На официална церемония в Йерусалим в петък беше открит древен път, случайно намерен през 2004 г. под прочутата Къпалня на Силоам в града. Историци вярват, че Исус Христос е ходил по него. Археолози и специалисти от фондация "Градът на Давид" работиха 15 години над откритието. 

Пътят е бил скрит над 2000 години и случайно бил намерен под картофена нива.

Към пътя води стълбище, за която археолозите вярват, че е било използвано от Исус Христос, за да се спусне към древния еврейски храм в Йерусалим.

Смята се, че Исус е ходил по това стълбище преди 2000 г. 

Откритието било направено, след като работници поправили спукана тръба на градската канализация през 2004 г. Тръбата преминавала под прочутата Къпалня на Силоам.

Тунелите били прокопани, без да се засегне повърхността

В древността пилигримите използвали къпалнята, за да се пречистят, преди да слязат долу в храма.

Откритието било направено след спукване на тръба

Напълно запазеният път бе показан в неделя на церемония, на която присъства и американския посланик Дейвид Фридман, както и сенатор Линдзи Греъм, уточнява lupa.bg.


И в момента на мястото работят археолози

„Това отново съживява Библията”, каза пред журналисти Фридман.„Хората буквално могат да се потопят в тази обстановка, където са крачили големите библейски фигури от древността, където е ходил Исус”, продължава той и допълва: „Ние знаем, че посещенията му в храма са документирани. Така, че ние сега имаме възможност да тръгнем по неговите стъпки”.

Сенатор Фридман по време на официалното откриване