-Г-н Тодоров, още с встъпването си в длъжност като служебен вътрешен министър, а след това и като титуляр Бойко Рашков поведе битка срещу главния прокурор Гешев. Как си обяснявате действията на МВР шефа?
-Аз познавам г-н Рашков от много години и не мога да кажа лоши думи за него като следовател, преподавател и добър юрист, но новото му ампоа на политик явно го кара да преследва политически цели.

На практиката с действията на г-н Рашков прокуратурата се въвлича в политически битки, което не е редно. Прокуратурата бива въвлечена в абсолютно безсмислена и вредна война с МВР, което е естествен неин партньор в борбата срещу престъпността.

Надявам се час по-скоро ръководството на МВР да осъзнае своята грешка и да продължи да си партнира с прокуратурата на България, така както е записано в Конституцията

-Директорът на ГДБОП Калоян Стоянов вчера бе привлечен като обвиняем за престъпление срещу правосъдието за това, че е уличен за натиск над прокурори по досъдебното производство за АМ "Хемус". Какво би се случило във Франция или Германия, ако един антимафиот притиска магистрати?
- Не мога да коментирам нито наказателното производство, което се води срещу ГДБОП, нито производството за пране на пари по отношение на АМ "Хемус", но четох изказванията на Бойко Рашков и Атанас Атанасов в медиите, с които се манипулира българското общество.

Двамата твърдят, че прокуратурата саботира дадено производство, като възпрепятства разпита на обвиняем. 

Аз съм следовател и през целия си съзнателен живот съм работил тази професия. Затова мога да кажа, че когато следовател или разследващ полицай реши да проведе дадено процесуално следствено действие или разпит, то не е необходимо това да става в присъствието на прокурор.
 

Ако колегите от ГДБОП са искали да разпитат лицето, не е имало никаква пречка да го направят. Не знам защо е била нарушена комуникацията между колегите от ГДБОП и Софийската градска прокуратура, но още веднъж казвам, че разпитът на един обвиняем, ако той иска да говори, не зависи от волята на прокурора, а от волята на разследващия орган.

Казва се и неистината, че прокуратурата е трябвало да сключи споразумение с обвиняемия (Борис Колев). Такова споразумение, каквото е искано от прокуратурата да сключи е незаконно спрямо българските норми, а освен това осъществява състав на престъпление срещу правосъдието.

Споразумението по НПК се сключва в края на едно производство, когато обвиняемият, притиснат от събраните доказателства е склонен да признае своята вина и се съгласява да възстанови вредите от неговите действия, ако такива са настъпили.

В такъв случай обвиняемият може да сключи споразумение с прокуратурата, което след това да бъде одобрено от съда. Но такова споразумение, каквото е искано от прокуратурата или по-точно някаква форма на спогодба с обвиняемия, е незаконна.

- Има ли опасност действията на ГДБОП и амбицията на Рашков да се докаже да провалят разследването за АМ "Хемус"?
- Не съм запознат с фактите по това производство и не мога да кажа. Надявам се оттук нататък да има добра комуникация между разследващите органи и прокуратурата, за да се достигне до извършителите на това деяние.

-Как тълкувате думите на Рашков по БНР: "Уcмиxвaм ce зaщoтo знaм ĸъдe ca oтишли тeзи пapи, зa мeн  тoвa нe e тaйнa. Bнимaтeлнo и c интepec нaблюдaвaм peaĸциитe нa няĸoи xopa, ĸoитo живo ce интepecyвaт, eдвa ли нe oчaĸвaт  пo eфиpa дa ĸaжa дoĸъдe сме стигнали?"
-Като политическо изказване, с което въвлича прокуратурата в политически игри, а нейното място не е там.

Всички политици, които идват на власт с лозунга за съдебна реформа се опитват да въвлекат прокуратурата, съда и следствието в политически игри, което е нередно.

- Превръща ли се прокуратурата в заложник на реваншизма на Бойко Рашков към бившия министър-председател Бойко Борисов?
- Може да се каже, че прокуратурата е въвлечена в политически игри, но тя трябва да направи така, че да се измъкне от тази си роля.

Прокуратурата с действията си трябва да показва, че е абсолютно независима каквато е!
 

ознавам лично голяма част от българските прокурори, най-вече тези от София и смятам, че абсолютно всички са почтени хора и добри професионалисти, които съвестно си вършат работата. Техните действия се основават само на закона и вътрешното им убеждение.

- Бившата секретарка на Христо Иванов Надежда Йорданова, която зае поста на правосъден министър е на точно противоположното мнение от Вашето. Йорданова поиска директно оставката на Гешев. Възможно ли е главният прокурор да премине в контраатака и да покаже на политиците, че те няма как да докоснат прокуратурата, която е в рамките на съдебната, а не на изпълнителната власт?
- Уважаемата от мен, г-жа Йорданова беше началник кабинет на Христо Иванов, а не негова секретарка. 
 


Хора, които идват на власт веейки знамето на съдебната реформа явно не зачитат основен конституционен принцип - този за разделението на властите. 

Няма как изпълнителната и законодателната власт да кадруват в съдебната и да посочват нейните решения.

Ние с Вас сме големи фенове на футбола, използвахте термина "контраатака". Прокуратурата не трябва да играе в контраатака, а да е проактивна и всеки път, когато има нарушение на закона да го преследва независимо от това кой е извършителят.

Прокуратурата не трябва да се влияе от симпатии и антипатии.

- Длъжник ли е българската прокуратура на обществото, като се имат предвид атаките срещу нея, че е разпънала чадър над Бойко Борисов и неговите министри?
- Прокуратурата е длъжник на българското общество през последните 32 години заради това, че не успява добре да представя пред хората своята работа. Някъде по време на това представяне се губи чувството за справедливост.

Прокуратурата е длъжна да работи така, че да възвърне чувството на справедливост в българските граждани.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ