От технологичния гигант "Епъл" (Apple) предупредиха своите инвеститори, че няма да изпълнят очакваните от тях финансови резултати за първите три месеца на настоящата година, тъй като епидемията от коронавирус в Китай намали производството на айфони (iPhone).

Базираният в Купертино, Калифорния технологичен гигант заяви, че всичките й производствени мощности за iPhone са извън провинция Хубей, която е епицентър на огнището от коронавирус, и че всички те са отворени отново. Но от компанията подчертаха, че производството се увеличава бавно.

"Здравето и благополучието на всеки човек, който спомага за производството на нашите продукти, е наш основен приоритет и ние работим в тесни консултации с нашите доставчици и експерти в областта на общественото здраве, докато този вирусен проблем продължава“, се посочва в изявлението на Apple Inc.

Компанията каза, че търсенето на iPhone-и също намалява в Китай, тъй като много от 42-та магазина на Apple там са затворени или работят с намалено работно време. Китай е третият най-голям пазар на дребно за iPhone-и след тези на САЩ и Европа.

Извън Китай, Apple посочи, че търсенето на iPhone-и е силно и е в съответствие с очакванията на компанията.

На 28 януари технологичният гигант заяви, че очаква приходи през настоящото тримесечие в размер между 63 и 67 млрд. долара, като самото финансово тримесечие приключва на 30-ти март.

Apple отбеляза, че ситуацията продължава да се развива и компанията ще предостави повече информация за печалбата си през април.
Занижените финансови прогнози на Apple се отразяват негативно на световните фондови пазари, тъй като инвеститорите сякаш най-накрая си дадоха сметка за негативния ефект върху китайската и глобалната икономика и бизнес от епидемията от смъртоносния коронавирус Covid-19.

Японският фондов индекс Nikkei се понижи по време на търговията във вторник с 1,4%, а индексът Hang Seng на хонконгската борса - с 1,47%.
Единственият основният китайски фондов индекс Shanghai Composite приключи търговията със слабо повишение от 0,05%, тъй като инвеститорите на Шанхайската борса продължават да реагира позитивно на поредните стимулиращи мерки, които предприе в понеделник Народната банка на Китай.

Европейските борси също стартират със загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,63%, немският DAX-30 - с 0,7%, френският CAC - 40 - с 0,52% и британският FTSE100 - с 0,54%.

И фючърсите на американските фондови индекси реагират негативно на предупреждението на Apple, като фючърсите на DJIA се понижават със 120 пункта (спад с 0,4%), на S&P500 - с 0,32% и на Nasdaq100 - с 0,76%. Вчера пазарите на акции на Уолстрийт бяха в почивка за Деня на президента в САЩ.