КУМИРИ
^Аз съм бегач на дълги разстояния^, казва за себе си талантливата актриса

Наричат Цветана Манева Лъвицата на българския театър. Тя прехвърли 60-те години, но продължава да играе с нестихваща жар, твърди, че все още се учи да вярва в собствените си сили и че се опитва да докаже, че не партията я е издигнала и направила ^народна артистка.^ Родена е в Пловдив през 1944 г., завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на доц. Моис Бениеш, като се превръща в звезда още в началото на кариерата си. Сред най-известните й театрални роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Албена на Йовков. Играе във филми като ^Автостоп^, ^Басейнът^, ^Последната дума^, ^Служебно положение ординарец^. Преди 10 ноември 1989 г. е народен представител, зам.-председател на Съюза на актьорите в България и член на УС на Съюза на филмовите дейци. Цветана Манева е омъжена за четири години по-младия от нея актьор и настоящ депутат Явор Милушев. За нея това е втори брак.

Още на 17 години Цветана Манева била удостоена с честта да играе в последния филм на известния режисьор Дако Даковски - ^Калоян^. Тогава тя била все още стеснителна, тромава и непохватна - поне според преценката на баща й. Георги Манев бил един от водещите актьори в театъра на Филибето. Той упорито отричал таланта на щерка си. На всичкото отгоре бъдещата звезда имала говорен дефект - не можела да артикулира правилно ^р^ и ^л^. Провалът на изпита във ВИТИЗ й бил в кърпа вързан. След фиаското баща й я пратил в завод ^Сърп и чук^ да лепи чанти. Манева, която колегите й наричат Цеца, не се срамува от ^пролетарското^ си минало. Припомня, че и други именити актьори са имали нисък старт - колегата й от Армията Васил Михайлов например бил заварчик в старозагорски завод, а Слабака - тракторист, животновъд и какво ли не...
След година упоритата блондинка с конска опашка /по тогавашната мода/ атакува за втори път бастиона ВИТИЗ. Класира се и след не особено успешни прояви на студентската сцена е разпределена в театъра на родния си град. Ама не като актриса, а като дърводелец, защото нямало щатна бройка.
Легенди се разказват за острия език и хъса на актрисата. Манева наистина била напориста за трима и не цепела басма на никого. Свидетели на пикантна случка между Цветана и колегата й Руси Чанев били режисьорът Никола Петков и покойната Катя Паскалева. ^С Цветана сме работили в ^Между два изстрела^ от Надежда Драгова, където тя играеше Мина, Катя Паскалева - Лора, а Руси Чанев - Яворов. Руси много обичаше да говори, да анализира. Като вземеше думата, развиваше цели тиради. И на една репетиция Цеца не издържа: ^Ей, Руси, като ти шибна един шамар! До гуша ми е дошло от твоите приказки. Искам да репетирам^...^, припомня си режисьорът. И преди стъписаният Руси да се опомни, Манева му зашила една звучна плесница...
Пикантерия, свързана с Тодор Колев и ранните театрални години на Цветана Манева гласи, че любимата актриса на Тато искала да изнасили Адама, макар и на майтап. По онова време в Града на тепетата се заформя нещо като артистична комуна. Всички млади актьори живеят в къща на ул.^Густав Вайганд^ и до заранта пият, пеят и танцуват. Над шоумена и младата му булка Адриана Палюшева е настанена изгряващата театрална звезда Северина Тенева, която по-късно се бракува за манекена Асен Агов, изоставил модния подиум заради кариерата на тв-журналист. ^Къщата беше стара, нямаше бетонна плоча, а само гредоред и като се съберяха горе и започнеха да тацуват, таванът заиграваше с амплитуда, не по-малка от 10 см, спомня си Тодор Колев. Една вечер наистина бе пред падане. Качих се горе, както бях по пижама, за да направя забележка на Северина. Отварят ми и виждам, че има женско парти. Още щом ме зърнаха на вратата, се разкрещяха неистово. Цветана Манева ме метна на леглото, имитирайки изнасилване. Голям майтап. Изпаднах в глупаво положение. Те бяха десетина момичета на не повече от 23 години и всичките красиви, знойни мадами...^, още въздиша по проиграния шанс Тодор Колев.
Първият съпруг на театралната дива бил операторът Николай Пенчев, който според очевидци със седмици не изтрезнявал. След развода си с него крехката тогава актриса изпаднала в депресия - била с малко дете на ръце и не много високи доходи. В спектакъл на Любен Гройс обаче срещнала днешния си спътник в живота - чаровния тогава Явор Милушев. Колегите на Цветана са единодушни, че тя е страшно ревнива и навремето не изпускала от очи привлекателния си за жените втори съпруг. Често му била вдигала скандали за мними изневери, след които уж им било станало традиция да се сдобряват на чашка. Една от жълтите клюки носи, че звездното семейство в определен период от живота си били членове на нашенски клуб Анонимни алкохолици.
Въпреки че е била любимка на Тодор Живков и се издигнала до поста член на ЦК на БКП, Цветана Манева никога не е била гледана с добро око от партийните величия. Заради конфликт с червените велможи в Пловдив, които забраняват последния спектакъл на Любен Гройс - ^Босилек за Драгинко^, актрисата била принудена да напусне театъра на родния си град.
Друг път виден партиен ръководител бил върло възмутен, че играела на сцената по комбинезон. ^Тартюфът^ нахлул в кабинета на директора на театъра и креснал: ^Безобразие! Тя е член на ЦК, а прави стриптийз на сцената! Така бие по авторитета на Партията^ Изненадан, директорът почнал да пелтечи, че все пак била актриса и трябвало да се съобразява с изискванията на режисьора. ^Не може! На същото мнение е и жена ми!^, с нетърпящ възражение тон казал големецът и треснал вратата на кабинета.
Ако попитате Цветана Манева коя роля си харесва най-много, актрисата сигурно ще ви отговори: ^Медея. Винаги съм се радвала, че театърът и киното ми дават възможност да бъда това, което не съм. В ^Медея^ не очаквах, че мога да се преобразя до такава степен... Имах чувството, че се докосвам до дуендето^. За 13 години на пловдивска сцена, още по толкова в столичния ^Сълза и смях^ и като свободен артист Цветана Манева изигра жените, за които мечтае всяка актриса - от Ибсеновата Нора и Шекспировата Жулиета, през Лора от ^Нирвана^, Маша от ^Три сестри^, Йовковата Албена, Антигона и Беатриче до героините й на по-зрели години от ^Есенна соната^, ^Монолози за вагината^, ^Харолд и Мод^, ^Луда трева^, ^Падането на Икар^ и ^Железният светилник^.
Колкото и Манева да се опитва да омаловажи работа си в киното, защото ^там се работи на парче и винаги можеш да поправиш грешката^, истината е, че именно големият екран я направи любимка на няколко поколения зрители. Тя е актрисата, която наложи в киното образа на интелектуалката - скептична и горда с характерен глас, произнасящ отчетливо думите, готов всеки миг да изрече нещо хапливо и иронично дори в най-напрегнат момент. Много актриси й завиждат за нейната учителка от филма ^Последната дума^ на Бинка Желязкова - силна, красива, изключителна. Чака смъртната си присъда, защото не желае да се откаже от убежденията си. Тя може да е и германска секретарка в ^Най-дългата нощ^, и красиво, жизнено момиче от ^Автостоп^, и щастлива булка в ^Последният ерген^ и сериозната Панова от ^Хирурзи^, и донжуановата ^жертва^ Пехливанова от ^Дами канят^, и чувствената Лора Каравелова от ^Дело 205^, и вярната Вела Благоева от ^Мечтатели^, и страстната Царица от ^Служебно положение ординарец^... Еднакво добре й ^лепват^ и обикновени женици като Екатерина от ^Трудна любов^ и майката от ^Търси се съпруг за мама^, и знатни особи като принцеса Ана от ^Сватбите на Йоан-Асен^. Харесват я и чуждите режисьори - руснакът Василий Ливанов я превърна в икономка на Дон Кихот, а французинът Жак Дорфман - в майка на легендарния Версенжеторикс.
Нарича себе си ^бегач на дълги разстояния^ и цени бръчките си. ^Със сигурност знам, че искам да съм си аз, без да преча на другите да си бъдат те^, категорична е актрисата. А когато й намекват, че мъжете не обичат рационални жени като нея, тя контрира: ^Това си е техен проблем, да си живеят с глупачки!^ Защото тя се опира на мъдростта на Еврипид: ^Очакваме едно, а друго става и случва се това, което не желаем.^
В свободното си време Явор Милушев и Цветана Манева са едни обикновени баба и дядо. Те се грижат за внучето си Петър, син на щерката на Манева от първия й брак с оператора Николай Пенчев - Надежда. Надето е омъжена за осветителя Боби от ^199^.

Цветана Манева за себе си:
Любимо занимание: гледане на филми
Мечта: много дълго да спи
Семеен живот: относително разбирателство
Политически убеждения: леви
Непримиримост: към бедността
Стремеж: към справедливост

Николина ДРЕНКОВА