Живея в лукс, но не съм безчувствена
Съпругата на оперния ас Никола Гюзелев сподели  някои неща от личния си живот, които имаме моралната длъжност да публикуваме, защото само по този начин можем да “развенчаем” митовете и лъжите, които витаят в медийното пространство около личния живот на сем. Гюзелеви.
Последното й пребиваване у нас съвпадна с протестите около парламента. Изненадахме се от отказа й да присъства на лъскаво парти, на което беше поканена. “Аз съм една от онези хора на площада! Споделям техния гняв! – каза Анна Мария. Не мога да се веселя в момент, в който мои сънародници се нараняват - би било цинично да го направя. И докато всичко това е така у нас, аз не изпитвам липса от България! За съжаление подобни картини ме натъжават. Това, че живея в лукс, не ме е направило безчувствена!”

ДВАМАТА С НИКОЛА НЕ САМО ЧЕ НЕ СЕ РАЗВЕЖДАТ, ами замислят да сключат църковен брак на предстоящата им след не много време 25-годишнина от сключването на граждански брак. “Мислим да го направим, за да ознаменуваме събитието и заради купона!” – каза тя.

ДВАМАТА СЕ ПОЗНАВАТ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО, В КОЕТО АННА МАРИЯ БИЛА НА 16 – още била ученичка в Хореографското. Девойката обаче вече работела – в някои постановки към балета на Операта. Случило се така, че и Гюзелев бил по това време у нас и играел в ролята на... Мефистофел. Колеги го подигравали, че оставал на сцената, без режисьорът да е изисквал това от него – според тях “само и само да зяпа красивата балерина”. Същинската свалка обаче станала далеч по-късно. При едно от пребиваванията си у нас Гюзелев се обадил на Анна-Мария по телефона. По онова време нямаше джиесеми и цяло чудо е, а може би предопределеност от съдбата, че красивата и ухажвана Анна-Мария си била у дома.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА БРАК не направил оперният ас, а негов приятел – Изидор Соломон – покойният вече бивш гл. редактор на някогашния вестник “Отечествен фронт”. По време на едно гостуване той им подхвърлил: ”Хайде, бе – омръзна ми да ви гледам, няма ли най-сетне да се ожените?!” Така Гюзелев уж на шега се осмелил да каже на Анна-Мария: “Искаш ли да се оженим?” Още същата вечер двамата прегледали календара и заетостта си на сцената и по света, където Гюзелев имаше активни участия по онова време, и определили дата през юли.

РОКЛЯТА ЗА БУЛКАТА ДОНЕСЪЛ МЛАДОЖЕНЕЦЪТ. От Италия. Противно на суеверието той всъщност не само че видял роклята на булката, ами, както се разбира, сам я избрал.

ГЮЗЕЛЕВ ВНЕСЪЛ В КЪЩАТА В БОЯНА АННА МАРИЯ НА РЪЦЕ. И това според нея е единственото вярно нещо, което са писали досега относно сватбения им ден. Всички други измислици за каляски от Музикалния театър и карнавални облекла от гардероба на театъра били измислици.

ОПИСАНИЕТО НА АННА-МАРИЯ КАТО СЪВРЕМЕННАТА ПЕПЕЛЯШКА НЕ ОТГОВАРЯ СЪВСЕМ НА ИСТИНАТА. Защото семейството й, преди родителите й да се разведат, живеело в голяма къща във Враца и не било бедно.

МАЙКА Й НИКОГА НЕ Е БИЛА “ЧИСТАЧКА НА ВХОДОВЕ” В СОФИЯ. Свобода, или Бодка както я наричали, защото вече е покойница, след като се развела с бащата на Анна-Мария, дошла с дъщеря си в София и започнала работа по специалността си – през целия си живот е била фармацевт. И днес много от по-старите аптекари я помнели. Ето защо Анна-Мария се чувства щастлива, че е приела предложението за реклама на лекарството “Мабел” за жени в климакс – така нейният образ в момента е във всяка втора аптека, което тя тълкува като своеобразно присъствие там, където е преминал животът на майка й.

АННА-МАРИЯ И НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ ИМАТ 23-ГОДИШНА ДЪЩЕРЯ. Адриана живее с майка си в апартамент в центъра на Рим и скоро ще завърши следването си по специалността Западни филологии. Доскоро си имала приятел, но се разделила с него “по взаимно съгласие”. Предложила му мъдро... приятелството си. Двете с Анна-Мария били като приятелки.

МЕЖДУ БАЩАТА И ДЪЩЕРЯТА ПЪК СЪЩЕСТВУВАЛА НЕВЕРОЯТНА ЛЮБОВ. Двамата не можели да се нарадват един на друг и според Анна-Мария срещите им били пълни “със заетостта да се обичат”!

ГЮЗЕЛЕВ Е ЗАВЪРШИЛ ХУДОЖЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ и бил добър портретист. И сега, когато намерел време, хващал четката и рисувал. Както е известно, и двамата му синове са световно признати художници. Единият от тях е женен за популярната водеща Шани – дъщеря на известната в миналото актриса Жоржета Чакърова.

ГЮЗЕЛЕВ НАВЪРШИ 72, НО АННА-МАРИЯ ПРИЗНАВА, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ГО РЕВНУВА. През смях споделя, че винаги й личало, понеже ставала раздразнителна. Твърди, че двамата с Никола “се разбират с поглед”. Когато е в България, а тя прескача до София на всеки два месеца. Обичала да му готви. Любимите му манджи били винен кебап и свинско със зеле. Гюзелев отпразнува рождения си ден на 20 август миналата година и пищното тържество бе организирано изцяло от прелестната му съпруга.

АННА-МАРИЯ ОТРИЧА ДА Е БИЛА “ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ” НА ФРАНКО НЕРО, защото той никога не й е признавал такова нещо. Двамата са били екранни партньори и приятели, но любовници – никога.

СЪПРУГАТА НА ГЮЗЕЛЕВ ИМА ДВЕ НАГРАДИ ЗА ПОЕЗИЯ от Международния фестивал в Лече, Италия. Самият Гюзелев много се гордеел с нея и с това, че я наричат “ културен мост между Италия и България”. Красивата дама наистина отдавна излезе от сянката на знаменития си съпруг и сама се изкова като личност. Тя е не само филмова артистка в международни филмови продукции, но и актриса в жив театър в Италия. Същевременно е продуцент и телевизионна водеща. Приятели са й хора от ранга на Микеле Плачидо и Саверио Валоне /син на Раф Валоне/, с когото устройва рецитали на български и италиански.