Огромна експлозия в ливанската столица Бейрут уби най-малко 30 души и унищожи резиденцията на бившия премиер на страната. 


Партия Движение за бъдещето потвърди, че бившият премиер Саад Харири е в безопасност, но здравният министър на страната заяви, че взривът е причинил "огромен брой ранени" и огромни разрушения. 

По-рано кметът на града заяви, че от експлозията е засегнат половината град. 

Медицински източници заявиха, че най-малко 30 души са убити при взрива, последван от огромен пожар, причината за който все още не е известна. 


Драматични кадри показват как от пристанището излиза дим и втори взрив избухва като ядрена гъба в небето, като покрива целия град в гъст дим. 

Свидетели разказват, че силата на взрива е била като на ядрен взрив. Ударната вълна е била усетена чак в Кипър. 

Източници от силите за сигурност заявиха пред Ройтерс, че взривът е избухнал в складове с експлозиви, но не се знае към момента какво точно е причинило експлозията. 


Източници, близки до ливанската шиитска групировка "Хезбола", отрекоха теорията, че взривът е бил причинен от израелски въздушен удар по склад с оръжия. 

Взривът избухна само дни, след като Обединеният трибунал трябва да се произнесе относно покушението срещу бившия премиер Рафик Харири, баща на Саад Харири.  



Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са ранени при мощната експлозия в Бейрут. 

Това съобщи телевизионният канал Ал Арабия. Според него сред ранените има и няколко съветници на ръководителя на кабинета.

Загинал е генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян.

Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията "14 март", противници на алианса воден от "Хизбула" и Свободното патриотично движение. Взривът е нанесъл щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица.

Нанесени са и щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица. 

Ливанският премиер обяви за утре ден на траур в страната, предаде  Франс прес.

Междувременно ливанският президент свика спешно заседание на Върховния съвет по отбраната във връзка с експлозиите в Бейрут.