В понеделник, 17 юни, германските следователи обявиха, че са иззели кокаин на стойност 2,6 млрд. евро (5.17 млрд. лева) от няколко контейнеровоза и са арестували седем души в рамките на най-голямото досега намерено количество кокаин в страната, предаде Associated Press.

Прокурорите в западния град Дюселдорф заявиха, че са конфискували 35,5 метрични тона кокаин след сигнал от колумбийските власти. Те добавиха, че са открили 25 тона кокаин в пристанището на северния град Хамбург, други 8 тона в нидерландското пристанище Ротердам и почти 3 тона в Колумбия. Наркотиците са били скрити сред зеленчуци и плодове.

Конфискуването на наркотиците не е било обявено предварително.

Заподозрените - на възраст между 30 и 54 години - са арестувани през последните седмици и се смята, че стоят зад контрабандата. Сред седемте са германски, азербайджански, български, марокански, турски и украински граждани, се посочва в изявление на прокуратурата. Тяхната самоличност не е посочена в съответствие с германските правила за защита на личните данни.

Според тях бизнесмен от западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия е създал 100 фирми за пощенски кутии, за да изглеждат превозите законни.

"По-конкретно, заподозрените са обвинени в организиране на транспортирането на 10 морски контейнера с големи количества кокаин от Латинска Америка до Европа в периода от април до септември 2023 г. с други все още неизвестни съучастници, за които се твърди, че пребивават в Турция чрез създадени за тази цел фиктивни компании", се посочва в писмено изявление на прокурорите.

Министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах е похвалил огромното задържане на кокаин на пресконференция в Дюселдорф.

"Това е удар по международната организирана престъпност", е заявил Лимбах.