ЛЕЧИТЕЛКАТА
“Медиците ни в Либия са жертва на арабска магия”, твърди ясновидката

За разлика от повечето врачки, които имат леко смущаващ, а понякога и страховит вид, Мария Асенова е красива дама, на която бихте дали трийсетина години, ако самата тя не ви каже, че е на 54. Била е на 15 години, когато петричката пророчица Ванга й предрича бъдеще на ясновидка и народна лечителка. Има две висши образования и в момента следва трето - медицина, така че в практиката си освен феноменалната си дарба използва и широк кръг от знания в най-различни области, за да поставя точни диагнози и да лекува търсещите я за помощ хиляди хора не само от България, но и от много други страни. Асенова твърди, че цери по телефона люде от 18 държави.

- Най-напред бих искал да ви попитам какво точно ви каза баба Ванга и какъв изобщо беше поводът да отидете при нея?
- Отидох с родителите ми, за да я питат за две болни деца, пък и аз имах проблем - бях на 15 години, а нямах цикъл. Бях се свила в един ъгъл, докато Ванга си говореше с хората. По едно време тя тръгна да сяда на един диван и попита има ли още някой там. “Миии аз, лельо Ванге.” “Ти що искаш? - надигна се тя с разперени ръце. - Ти ке можеш повеке от мене.” Каза го три пъти с доста особен, бих казала ужасяващ тон. Оттук насетне непрекъснато чувствах присъствието й. Прибирам се вкъщи - Ванга с мене, лягам в леглото - Ванга с мене, ставам за училище - пак.
- И колко време продължи това?
- Три години. Докато в един момент усетих, че и аз имам ясновидски способности. Седим си с кака ми вкъщи и изведнъж започвам да викам: “Како, пердето ти гори!”
Като се прибра у тях, кака ми се обади: “Пердето наистина е изгоряло.” Оказа се, че по-голямата братовчедка е оставила ютията до прозореца, вятърът го духнал и то се залепило на все още горещата ютия. После в училище започнах да познавам на съучениците си. Питаха ме за какво ли не и аз самата се учудвах, че онова, което им казвам, е вярно.
- А лечителската ти дарба кога се прояви?
- През 1992 година ми се случиха ужасни трагедии. Умряха брат ми, баща ми, племенницата ми. Навръх Нова година. Бях толкова съсипана, че нямах сили да работя. Дотогава работех на доста престижни места - посолства, легации, паспортен отдел, визи и т. н. През следващите пет години всеки ден от 12 до 3 часа приемах и записвах информация, рецепти. Не знаех какво пиша, защото то беше на странен език. Фактически това беше петгодишен курс на ограмотяване.
- Кой те ограмотяваше?
- Как кой? Бог. Животът е яйце, разделено на две половини. Отгоре е Бог, който ни казва как да живеем, отдолу е земята. Аз непрекъснато питах Бог: “Това за какво е?” и той ми казваше кое за какво да давам. Тогава от една телевизия направиха предаване за мен и на сутринта осъмнах със 750 души пред вратата.
- По какъв начин получаваш информацията, въз основа на която поставяш диагнозите?
- Когато дойде при мен човек, най-напред го карам да ми каже малкото си име и датата на раждане. Това са много важни данни, от които вадя информация. Като гледам човека пред себе си, все едно, че съм вътре в телевизор. Всичко вътре му е зелено. И започвам през ДНК-то да вадя информацията - какъв е животът му, защо, как. Докато говоря, не разрешавам да ми се задават въпроси. Говоря 35 минути и като свърша, вече може да ме пита каквото иска. Повечето казват: “Ами ти ми каза всичко, което исках да те попитам.”
- Какви болести лекуваш?
- В дневниците ми е записано всичко - имена, телефони, адреси, кой, кога и за какво ме е потърсил. Там се вижда, че съм помогнала на много хора с най-различни заболявания - като се започне от раковите и се стигне до психичните.
Напоследък често ме търсят семейства, които нямат деца.
Една жена, която 17 години след брака си нямаше рожба, след като беше при мен, забременя. После ми изпрати своя роднина - и тя забременя. С медолечение и билколечение лекувам цялото тяло - от косата до краката.
- Би ли разказала за някой от последните най-ярки случаи?
- През зимата дойде при мен софийската фармацевтка Лидия Нейчева, силно разтревожена за състоянието на болната си майка. 64-годишната жена е оперирана от рак на гърдата. След химиотерапията изследванията показват метастази в лимфите. Следва още една хирургическа интервенция, а през октомври м. г. й правят пластична операция, при която изчистват всичко до ребрата. Въпреки това болките се усилват, а метастазите преминават и в другата гърда. През февруари т. г. жената започва да се схваща и не може да бъде в друго положение освен седнала.
Повече от месец не става от фотъойла и е на морфин.
Още след първото си посещение при мен се подобри. Успява да се добере до леглото и да поспи там два часа.
- Хора, които са били при теб, разказват, че правиш чудеса с безнадеждно болни, отписани от лекарите. Кажи поне един такъв случай.
- Събудих за час детенце, което беше една година в кома.
- Занимаваш се и с ясновидство, каква е прогнозата ти за България?
- Много е шарена компанията, която влезе в парламента, и ще има още да си патим.
До 2007 г. агонията и безпаричието остават.
След това ще се стабилизираме. Ще оцелеем като държава.
- Какво става с медиците ни в Либия?
- Медиците ни денонощно са бомбардирани с клетви от страна на родителите и близките на пострадалите от СПИН деца. Тези клетви ги хващат и те се сриват психически. Нашите сънародници са жертва на арабска магия, а тя е най-страшната на света.

Едно интервю на Венелин МИТЕВ