„Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирус, познат на човечеството. Едва месец след откриването му в Южна Африка, новият вариант на коронавирус вече беше доминиращ в страните по света, с повече случаи от всякога. „Това е невероятно бързо разпространение“, каза лекарят Роби Бхатачария, експерт по инфекциозни болести в Масачузетската обща болница (САЩ), цитиран от испанския вестник El Pais, пише Труд бг.

За да демонстрира инфекциозната сила на „Омикрон“, Бхатачария направи изчисление, за да си представи как би изглеждала надпреварата между „Омикрон“ и вирус на морбили, друг от най-заразните вируси в света.

Един човек с морбили заразява средно 15 други, ако никой не е ваксиниран, в сравнение с шестте души, заразени с омикрон.

Но ключът се крие в така нареченото „време на генериране“: т.е. броят дни, които изминават между момента, когато първият човек е заразен и когато заразените от тях също станат заразни. При морбили това отнема около 12 дни.

В случай на „Омикрон“ това отнема само четири до пет дни. „Един случай на морбили би причинил 15 случая в рамките на 12 дни. Един случай на „Омикрон“ би довел до други шест на четири дни, 36 случая на осем дни и 216 след 12 дни“, обясни Бхатачария.

В реалния свят новият вариант на коронавируса среща и хора, които са ваксинирани или които вече са били заразени с Covid-19, забавяйки разпространението му. Следователно лекарят вярва, че всеки човек, заразен с омикрон, заразява само трима други индивида, фигура, подобна на тази на оригиналния вирус в китайския град Ухан, който избухна на планета без имунна защита и без мерки за ограничаване.

„При настоящите условия прост модел на експоненциален растеж все пак ще покаже 14 милиона души, заразени за 60 дни от един случай, в сравнение със 760 000 с морбили в популация без специфични защити“, предупреди Бхатачария.

„Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които са добре проучени.

Историкът и лекар Антон Еркорека изследва епидемии от миналото и е поразен от разпространението на „Омикрон“. „Това е най-експлозивният и най-бързо разпространяващият се вирус в историята“, заяви той.

Еркорека, директор на Баския музей по история на медицината, припомня, че на чумата(14-ти век) и холерата от 19-ти век са били необходими години, за да се разпространят по света.

На т. нар. „руски грип“ от 1889 г., който може да е бил причинен от друг коронавирус, са били необходими три месеца, за да обиколи планетата.

Това е подобно на времето, отнето от оригиналния вариант на SARS-CoV-2, открит през декември 2019 г. в Ухан и вече световно разпространен до март 2020 г. „Вариантът „Омикрон“ победи този рекорд за разпространение“, каза Еркорека.

Епидемиологът Уилям Ханадж, съдиректор на Центъра за динамика на заразните заболявания в Харвардския университет, е съгласен. „„Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които сме успели да проучим детайлно“, отбеляза Ханадж. Едно от най-добре проучените огнища на „Омикрон“, парти в Осло, Норвегия с новопристигнал гост от Южна Африка, завърши с най-малко 81 от 117 участници, заразени с варианта.

Безпрецедентното разпространение на „Оикрон“ не подлежи на съмнение, но по-малко ясно е ефектът, който това цунами от случаи ще има върху популациите с висок процент на ваксинация сред най-уязвимите.

В Испания почти 100% от хората на 70 и повече години са ваксинирани. „Омикрон“е способен да заразява ваксинираните хора, но ваксините все още предотвратяват сериозни заболявания, както се потвърждава от скорошно проучване, ръководено от холандския вирусолог Корин Гертсван Кесел от университета „Еразъм“ в Ротердам.

Индивидуалният риск е много по-нисък, отколкото при предишни варианти, но при толкова много инфекции ежедневните постъпвания в испанските отделения за интензивно лечение (ICU) вече са половината от тези, регистрирани по време на най-лошия пик на вълната през януари 2021 г., когато на практика никой не е бил ваксиниран.