Десет съдии от ВСС поискаха оставката на Лозан Панов. Обосновани ли са аргументите им?

"Съдиите призоваха председателя на ВКС да си подаде оставката, като мотивираха това с констатация за негови прояви, които "нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми", заяви бившият член на ВСС Ясен Тодоров пред телевизия "Европа".

"Призив за подаване на оставката на г-н Лозан Панов съм отправил лично аз, както и други мои колеги от бившия Висш съдебен съвет. Ние го бяхме призовали, след като счита тези, които са го избрали за блато, да се откаже от блатото, което му е предоставило този пост. Това е една мъжка и достойна постъпка. Той не го направи и започнаха редица негови изяви с политически привкус", изтъкна Тодоров.

Според него всичко, което се случва сега по случая "Джок Полфрийман" си има предистория.

"Това е призив за оставка. Дали Лозан Панов ще се съобрази с нея - малко вероятно е. Но Конституцията на Република България и закона за съдебната власт дават възможност на членовете на Висшия съдебен съвет да освободят председателя на ВКС, както и главния прокурор или председателя на ВАС при грубо нарушаване на на системното неизпълнение на системните задължения и при извършване на действия, които накърмяват престижа на съдебната власт", посочи Тодоров.

Цялото интервю вижте във видеото: