Млада жена от Нова Загора стана първата българка в историята, която пилотира боен хеликоптер Ми-24, съобщи bTV.

„От шума може да се види колко конски сили поддържат тези 11 тона във въздуха. Всеки път е трепет, всяко качване е със желание и се надявам в бъдеще да продължава така”, разказва Станислава Балчева.

Като малка наблюдавала прелитащите самолети над родния й град. Решила да лети, независимо дали на самолет или хеликоптер. Така след като завършва военновъздушното училище в Долна Митрополия със 17 часа във въздуха на витловия самолет „Пилатус”, се озовава в авиобаза Крумово.

„Чувала съм, че е доста трудно да се установи така нареченото зависване във въздуха. Така е винаги – всеки полет започва и завърша със зависване и самото обучение започва с висене, защото там са най-големите тънкости.


Когато има скорост, е по-лесно, но когато е нула, нещата изглеждат по друг начин. За момента 8 са жените пилоти на хеликоптери в бойната ни авиация, за първи път обаче дама пилотира Ми-24”, разказва Станислава.

Инструкторът й – капитан Тихомир Петров, я хвали след последната задача: „При нас момичетата са на служба от доста години, но Станислава Балчева е първата, която лети на Ми-24.

Не сме учудени, но все пак да изяви желания за такава тежка машина да лети, си е за поздравление. Справя се отлично, има голямо желание за развиване в авиацията. Самокритична е, но същевременно дава всичко от себе си да се получат нещата”, казва капитан Петров.

Посочва, че качествата, необходими да се управлява такава машина, са смелост, всеотдайност, голямо желание и любов към летенето.

„Ми-24 е една уникална машина. Развива изключителни високи скорости, маневрена за голям набор от задачи. Чувството е уникално. Човек или си носи авиаторското в сърцето, или го няма. Всеки един полет е различен и предлага нови премеждия, които трябва да преодолееш. Трябва да си подготвен първо на земята”, добавя капитан Петров.

Избрала е не просто мъжка професия – тя отговаря за живота на стотици хора всеки ден. Първите стрелби на Станислава с вертолета бяха през октомври. Казва, че за координацията при летенето й помага спортът и по специално – бразилско джиу джицу.