Аплодисменти засипаха спасителите на трите момиченца от Карлово. Както първо БЛИЦ съобщи, двама млади мъже и приятелките им, както и двама полицаи, спасиха живота на ученичките. Едното момиченце беше паднало във водопад "Сучурум" от 8 метра височина, а приятелките му бяха намерени изплашени и наранени нагоре в планината. Днес кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи златни значки с лика на Апостола на спасителите.
 
Ефрейтор Никола Върбанов от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, треньорът и състезател по борба Тони Танчев и полицейските служители младши инспектор Симеон Иванов и мл. инспектор Ивайло Свиленов от карловското Районно управление на полицията получиха от кмета и почетни грамоти за вярност към заветите на Васил Левски. Грамоти бяха връчени също на приятелките на двама от мъжете – Радина Петрова и Станимира Иванова, съдействали за спасяване на децата. Попитани от БЛИЦ чувстват ли се герои, спасителите отговориха, че са изпълнили дълга си, и че всеки на тяхно място би постъпил по този самоотвержен начин.
 

 
Директорът на ОДП Пловдив - старши комисар Атанас Илков, също награди мъжете. Заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полк. Станимир Христов изказа гордостта на колегите си от това, че в армията има такива хора като ефрейтор Върбанов.

Кметът, началникът на ОД МВР Пловдив и зам.-командирът на 61-ва бригада благодариха на младите хора за смелостта, човечността, хладнокръвието, себеотрицанието и достойно изпълнения граждански дълг.

Припомняме, че инцидентът става на 10 март в късния следобед. Никола Върбанов, Тони Танчев и техните приятелки забелязват тяло на дете във водите на придошлата река край водопада. Никола и Тони успяват да извадят 11-годишното момиче, то е без пулс и дихателна дейност. Обаждат се веднага на тел. 112, междувременно оказват първа медицинска помощ на детето. Ефрейтор Върбанов прави сърдечен масаж, а Тони Танчев – изкуствено дишане, докато връщат момиченцето към живота. Двамата полицаи от РУ Карлово Симеон Иванов и Ивайло Свиленов, отзовали се на сигнала, малко след това откриват по течението на Стара река двете приятелки на петокласничката. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ