Още при приемането на мандата за служебно правителство, поехме ангажимент. Освен основната ни задача – да проведем честни избори, да решаваме и неотложните проблеми на българските граждани.

Тази седмица ни се наложи да решаваме два такива“. С това обобщение служебният премиер Димитър Главчев откри правителственото заседание.

„За последните седем дни, кабинетът е „изгасил два пожара“, каза той.

„Единият от тях беше в сектор „Земеделие“. На земеделците, съгласно споразумение от 12 февруари тази година, им беше обещано до 22-ри април да им бъдат изплатени средствата по т.нар. „украинска помощ“.

За два дни намерихме как това да се случи. 300 милиона лв. бяха предвидени за целта. Поехме и ангажимент до 15-ти май да бъдат изплатени, тъй като това изисква технологично време.

„Вторият пожар беше с миньорите и енергетиците от „Мини Марица Изток“ и „Бобов дол“. Вчера с постановление и решение на Министерски съвет предвидихме и за тях 250 милиона, които ще бъдат изплатени до края на годината след получаване на нотификация от Европейската комисия“, отчете служебният министър-председател.

Главчев обобщи двата случая, като използва следната сентенция „отпреди повече от век“: „Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора – за дълго, но всички завинаги – няма как“.

Целта за членство на България в еврозоната през 2025 г. остава водеща и за служебното правителство, стана ясно от думите му.