Пътуването със самолет никога не е било по-безопасно. Мрежата за авиационна безопасност съобщи, че 2017 е била най-безопасната година в историята на авиацията.

Инцидентите със самолети в световен план постоянно намаляват от 1992 г. насам. Данните са още по-впечатляващи, като се има предвид, че 2017 е била най-натоварената година за пътнически полети.

Близо 3.7 милиарда души са пътували със самолет миналата година, сочат данните на Международната организация за гражданска авиация, като цифрите постоянно растат на годишна основа в последното десетилетие.

Редица фактори допринасят за този успех, включително развитието на нови технологии и нови самолети и промените в обучението на летателния екипаж и глобалните регулации.

Най-добрите сред най-добрите

Австралийският сайт за анализ на авиоиндустрията AirlineRatings.com публикува ежегодната си класация на най-безопасните авиокомпании в света.

Сред наблюдаваните 409 авиокомпании 20 изпъкват като „най-добри сред най-добрите“, казва главният редактор на сайта Джефри Томас.

Тези 20 авиокомпании от Азия, Европа и САЩ са „винаги на преден план в областта на иновациите в безопасността, оперативните постижения и пускането на нови и по-развити самолети“, отбелязва той.

От 2014 до 2017 г. AirlineRatings.com избира австралийската авиокомпания Qantas за най-безопасната в света и тази година тя отново попада в класацията.

Сайтът отбелязва, че Qantas е „водещата авиокомпания в на практика всички големи развития в областта на оперативната безопасност в последните 60 години“, като не е регистрирала нито един смъртен случай на борда.

„Но Qantas не е единствена. Авиокомпании с дълга история, като Hawaiian и Finnair, също имат съвършени резултати“, казва Томас.

Тази година AirlineRatings.com реши да постави на равна позиция всички авиокомпании в топ 20. В азбучен ред това са: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic и Virgin Australia.

Големите отсъстващи от класацията през 2018 г. са американските авиокомпании Delta и United. През април 2017 г. завидните резултати на Delta в областта на надеждното обслужване бяха подкопани от петдневния хаос, при който над 3200 полета бяха отменени заради бури.

Същия месец репутацията на United Airlines пострада сериозно, след като видео с пътник, принуден да напусне препълнен самолет, стана хит в интернет.

Новите авиокомпании в списъка тази година са базираната в Дубай Emirates и китайската Hainan Airlines.

Реакция при инциденти

За съставянето на топ 20 AirlineRatings.com взема предвид фактори за безопасност, като одити на ръководните органи в авиацията и на водещи асоциации, държавни одити, броя на катастрофите и сериозните инциденти в историята на авиокомпаниите и възрастта на самолетите.

Томас казва, че сайтът е наблюдавал само сериозните инциденти при определянето на топ 20. „Всички авиокомпании имат инциденти всеки ден и много от тях са свързани с технически проблеми със самолетите, а не с оперативни проблеми. Начинът, по който екипажът се справя с подобни инциденти, отличава добрата авиокомпания от небезопасната“, отбелязва Томас.

Той посочва отличната реакция на Qantas при инцидент от 2010 г. в Сингапур, когато двигателят Rolls Royce се пръсна след излитането на самолет А380.

„Вината беше изцяло на производителя, но уменията на пилотите от екипажа на Qantas спасиха самолета, според австралийските следователи на мястото на катастрофата“, казва Томас.

Най-добрите нискотарифни авиокомпании

AirlineRatings.com обяви също нискотарифните авиокомпании, които имат най-добри резултати в областта на сигурността. В топ 10 по азбучен ред попадат: Aer Lingus, Flybe, Frontier, HK Express, JetBlue, Jetstar Australia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling и WestJet.

Тези авиокомпании имат отлични резултати в областта на безопасността и за разлика от редица други нискотарифни авиокомпании, са преминали през стриктния Одит за оперативна безопасност на Асоциацията за въздушен транспорт.

Авиокомпанията от Колорадо Frontier Airlines попада за първи път в списъка за 2018 г., като заема овакантеното място от сингапурската Jetstar Asia.

„Със сигурност въздушният транспорт днес е по-безопасен, отколкото когато и да било в историята, но пътуващите все пак трябва да знаят кои са най-добрите сред най-добрите“, казва Томас.

AirlineRatings.com подрежда авиокомпаниите, като използва уникална седемзвездна рейтингова система. Авиокомпаниите на челни позиции получават пълните седем звезди.

Най-нискооценените авиокомпании за 2018 г., които получават само една звезда, са севернокорейската Air Koryo, суринамската Blue Wing Airlines, индонезийската Trigana Air Service и непалските Buddha Air, Nepal Airlines, Tara Air и Yeti Airlines.