Спомняте ли си кървавия трилър на бургаската  ул. „Цар Калоян”, при който пияният и дрогиран бургазлия Божидар  Каракашев наръга с нож четирима души и натроши паркираните наоколо автомобили? Бруталният публичен екшън посред бял ден е отпреди повече от 5 години, но все още не е влязъл в съдебна зала. Пострадали в тая касапница помолиха за помощ, тъй като се опасяват, че делото ще се потули – наказан няма да има, нито те ще получат обезщетение за нанесените телесни повреди и стреса.

Касапинът Каракашев е освободен под гаранция само два дни след екшъна! Малко след това са му повдигнати 5 различни обвинения за умишлени престъпления. И след това нишката между разследващите полицаи и прокуратурата от една страна и главният герой някак си се прекъсва. Защо ли, питаме ние? Ето цялата хронология, от която ще ви настръхнат косите:Като Сандокан с трите ножа, но с много ужас и кръв
На 11 август 2012 г. Каракашев се прибира в дома си на близката ул. „Раковска” след обяд. Това е центърът на Бургас.  Забива Опела си в друга кола при опит да паркира. Това го вбесява и започва да псува и обижда наред съседи и минувачи. Прибира се в жилището си и от терасата му политат всякакви предмети, включително и ютия, които падат върху паркираните долу автомобили. Това обаче не се оказва достатъчно за Божидар, който се въоръжава с 3 кухненски ножа и счупена бутилка и слиза, за да раздаде „правосъдие”. За ужас на околните започва да ръга наред по улицата, където вече са събрани достатъчно много възмутени от действията му хора. Най-сериозно пострадал е 21-годишният Тони Узунов, който докато се опитва да предпази майка си, е намушкан в областта на далака. Още трима човека са наръгани от пияния и дрогиран мъж. Картината е потресаваща.

Пет години по-късно на апелативния прокурор бе отправен въпроса: До кога да чакат пострадалите справедливост?
„Срещу Каракашев са повдигнати веднага след задържането му обвинения за една средна телесна повреда, леки телесни повреди по хулигански подбуди на няколко лица, управление на МПС след употреба на алкохол, повреждане на имущество и закана за убийство”, заяви апелативният прокурор Любомир Петров и разкри какво е направено дотук по устен доклад от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура. Защото папката с делото просто липсва. Физически липсва? Изгубена е!
 


Ръководителят на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров: Правим всичко възможно да възстановим части от делото

По случая са разпитани множество свидетели, извършени са очни ставки, направени са 2 съдебно-химични експертизи, които твърдо показали 1,9 промила алкохол и наличието на метадон в кръвта на Божидар. Противоречиви обаче се оказват становищата на експертите по четирите съдебно-медицински експертизи, които  са назначавани и които трябва да покажат дали Каракашев е вменяем и може ли да носи отговорност за постъпките си. Първите две комисии казват, че е невменяем, но третата – че е вменяем!  Противоречията забавят разследването  цели 4 години.

„През лятото на 2016 г. наблюдаващият прокурор назначава комплексна седморна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да реши окончателно въпроса с вменяемостта на подсъдимия”, уточни прокурор Петров.

Историята на едно наистина „изпарено” дело
Ключовото за бъдещето на процеса становище е поверено на специалисти от Медицинския университет във Варна. Всички материали по досъдебното производство са им изпратени на 22 юли 2016 г. по куриерска фирма Star post, с която прокуратурата е длъжна да работи по договор.  Те обаче така и не стигат до Варненския университет. Цялата папка с всички документи по разследването, намиращи се в плика, мистериозно изчезва.

„Извършена е мащабна проверка, но делото и досега не е открито. Надяваме се, че в рамките на месец ще успеем да повторим всички процесуално-следствени действия и ще успеем да се снабдим с всички необходими писмени доказателства. След това ще бъде назначена съдебно-психиатричната експертиза. Те се бавят по няколко месеца, така че не мога да прогнозирам срок, но най-вероятно в началото на следващата година делото ще влезе в съд. Когато то бъде внесено в съда с обвинителен акт, пострадалите могат спокойно да се конституират и като частни обвинители, и като граждански ищци. Разбирам притесненията им и правим всичко възможно да възстановим части от делото”, коментира Любомир Петров.

Държавният обвинител увери, че прокуратурата и полицията  никаква вина за загубената по пътищата на държавата преписка. Отговорността трябвало да понесе единствено куриерската фирма Star post. Заради този и още няколко подобни случаи министърът на вътрешните работи прекратява договорните си взаимоотношения с доставчика. Пощата на МВР и Прокуратурата вече се движи от държавната фирма „Български пощи”. Междувременно Районна прокуратура – Варна е образувала дело срещу куриерската фирма по чл. 319 - за унищожаване или укриване на документите по случая.

Защо Варненската прокуратура се интересува от бургазлията Божидар Каракашев?
След изчезването на материалите по това дело директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов променя правилата за кореспонденция, дори не изчаква решението на министъра. Шефът на полицията първо назначава вътрешна проверка, която установява, че няма замесени служители на ОДМВР-Бургас в това дръзко престъпление по служба.
 


Проследяваме за втори път пратката с надеждата да я намерим, защото ще се облекчи много работата ни, но нямаме успех, обяви Калоян Калоянов

И в момента екип от разследващи от Бургас продължават издирването на изгубените материали.

„Дори днес, докато разговарям с вас, имам хора във Велико Търново, през този град е преминала пратката, преди да стигне Варна. Във В.Търново е отразено, че е потеглила към Варна, но не е пристигнала – губи се по пътя. Проследява се за втори път с надеждата да я намерим, защото ще се облекчи много работата ни. Но нямаме успех”, уточни комисар Калоянов.

Най-важното, което трябва да се постигне за пострадалите, е уверението на обвинител №1 и полицай №1 на Бургас, че няма да е проблем да се докажат основните престъпления – тези, свързани с телесните повреди. Те не допускат, че в отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас биха рискували репутацията си да „изгубят” от компютрите резултатите от експертизите.  Данните от  огледите на разбитите автомобили обаче няма как да се възстановят, освен ако някои от вещите лица не предоставят евентуално някое съхранено копие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и снимки: Флагман.бг