За втора поредна година, на 28 октомври 2017 година, край немски бункер, на 300 метра над айтоското село Съдиево ще се проведе военно-историческа реконструкция на битката за Страцин, провела се на 25 октомври 1944 г. Тази година битката ще е по-мащабна и участниците ще са повече. Очаква се на събитието да присъства лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Проявата се организира от клуба за исторически възстановки „Братя по оръжие” и Дирекция "Социална политика" на Министерстовто на отбраната, със съдействието на Община Айтос и Военен клуб - Айтос. Водещ на събитието и тази година ще бъде Иво Антонов от МО. Ще участват над 40 реконструктури от цялата страна, облечени и снабдени с автентични униформи и оръжия на Българската армия, Вермахта и СС от Втората световна война. В реконструкцията ще участват и уникални мотоциклети от марките БМВ и Цюндап.

Възстановката представя атаката на Българската армия на немския бункер, който е устроен както по време на позициите преди 73 г. в района на Страцин. Реконструкцията е уникална възможност за всички поколения да видят на живо историческата битка, която завършва с победа на Българската армия.През октомври 1944 година българската армия започва провеждането на Страцинско-Кумановската операция, която има за цел да пресече пътя за отстъпление на група армии „Е" на Третия райх от Гърция. При ожесточените битки при Страцинската позиция и хребета Стражин българските войници показват невероятна смелост, като особено се отличава Парашутната дружина, която още с първата атака на считания за непревземаем връх Стражин успява да го превземе. Възстановката на тези исторически събития е урок по родолюбие, който трябва да знае всеки български гражданин.На събитието като почетен гост ще присъства и един от участниците в битката за Страцин – 94-годишният айтозлия, ветеран от Втората световна война Злати Златев. На 25 октомври 1944 г. Златев е участвал в пионерната дружина, обезвреждала минните полета пред германските бункери. През ноември 2016 г., когато се проведе първата възстановка на драматичния бой край бункера в село Съдиево, ветеранът заяви, че реконструкцията на боя почти напълно съвпада с истинските събития.

Групата-участници от клуб "Братя по оръжие" тази година ще бъде по-многобройна, ще присъстват представители на Министерството на отбраната, ветерани от войната от Айтос, Бургас и София, граждани и гости на община Айтос. Членовете на клуб „Братя по оръжие” сами финансират възстановката, която тази година е посветена и на празника на град Айтос - 26 октомври, Димитровден.

Мисията на клуб „Братя по оръжие” е да развива и утвърждава националните духовни ценности и да съхранява българската и световна военно-историческа памет. Тези цели се осъществяват на практика чрез организиране и провеждане на исторически реконструкции, свързани със различни паметни събития, с адекватни на световните практики стандарти и изисквания към екипировката и поведението на участниците.

На 28 октомври 2017 г. стартът на историческата възстановка край с. Съдиево ще бъде точно в 12.00 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и снимки: Флагман.бг