Здравейте, скъпи блондинкофили! Календарът отново ни показва, че е вторник, заради което и русите ни глави пушат от предстоящите високо интелектуални разсъждения за живота. Е, и днес няма да успеем да спрем глобалното затопляне, глада в Сомалия или да постигнем световен мир. Вместо това ще се фокусираме от тема, в която се чувстваме в стихията си. Иначе казано – модата. Това пише в анализ на в. Монитор, озаглавен "Ново 20: Коронавирусът плъзна из социалните мрежи".

След като преживяхме прозрачните панталони, дънковите памперси и загащените крачоли, сега ви показваме най-новата Инстаграм мания – коронавирусът. Няма шега, няма измама..., колкото и да ни се иска.

Изкуството като цяло реагира със състрадание спрямо засегнатите. Отменени филмови премиери, затворени паркове, благотворителни инициативи в подкрепа на нуждаещите се – такива новини ни заляха през последните седмици.

Наред с всичко останало, се родиха и нови модни тенденции.

Инфлуенсърите в социалните мрежи са категорични – предпазните маски, които населението използва, за да се предпази от коронавирусът не е оправдание за кофти визия. Инстаграм е пълен със снимки, в които красавици и хубавци си щракат селфита с маски.

В акцент те поставят грима си, очите, позата... Въобще всичко, което се сетят встрани от носа, устата и брадичката си.

„Смущаващ брой от хора използват хаштага за коронавируса, за да събират по-голяма фенбаза“, пишат в NY Post. И докато някои дават ценни съвети за превенцията, докато все пак изглеждат красиви на селфито си, то други позират как се натискат с гаджето през маската, трети буквално споделят вулгарни фотоси.

Тези т. нар. „инфлуенсъри“ просто трупат лайкове с хаштаг #fuckcoronavirus и позират с противогази, което е напълно абсурдно.Някои от вас вероятно вече познават Логън Пол, който публикува тази снимка, като най-мразения човек в интернет през 2018 г. Тогава повод за критиките стана негово видео, в което той показва трупове.

Да не забравяме, че и новият тренд в маникюра е вдъхновен от китайския вирус, като микроскопски реплики на патогена се монтират върху ноктите. Върху тях се поставят зелени гумени сферички с тъмночервени бодилчета. Те наподобяват микроскопските изображения на патогена. Видео с първия такъв маникюр показва как на ноктите на другата ръка се нанизват гумички, наподобяващи лица на азиатци.

В България също можем да се похвалим със светли умове, направили творение по темата. Нашенец пусна „Кючек Коронавирус“ и „Кючек против коронавирус“, като песните събраха мнозина коментари и гледания в YouTube.

Ние може да сме руси, но сме достатъчно интелигентни да осъзнаем, че безвкусни шеги със смъртоносен вирус не трябва да се правят. Особено за да натрупаме няколко лайка в социалните мрежи (макар да осъзнаваме, че сте отворили този текст заради наличието на думата коронавирус в заглавие).

Хората, които наистина разбират от мода, ни дават друг пример. Днес стана ясно, че световноизвестните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана са финансирали международния университет "Хуманитас" в Милано за изследване на новия коронавирус. Средствата ще подпомогнат професор Алберто Мантовани, съвместно с вирусолозите Елиза Виченци и Масимо Клименти, при изучаването на реакцията на човешката имунна система на коварния вирус.

"Чувстваме се задължени да направим нещо, за да се справим с коронавируса, който, започвайки от Китай, застрашава целия свят. На фона на човешката трагедия от такъв мащаб, всяко отделно действие може да ни се стори жалко. Но поддържането на научната общност в търсене на лечение е наше морално задължение и ние се надяваме приносът ни да бъде полезен", заявиха италианските моделиери. Всеки може да последва примера им!