Има обективни начини за измерване на качеството на живот и е факт, че някои щати в САЩ не се представят толкова добре колкото други.

Категорията „Качество на живот“ в класацията на CNBC „Най-добрите щати за правене на бизнес“ разглежда фактори, като ниво на насилствени престъпления, ниво на привличане, здравеопазване и качество на околната среда.

Ето кои са 10-те най-лоши щати за живот в САЩ през тази година:

10. Ню Мексико

Този щат нарича себе си „Земята на очарованието“. Съдейки по данните обаче, това граничи с подвеждаща реклама. През 2016 г. - последната година, за който има данни от ФБР, Ню Мексико е с второто най-високо ниво на насилствени престъпления в страната и щатът с най-високо ниво на имотни престъпления.

През първото тримесечие на 2018 г. полицията в Албакърки отчита 50% ръст на убийствата на годишна база. Ню Мексико има четвъртото най-високо ниво на смъртни случаи, свързани с наркотици в САЩ през миналата година, а над 22% от децата в щата живеят в бедност.

Качество на живот през 2018 г.: 113 от 300 точки
Слабости: престъпления, здраве
Силни страни: атракции, качество на въздуха
Качество на живот през 2017 г: девето най-лошо

9. Мисисипи

Един от най-известните хора, родили се в този щат, е Елвис Пресли, за когото се знае, че е обичал сандвичи с фъстъчено масло, бекон и банани. Прекалено много жители на щата изглежда все още следват неговия пример.

Мисисипи има вторoто най-високо ниво на хора с наднормено тегло в страната. През миналата година това е щатът с втората най-висока смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания и втората най-висока смъртност от рак.

Също през миналата година, според проучване на Gallup, Мисисипи е сред щатите с най-високи нива на икономическа тревога в страната.

Качество на живот през 2018 г: 111 от 300 точки
Слабости: здраве, приобщаване
Силни страни: ниска престъпност, качество на въздуха
Качество на живот през 2017 г.: седмо най-лошо

9. Южна Каролина

Туристите посещават над 200-те км плажове на щата, както и исторически обекти и културни прояви. Щатът обаче губи точки заради високата престъпност. Освен това, Южна Каролина е един от щатите, където населението е с най-влошено здраве и с най-високи нива на заболяване от диабет.

Качество на живота през 2018 г: 111 от 300 точки
Слабости: здраве, висока престъпност
Силни страни: атракции, качество на въздуха
Качество на живот през 2017 г: 15-о най-лошо

7. Оклахома

Оклахома е с четвъртото най-високо ниво на смъртни случаи на работното място, според Бюрото по трудова статистика. Нивото на затлъстялост в щата също е високо. Само около половината от жителите на щата споделят, че спортуват редовно, ако въобще спортуват.

Качество на живота през 2018 г: 106 от 300 точки
Слабости: Здраве, висока престъпност, липса на приобщаване
Силна страна: качество на въздуха
Качество на живота през 2017 г.: трето най-лошо

6. Мисури

Мисури има едно от най-високите нива на насилствени престъпления в страната. През 2017 г. в щата има 600 убийства, или с 11% повече, в сравенение с предходната година. Мисури също така може да поработи по отношение на приобщаването.

В щата няма защита срещу дискриминация на представителите на LGBT общността, както и закони срещу дискриминацията на работното място, в това число защита от дискриминация по възраст и семейно положение.

Качество на живота през 2018 г.: 101 от 300 точки
Слабости: Висока престъпност, здраве, липса на приобщаване
Силни страни: качество на въздуха
Качество на живота през 2017 г.: пето най-лошо

 

5. Индиана

След оказания сериозен отпор от страна на бизнес лидери и на обществото, през 2015 г. щатът промени спорния Закон за възстановяване на религиозната свобода, малко след като бе подписан от тогавашния губернато Майк Пенс. Промените, които също бяха одобрени от Пенс, помогнаха за разсейване на опасенията, че законът може да бъде използван, за да бъде оправдавана дискриминацията.

В Индиана обаче все още няма конкретна защита от дискриминация въз основа на сексуална ориентация, полова индентичност, възраст или семейно положение.

Качество на живот през 2018 г.: 100 от 300 точки
Слабости: Липса на приобщаване, здраве
Силни страни: Атракции
Качество на живот през 2017 г.: шесто най-лошо

4. Тенеси

Тенеси има петото най-високо ниво на насилствени престъпления в страната. В щата също така има притеснително високо ниво на преждевременна смърност. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, на всеки 100 000 души в Тенеси близо 9 500 умират преди 75-годишна възраст.

Това е с над 30% повече от средното ниво за страната. Щатът също така не е особено гостоприемен заради липсата на защита от дискриминация по семейно положение, сексуална ориентация или полова идентичност.

Качество на живота през 2018 г.: 96 от 300 точки
Слабости: престъпност, здраве, липса на приобщаване
Силни страни: атракции, качество на въздуха
Качество на живота през 2017 г.: девето най-лошо

3. Алабама

Алабама има едно от най-високите нива на престъпност в страната, най-ниска концентрация на институции за психичноздравни услуги и никаква защита от дискриминация от какъвто и да било вид. Въпреки това, близо две трети от жителите на щата споделят пред Gallup, че се чувстват "активни и продуктивни",  което е подобрение, в сравнение с предходната година.

Вследствие на това щатът вече не заема последното място в тази категория. Въпреки това по-малко от 50% от жителите на щата казват, че спортуват редовно.

Качество на живота през 2018 г.: 87 от 300 точки
Слабости: Висока престъпност, здраве, липса на приобщаване
Силни страни: Качество на въздуха
Качество на живота през 2017 г.: най-лошо в страната

2. Луизиана

Луизиана е един от щатите с най-виска затлъстялост на населението и с най-високо ниво на заразни болести, според United Health Foundation. В щата също така има високо ниво на престъпност и замърсяване, плюс относително висока икономическа тревога, получавайки едва 1 от 25 точки в индекса на Икономическата увеереност на Gallup през 2017 г.

Щатът също така изостава по отношение на приобщаване, като не предоставя защита от дискриминация въз основа на семейно положение, сексуална ориентация или полова идентичност.

Качество на живота през 2018 г.: 82 от 300 точки
Слабости: здраве, висока престъпност
Силни страни: атракции
Качеството на живота през 2017 г.: второто най-лошо

1. Арканзас

Щатът се нарича Земята на възможноста, но според някои, това не е точно така. Арканзас осигурява защита от дискриминация въз основа на раса, пол, религия и национален произход, но не предоставя защита въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност, семейно положение и възраст.

Според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, над 16% от жителите на щата признават, че страдат от често психическо безпокойство. Това е второто най-високо ниво в страната.

Качество на живота през 2018 г.: 81 от 300 точки
Слабости: липса на приобщаване, здраве, висока престъпност
Силни страни: качество на въздуха
Качество на живота през 2017 г.: четвърто най-лошо