Едно от най-големите притеснения на туристите е дали мястото, което са избрали да посетят, е безопасно.

Тази загриженост непрекъснато се увеличава през последните години, като сме свидетели на сериозен спад в посещаемостта на градове, определени като несигурни и дори опасни, пише profit.bg.

В зависимост от това закъде пътувате, задължително трябва да се поинтересувате от рисковете, които е възможно да застрашат почивката ви.

Дори нещо толкова незначително, колкото ръцете на невръстен джебчия в чантата ви, може да съсипе цялата ваканция, а някои привлекателни за туристите дестинации носят със себе си далеч по-сериозни рискове.

Къде обаче да отидете, за да се съсредоточите само и единствено върху културата, историята, забавлението и храната на дестинацията, която сте избрали, а не върху сигурността си?

Градът, който ще ви представим, е вторият най-сигурен в света, според данни от класация на Numbeo. Преди него е само Абу Даби в Обединените Арабски емирства.

Добре дошли в спокойна и дружелюбна Доха. Столицата на Катар е полегнала в обятията на Персийския залив и предлага наистина невероятни и различни по емоция приключения на избралите да я посетят. Подбрахме пет от тях:


Сафари в пустинятаДжип ще ви преведе през уникалния пейзаж на Катар, спирайки на брега на вътрешното море Khor Al Adaid.

Сигурно изобщо не сте си представяли, че можете да плажувате в пустинята, както и да се наслаждавате на екзотични арабски специалитети, но тези екстри се включват във вашето сафари.

Освен това можете да пояздите камила, както и да преспите в луксозна палатка, слушайки нощните звуци, идващи от зашеметяващите пясъчни дюни.Имате възможност да избирате продължителността на това преживяване - предлагат се както четиричасови сафарита, така и такива с преспиване.

Разходка из изкуствен островИзкуственият остров Перлата, създаден във водите на Персийския залив, наистина е бижуто в короната на Доха. Това е единственото място в Катар, на което чужденци могат да купуват собственост.

Луксозното кътче предлага реномирани магазини, шикозни ресторанти, невероятна инфраструктура и красиви гледки. Най-доброто време за посещение е по залез, когато сградите във френски стил се обагрят в цветове.


Доха определено е място, на което можете да откриете изобилие от молове, каквито не сте си и представяли. Но най-доброто място за пазаруване си остава Souq Waqif.

В него са състредоточени както културата и традициите на Катар, така и уникалната архитектура на суковете от древността, характерни за региона.Тук ще откриете сладки фурми, ароматни подправки, традиционни дрехи и местни ястия. Пазарът за злато пък определено е нещо, което си заслужава да се види.Културното селище на Доха се намира на източния бряг между Стара Доха и Перлата. Катара, всъщност, е историческото име, използвано за Катар преди 18 век.

Сградите и съоръженията в културното селище са замислени, така че да отразят културно и архитектурното наследство на страната.
Комплексът съдържа открит амфитеатър, опера, многофункционално кино, многофункционална конферентна зала, плаж, сук и музей, показващ морското наследство на Катар.

Музеят на ислямското изкуство
Невероятната архитектура на тази сграда, отчасти потопена в океана, е дело на прословутия американски архитект от китайски произход Ай Ем Пей. 

Музеят е дом на произведения, част от които имат 1400-годишна история. Тук е събрана както историята на Катар и на региона, така и на целия ислямски свят.