Всички служители на дирекцията бяха вдигнати по тревога и се бориха повече от 16 часа с  няколко големи огнища,  разразили се на площ от около 6 500 декара. Бяха застрашени и населени места. Горяха горски и полски насаждения на голяма площ и обширен фронт.

Благодарение на бързите и професионални действия на огнеборците от Пловдивска област и техните колеги от съседни региони, както и пожарникарите доброволци, с много усилия и мъжество пожарите бяха локализирани и погасени.

Вече 16 часа продължава пожарът в Централен Балкан, който вдигна на крак огнеборците вчера по обед. В помощ на  службите в Карлово и Хисар бяха извикани пожарникари от Пловдив, Софийска област, екипи от Пирдоп и  Троян.
 

И в момента военният хеликоптер продължава да помага в операцията. Към този час на мястото на  пожара над Розино в Централен Балкан борбата с огнената стихия продължават  60 души пожарникари, доброволци и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

Високите температури станаха причина огънят, който тръгна от Розино да се разпростре към сухи треви и да обхване борова гора. Трудно достъпния и наклонен терен и вятъра допълнително усложняват работата на огнеборците.

Вчера следобед бе получен сигнал и за горящи треви до гъбарник в село Първенец. Въпреки тежките условия на работа- високи температури и вятър, бързата реакция и професионалните действия на огнеборците спасиха  сгради, животни, фураж и повече от 13 автомобила, собственост на стопанството.  Унищожени са около 500 кв.м покривна конструкция и постройки, разположени на площ около 280 кв.м. 
 

От 3 часа вчера следобед до полунощ с огъня, тръгнал от сухи треви,  се бориха шест екипа пожарникари от Пловдив, Пазарджик и Стамболийски.

След 21.30 в оперативния център на пожарната са получени множество обаждания от жители на Пловдив, които съобщават за видимо задимяване. Причината за това е в силния вятър, който е донесъл дима от  пожар в Стамболийски.

Сигнал за горяща ябълкова градина е получен около 18.35 часа. Към мястото на произшествието са насочени 10 пожарни екипа, като на помощ им се притекоха екипи от Стара Загора и Пазарджик.

Огнеборците са пресекли пътя на огъня и са попречили той да достигне до повече от 15 сгради, разположени в близост до пожара,  разпрострял се на площ от около 2700 декара. Мащабният пожар е ликвидиран около 7 часа тази сутрин.

Въпреки усилията на пожарникарите огънят е успял да унищожи 350 декара ябълкови, сливови и орехови насаждения.

От Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението Пловдив призовават гражданите и жителите на населените места в областта да бъдат изключително отговорни и бдителни в горещите дни.
 Не палете огън в горите, нивите и междублоковите пространства! Помислете за огнеборците, които рискуват живота си, за да спасят вашия живот и имущество!Кристина ИВАНОВА,  БЛИЦ
Видео: Любомир Бакърджиев, БЛИЦ