Невероятна научна хипотеза от известно време циркулира из медийното пространство. Според турския учен Явуз Йорнек - Ной е използвал мобилен телефон по времето на потопа, а корабът му е работел с ядрена енергия, пише "Хюриет дейли нюз".
Научният специалист всъщност е преподавател във факултета по морски науки в Истанбулския университет. Според неговата теза, изложена по телевизията, Ной е говорил със сина си по мобилен телефон. 

Йорнек мисли, че двамата са използвали клетъчен телефон, за да могат да общуват през  много километри разстояние. "В Корана пише, че двамата са разговаряли, въпреки разстоянието и високите 300-400 метра вълни", каза той.

Експертът поясни, че говори като учен и добави, че според него корабът на Ной е бил построен от стоманени плоскости. Освен това според Йорнек плавателният съд е използвал ядрена енергия.

Много учени, експерти и приключенци търсят ковчега на Ной, с който са превозени десетки видове животни. Преди време "Нешънъл джиографик" даде трибуна на учени, които смятат, че са намерили точно останките на ковчега в планина в Източна Турция. Това все още не е доказано.