Д-р Продан Христов е шарлатанин, който продава шишенца с вода за луди пари, твърди д-р Емил Христов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата
Всъщност кой е д-р Продан Христов?

Къде се намира клиниката му, в която твърди, че е изследвал лекарството си върху над 1 300 пациенти?
Преди две години в. “Доктор” изпрати свой човек във Виена, за да се запознае с д-р Христов, да види клиниката му и да се срещне с излекувани от рак негови пациенти. Няма да скрием, че преди това същата тази Катя Почева изпрати в редакцията папката, която показваше в предаването “Сеизмограф”. И точно това ни накара да се запознаем с фактите, както се казва - от извора.

Наскоро в предаването “Сеизмограф” на Светла Петрова по бТВ се разгоря полемика по повод лекарството за раково болни Антималигноцит. Катя Почева, председател на сдружението “Антималигноцит” от Пловдив, постави въпроса за регистрирането на това лекарство, което е излекувало много болни от рак. Спорът между Почева, Теодора Стефанова, която издаде книга, в която разказа с колко мъки и усилия се е спасила от коварната болест, и председателят на Здравната комисия в парламента, достигна връхната си точка. В спора се намеси и самият д-р Продан Христов от Виена, които упрекна България, че не иска да регистрира лекарството от комерсиални цели.


Д-р Продан Христов няма клиника

Това констатира нашият пратеник. Срещнали се с д-р Христов в една сладкарница, а заветните шишенца с малигноцит носел в чанта. Докторът няма и лаборатория за производство на лекарството, защото ако имаше, щеше поне на един българин да я покаже. Така изниква въпросът - по какъв начин д-р Христов произвежда лекарството.


Отговор на този въпрос нямаме

Но допреди година търговията с Антималигноцита вървеше с пълна сила. Дори лекарка от София се беше ангажирала да отговаря на хората, които се интересуват от Антималигноцита, как самата тя се е излекувала. Хората, които поръчваха от това “лекарство” обаче вече ги няма. Откъде знаем ли? Те се обърнаха към вестник “Доктор”, за да обявят останалите им шишенца за продажба, защото техните близки си бяха отишли от този свят.


Въпреки Антималигноцита

Странно е друго нещо - самата Катя Почева е загубила детето си, въпреки антималигноцита. Но е станала председател на сдружението, което защитава правата на това лекарство. Защо? Да кажем, емоционален момент в живота й. Но тя не мисли ли, че по този начин може да подведе и други хора?

Няма да забравя обаждането на една жена от Плевен на телефона на читателя на в. “Доктор”. Тя беше загубила най-близкия си човек, въпреки че лично беше ходила във Виена и беше купила шишенца от антималигноцита за 8 000 лева. Още 8 000 щях да дам, твърдеше жената, но да имаше полза. Тя беше решила да съди хората, които са й препоръчали д-р Христов и Антималигноцита му.
Друга майка ни беше изпратила едно огромно писмо със снимка на сина си - войник, който също се лекувал с Антималигноцит цяла година, но вече го нямаше. Тази жена беше дала за лекарството взети назаем 12 000 лева, като го купила от някакъв дистрибутор.


НЕ СЕ ОБАДИ НИТО ЕДИН ИЗЛЕКУВАН ОТ РАК

Тогава решихме от страницете на вестника да помолим, ако има някой излекуван от рак, да позвъни, да ни пише, защото болните от коварната болест искат да чуят точно това. Не се обади никой.

Вместо това получихме писмо от възрастна жена от едно видинско село. Женати ни канеше да видим чудото, случило се в това село. С разкривен старчески почерк тя разказваше за съседа си пълен алкохолик, който се разболял от рак на черния дроб. Оставили го в болницата десетина дни и го изписали да си умре вкъщи. Самотникът лежал на леглото и бил кожа и кости. Все пак човек е, пишеше жената в писмото си, нямаше нито близки, нито роднини и аз като съседка надничах от време на време да видя дали не е предал Богу дух. Така ми бяха поръчали от болницата...

Изведнъж тя си спомнила, че навремето баба й лекувала всички болести с газ. Капвала няколко капки газ за горене върху бучка захар и след два дена човекът бил здрав. И жената решила по този начин да облекчи мъките на съседа си. Започнала да му дава по една супена лъжица газ сутрин и вечер. Поне съвестта ми беше чиста, твърди в писмото си жената, все пак не го бях изоставила да умре като куче. Елате да го видите този човек! Не само че не умря, но се съвзе и започна да работи из двора. Лекарите констатираха, че няма рак...

Да, това, което разказвам, е факт. Видяхме медицинските изследвания на човека, видяхме туморните маркери и въобще не можеше да има съмнение за сбъркана диагноза.
Но това значи ли, че газта трябва да се патентова като лекарство срещу рака?


МЕТОДЪТ НА ШЕВЧЕНКО СЪЩО Е ПОПУЛЯРЕН В БЪЛГАРИЯ, НО ИЗЛЕКУВАЛ ЛИ СЕ Е НЯКОЙ ОТ КОВАРНАТА БОЛЕСТ?

Преди три години в България нашумя т.нар. Метод на Шевченко, чрез който се гарантирало излекуването от рак. Какво представлява този метод? Смесват се равни количества нерафинирано олио (шарлан) и 45-градусов спирт. От сместа се приема 22 дена по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене. След това се почива 10 дена и лечението се повтаря. Този метод толкова беше нашумял преди време в Русия, че ксерокопието на рецептата се предлагаше и в самите онкологични клиники. Но да се излекува някой от рак по този метод?

Едва ли. Ако имаше такъв, медиите щяха да гръмнат със сензацията.
Но няма...

Аз не искам с тези примери да сложа кръст на Антималигноцита на д-р Продан Христов. Макар че този кръст отдавна е сложен от стотиците мъртви, които са се лекували с антималигноцит. И близките на които днес продават чрез обяви по вестниците останалите им шишенца, защото повечето от близките са вземали пари на заем, за да се докопат да заветната панацея. Но панацея за рака, както добре знаем, няма.


Официалните становища

Д-р Светла Спасова, директор на дирекция “Национална здравна политика” в МЗ:

- Не е в правомощията на Министерството на здравеопазването да взима решения кои лекарства да бъдат регистрирани на територията на Република България. Изпълнителната агенция по лекарствата отговаря за това. Но нашето категорично мнение е, че е недопустимо подобно провеждане на самолечение на онкологични заболявания с лекарствен продукт, който не е доказан, че е такъв с нужното клинично проучване. И не е минал законовите процедури за регистрация в България.


Борис Велчев, главен прокурор на Република България:

Продуктът, предлаган от австрийския гражданин г-н Продан Христов под името Антималигноцит, никога не е заявяван официално с искане за разрешаване за употреба в Република България съгласно законоустановения ред и никога не е бил в процедура по разрешение за производство и употреба, категорични са и от здравното ведомство. Тяхното становище, изразено писмено пред главна прокуратура, е, че протестните действия и искания от страна на сдружението “Антималигноцит” пред Министерството на здравеопазването са напълно неоснователни. В продължение на няколко години този продукт неоснователно се внася, разпространява и продава незаконно, макар че не е разрешен за продажба нито в България, нито в някоя друга страна. Разпоредил съм незабавна проверка по изнесените факти и обстоятелства.


ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В момента по случая работи Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя е отправила официално запитване към австрийското Министерство на здравеопазването и е получила отговор, че съгласно австрийското и европейското законодателство няма регистриран производител на името на Продан Христов. Оказва се, че и на посочения от него адрес във Виена няма разрешен от австрийските власти обект за производство на лекарства, а продуктът Антималигноцит никога не е бил разрешаван за употреба в Австрия. Продан Христов е получил категоричен отказ от австрийските власти при опит да патентова Антималигноцит като лекарство в края на 70-те години.
Това, че Светла Петрова включи в предаването си “Сеизмограф” тази тема, няма да помогне на болните от рак. Ще стане точно обратното - на Продан Христов му беше направена страхотна реклама. Както знаем, антирекламата е най-добрата реклама. Редно е човек да си зададе въпроса - дали включването на Катя Почева в предаването беше случайно?!
А и коментарите след това?...