10 години след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков е известна само причината за него, но не и кои са извършителите.

Разследващите са категорични, че мотивът е свързан с една от слабостите в характера на Цанков – склонността постоянно да си съчинява мутренски сценарии и да измисля несъществуващи истории за силните на деня.
 
И ако около мотивите за покушението има някаква яснота, то такава липсва за това кои са поръчителите и извършителите му. Едно е ясно – Цанков е патологичен лъжец, който се увличал да разказва за връзките си в подземния свят – често доста преувеличени, пише "Телеграф".
 
Обидени 
Романът му „Тайните на мутрите“, който излиза през 2009 г. засяга мнозина известни имена от ъндърграунда. Едни от тях се присмиват на историите му, но други са обидени и искат мъст.

Главната причина е, че Цанков се съгласил да сътрудничи на прокуратурата по едни от знаковите дела по онова време.

Акредитирането на съчиненията му пред съда чрез свидетелски показания вече пряко засегнало доста интереси и създало сериозни проблеми.

В крайна смета кое от твърденията на Цанков в романа му и медийните му изяви е истина и кое лъжа така и няма да се разбере – радиоводещият отнесе тайните и лъжите си в гроба.
 
Версии 
Разследването още от самото начало се спира на три основни версии за убийството – едната е отмъщение на ромския барон Стефан Бонев-Сако. Причината е, че Цанков се договорил с прокурор да даде показания по делото на Сако.

Дело, което вече 10 години не е решено и все още се търкаля на първа инстанция в Специализирания наказателен съд.

Другите две версии са свързани с наказание заради негови публикации за известни подземни босове или разчистване на сметки от човек, който е бил измамен от радиоводещия.

Срещу Цанков се водеха няколко дела за измами, свързани с негови афери с реклама и игри на късмета. Нито една от версиите обаче така и не се доказа, а 10 години след покушението разследването е замразено поради липса на нови доказателства.

Героите от романа му пък до един се оказаха невинни, поне тези от тях, които все още са живи.

Цанков пише за легендарни ъндърграунд величия като Антон Милтенов-Клюна, Димитър Вучев-Демби, Константин Димитров-Самоковеца, шефът на ВИС2 Георги Илиев, изчезналия Методи Методиев – Илиенски, Поли Пантев, Иво Карамански, Митко Малкия и много други прочули се в годините на прехода.
 
Клиент 
Във фаталния за Цанков ден радиоводещият имал уговорена среща за 12 часа с адвокат от известната кантора на Лъчезар Таков на бул. „Стамболийски“ в столицата. Обадил се, че ще закъснее около половин час.

Килърите му, за които има данни, че са били двама са се скрили във входа на кооперацията, в която се помещава кантората, още в 10 часа сутринта.

Те се спотаили в коридора, който отива към мазетата.  Техен човек пък чакал на отсрещната страна на булеварда, за да предупреди килърите кога ще пристигне Цанков. Радиоводещият се движи с „Шевролет Събърбан“ управляван от шофьор, който е и негов бодигард.

Преди това същият автомобил е ползван от Златомир Иванов – Златко Баретата. Има версия, че мишена на стрелците е бил самият Златко Баретата, който също по онова време е клиент на кантората, но тя сравнително бързо е отхвърлена от разследващите.
 
Поръчка 
Малко преди 12,30 ч джипът с повтарящи се номера спира пред кооперацията. Цанков и гардът му влизат във входа, където близо до стълбите ги чакат в засада двамата наемници. Изстрелват по мишената си повече от 15 куршума.

В тялото на Цанков попадат едва 4, но те са смъртоносни. Стрелците бягат през задния вход на кооперацията към бул. „Тодор Александров“.

Куршуми са попаднали и в гарда на Цанков, но той оживява.  Една от водещите насоки на разследващите бе, че разстрелът е бил поръчан от Стефан Бонев-Сако.

Той е задържан около два месеца по-рано след жалба на Цанков, че го е заплашвал с убийство, за да спре да пише, че Мето Илиянски е жив.

Другата е, че поръчката идва след като Цанков е видян няколко пъти да влиза в кабинета на тогавашния градски прокурор и наблюдаващ знакови дела Николай Кокинов. Самият обвинител тогава не отрече, че са се срещали и бе лаконичен - „разговаряхме по служебни въпроси“.

Така и не стана ясно със сигурност дали радиоводещият се е съгласил да свидетелства и по кое от знаковите дела.

Оцелява в два атентата

Преди да бъде разстрелян, са правени два опита за покушение на скандалния радиоводещ Боби Цанков. Пред дома му на столичната улица „Цар Асен“ 55 бяха поставяни взривни устройства през 2003 и 2004 г. Първата бомба избухва малко преди 17 часа на 15 ноември.

От МВР тогава са категорични, че адската машина е поставена по-скоро за сплашване, а не с цел да убива.  На 3 април 2004 г. обаче взрив в същата кооперация на „Цар Асен“ рани Цанков в главата. Бомбата избухна, когато известният радиоводещ влиза във входа.

От тогава Цанков започна да се движи с бодигардове и бронирани коли. Охранителите му в онзи период бяха от момчетата на Антон Милтенов – Клюна.
 
Завлича рекламодатели с много пари
 
През 2006 г. срещу Боби Цанков бе повдигнато обвинение за измами в големи размери, а самият радиоводещ бе задържан в следствения арест.

Според обвинението за няколко месеца Цанков е измамил 10 души с различни суми, възлизащи на 23 790 лева.

Радиоводещият се е представил с името Иво Антонов пред рекламодатели, от които взел пари за реклами в радиото.

Срещу Цанков се водят серия от дела за други измами. По едно от тях той е обвинен, че е ощетил над 70 души с близо 130 000 лева.

Скандалът с него гръмна в края на юни 2003 г., когато го задържаха. Той бе обвинен за измама в особено големи размери - 50 хил. лв., на бизнес дамата Ваня Червенкова.

Тя твърдеше, че му е дала парите, за да рекламира фирмата й за минерална вода "Свежина", но той я излъгал. Няколко месеца по-рано слушатели на радио "Спорт" подадоха жалби в прокуратурата, че са измамени от водещия.

Твърдяха, че им обещавал награди от по 6 хил. лв., ако половината от тях са за него. Сумата, за която го разследваха, бе между 100 и 200 хил. лв.. Според прокуратурата жалбите на измамени били над 100.

Боби Цанков се подвизаваше с пари и награди като външна продукция и в радиата "Браво", "Радио 99" и "FM плюс" и телевизиите "7 дни" и "2001".