от “Пропуски” и Гриша - директорът ни на продукция, вика: ^Леле, на Гита са й взели пропуска и не може да влезе!^ Точно навършила годините за пенсия - 55 години, и без да я предупредят, й взели пропуска. Като че ли са стояли и са дебнали точно деня... После остана на договор да работи още.
- Бригита имаше ли интимности с някой от телевизията?
- Не, не! Тя беше... Ако тя искаше, ще стане, ако не искаше, никога не можеше да стане... Помня, че правехме ^Диалози^ с Борето Дионисиев - много беше добър. Беше вече без Дарчо... Връща се веднъж от Ямбол и вика: ^Ах, какъв мъж видях, Тошко, същински Робърт Редфорд. Той ще дойде и ще го видите...! - ^Мина известно време и някакъв-никакъв отваря вратата и тя: ^Това е Тошко от Ямбол!^ Много беше разочарована, че не го приехме като Редфорд, а и фъфлеше, а тя държеше много на правилния език. Какво му беше харесала, не знам. Когато тръгнала нещо да кандидатства, решила да е немска филология, нали немски знае, майка й германка... и я скъсват точно на изпита по немски език. Оказало се, че нищо не знае, а мислела, че много знае от немския, но било от говоримия и нищо друго.
- Тя си правеше сама грима за пред камерите, защо не ползваше гримьорка?
- Била е гримьорка в киното и винаги се гримираше сама, а аз й навивах косата с маша. Там Георги Попов - Попето - артистът, й заговорил веднъж на немски, а тя нищо не разбрала и го питала на какъв немски говори. Той казал, че говори на всички езици. Просто имитирал. Много са я будалкали в киното и понеже била много хубава, всички са правили опити, но никой не е успял при нея.
- Тя не слизаше много сред хората от телевизията, нито в кафето, нито в стола?
- Не обичаше. Все ни пращаше нас да й пазаруваме нещо. Веднъж не е слязла в стола. Нямаше отношение към яденето. Гледала съм как я гледат хората в кафето. Викаха й ^бабата^,^бабендъра^, защото била много възрастна. Мислеха, че минала ли е 50 за нищо не става. Тук е така. Тя знаеше, дразнеше се много и затова влизаше в телевизията с високо вдигната глава, а и не виждаше много, не поглеждаше и затова я мразеха. Горда беше. Тежеше й, че не я уважават достатъчно. Знаеш за можещите... Тя мислеше, че хората се държат лошо с нея. Такъв й беше характерът. Беше осъзнала, че е можеща, а в същото време никъде не я искат. Така беше станало и в радиото. Дори е стигала дотам, да работи на гарата в информация, да казва по уредбата кога идват влаковете... Помня, когато Янчо Таков изгони Кеворк в коридора заедно с бюрото му, бяха разделили предаването си на две, Бригита го покани в нашата стая и Кево дойде и работи при нас доста време.
- Как беше с шефовете?
- Има ли някой, работил с Иван Славков, да не го е обичал? Той редовно я канеше да бъде с него по коктейли и официални случаи като едно от лицата на телевизията, а мъжът й идваше и викаше: ^Пак я няма, пак е с Иван някъде.^
- Бригита шофираше ли?
- Когато карала курсовете, инструкторът й казал, че ще й даде книжка, само сама в колата да не влиза. Случвало се е да се прибираме от-някъде вечер и тя не е пила и ще ни връща. Дарчо, като седнеше до нея, моментално изтрезняваше. Страшна работа беше. Едни викове...^Не можеш да караш!^ - ^Ти ли ще ми кажеш, че не мога!^ Докато ни разкара по къщите - лудница беше. Накрая си купи едно полско фиатче, защото той спря да й дава колата. Вечер се е случвало да ме кара. Нямаше за нея дясно и ляво, кара само по средата на улицата. Всички мъже ги беше страх да пътуват с нея. С Таня веднъж пътували за Русе и приказвайки и карайки, стигнали... до Моста на дружбата, до границата. Все трябваше някой да й обяснява накъде да кара.^Да се пазят другите, аз си карам по средата.^ Нищо не я вълнуваше. Май Господ я пазеше, защото никога не е правила катастрофа. Когато ме извика Таня Димитрова да работя при нея в ^ТВ-справочник^, вече се говореше, че ^ТВ-Неделник^-а ще го спират и Таня ми каза, че ще ми плаща по 200 лв., много пари тогава, а при Гита взимах по 80 на седмица. Казах на Гита за предложението и тя веднага ми вика: ^Разбира се, че ще отидеш! Парите преди всичко! Не виждаш ли, че ще ме разкарат.^ Леко мина, но беше много неприятно. Тя прие много тежко махането си от телевизията. Започна едно списание, после пак предаване, но тя се появи на екран и го спряха. Успя да си върне вилата на Панчарево и започна да ходи често там. Много беше щастлива от това. Но не дълго...
В разговора се включва и Таня Димитрова, автор и водещ в БНТ на емблематичното предаване ^ТВ-справочник^ в Българската телевизия.
- Железния Ханс - това е Бригита. Ние сме се скапвали от умора, но за нея такива неща не съществуваха. Аз работих с нея 4 - 5 години и после останахме приятелки. Оплюваха я, че не била журналист. Не я приеха за член на Съюза на журналистите. Никога не е била в партията, а и другаде. Как е попаднала при Семерджиев не знам. Никога не си е използвала женския чар с мъжете. Много беше всеотдайна. Такава беше и към приятелите си. Смея да кажа като една от най-близките й, че пред мен си е признавала грешките. Имали сме такива разговори. Не обичаше да признава пред всички, а и защо. Когато се ядосваше, нямаше мярка, направо ни е разпердушинвала, но само за работа! Пращала ме е с един въпрос да правя с оператора по 9 дубъла, за да разбере един въпрос мога ли да го задавам по различен начин. Онемях. Трябваше да се знае всичко.
- Извън работата?
- Преди запис ме е прибирала у тях, за да не изчезна, да се забавя за записа. Грижеше се за всички, събираше ни, готвеше... Тя ме и омъжи втория път... За добро ли, за зло ли... Май за зло. Неудачно.
- Защо нямаше деца?
- Инцидент. Пада в рейса от задната седалка и загубва детето си. Но като свои деца отгледа децата на брат си. Каквото направи за нейното обкръжение, никой не го е правил. Направи много журналисти, а за нея казваха: ^Каква журналистика прави.” И не я приемаха в Съюза на журналистите.
- Как шофираше?
- До Атина сме стигали с нейното малко фиатче. С 80 км в час. Най- вляво кара, отзад свиркат, тя не мърда. ^Страх ме е да карам вдясно да не паднем в канавката!^ Така до Атина, там - 6 платна в едната посока, а тя заби срещу движението и така до квартала с хотела. Много караше иначе.
- Готвеше ли добре?
- Беше взела много от майка си. Правеше страхотни неща много бързо. Събираше ни и обичаше да ни храни. Веднъж помня, се върнали от командировка гладни от ^Диалози^ - Явор Цаков, Борето Дионисиев, Владо Игнатовски, Мичмана... Гита била сготвила за Додо - кучето й, за което се грижеше също много, цяла тенджера с храна. Като се прибрали от командировката, и като нападнали на Додо тенджерата... Адски вкусно било. Никога не е пазила диети, но имаше прекрасна козметика и здрава кожа на лицето. За да бъде добре, даже идваше на работа с ролки и чалми с колата. Даже мислех, че няма хубава коса, а то имаше чудесна и много хубави перуки. Един път отделяхме гримове и козметика за “Орфея” и такава, която нямаше да взима. Като се върна, ми каза, че сбъркала чантичките и заминала с тази, която не трябвала.
- Имаше ли пари накрая?
- Не. Даже финансово й помагаше вече и племенникът й. Много й помагаше и Борето Дионисиев. Малко са хората като него. Доста други се скатаха и... изпокриха. Но не беше съвсем сама. След тежката операция се съвзе страшно бързо. Страшен дух. Отиде си в съня си. Имаше същия ден две срещи - едната, доколкото си спомням, с Кеворк.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ

ДОСИЕ
• Бригита се омъжва на 20 години. Влюбва се в Боби - красив волейболист с осанка като Ив Монтан, по-възрастен от половинката си с цели 9 години. Бракът им е дълъг - 12 години. Бригата се влюбва в друг, а година-две, след като късат, Боби умира.
• Човекът, заради когото Бригита се развежда е Христо Чолаков - Чандо. Чандо има дългогодишна връзка с момиче, което е бременно от него. Накрая се разбира с момичето и то премахва детето. Бригита се притеснява, че е причина за аборт, но мъжът на сърцето й не позволява да има угризения за това. Разделя ги ужасна трагедия - самолетната катастрофа на летище София през 1971-ва, в която живи изгарят цяло съзвездие български знаменитости.
• В този момент Бригита осъзнава, че формулата е ^брак по сметка^. Омъжва се и трети път, но признава, че това е най-голямото й разочарование. ^След тази връзка се заклех никога повече да не се женя. Само ще ви кажа, че кучето ми Ено беше много по-умно от мъжа ми^, казва по този повод тя.
• Между браковете си Бригита има десетки авантюри. Говори се, че се поддържа млада, като си намира млади момчета до 25 години. Въпреки слуховете немската възпитаничка не допуска такива до леглото си. Сантиментални моменти е имала с ред знаменитости - илюзиониста Орфи, актьора Стефан Данаилов и асистент-режисьори в телевизията, заради което ревниви завистнички й лепват прякори като Фригита, Ханс Пилата, Госпожа Солинген...
• Приживе й остават много малко приятели. Сред тях са Кеворк Кеворкян, Анахид Тачева, Хачо Бояджиев.