Google Maps-ентусиастът Иън Уилсън ще отлети от Лондон във вторник, убеден, че ще успее да разкрие най-голямата авиационна мистерия в историята. Той сподели пред в. "Дейли стар", че ще се срещне с войници от Камбоджа, които ще го заведат до планините, разположени на около 100 километра западно от столицата Пном Пен. Уилсън се е запътил натам заедно със своя брат Джаки, след като направи сензационните твърдения, че там се намира разбилият се самолет Boeing 777-200 с номер на полета MH370, който мистериозно изчезна от радарите преди години.

Уилсън базира твърденията си на снимки, които той е открил в Google Maps, на които, както той твърди, се виждат останките от самолета. "Развълнуван съм. Притеснявах се, че няма да намеря способни водачи, че ще трябва да отида сам. Но сега ще оставя тази работа на експертите", споделя той.  Първоначално Уилсън се е свързал с компания за водачи, която организира турове до разположения до предполагаемото местонахождение на самолета връх Пном Орал. те обаче му казали, че не могат да го заведат на посочените от него координати. Фирмата обаче го свързала с местен експерт, който е организирал участието на войници в мисията. "Свързах се с него и той ми каза, че може да помогне. Каза, че е говорил с хора. Той е експерт. По думите му, зет му е местния губернатор, затова има информация за ситуацията на място. Той познава няколко души и може да ме ориентира в цената, в зависимост от това колко участват", разказва Уилсън. Самолетът бе видян на снимките. Той обаче е малко по-дълъг от изчезналия Boeing 777-200 - 70 метра, но има и мистериозна празнина между опашката и тялото на машината. След разкритието, предизвикало смесени реакции, академикът Юджин Ю, изследовател в сферата на програмното обезпечение за авиацията, призова на мястото да бъде изпратен дрон, който да претърси района, казвайки, че това наистина може да е самолетът, изчезнал през март 2014 година. 

Мрежата за безопасност на авиацията обаче смята, че снимките са на самолет, който е уловен в полет. Тази теза е поддържана и от авиационния анализатор Джеф Уайз. 

Официалното разследване постанови, че полетът на Malaysia Airlines се е разбил в Индийския океан западно от Австралия след свършване на горивото.  Експерти обаче казват, че никога няма да разкрият мистерията около изчезването на самолета, ако не бъдат открити неговите "черни кутии". Четири години на издирвания все още не са успели да направят това. 

Уайз наскоро заяви, че според него самолетът не е пътувал на юг, а вместо това се е насочил на север, защото сателитните данни може да са били фалшифицирани. "През последните четири години аз защитавам тезата, че има само един известен начин, по който данните от Inmarsat може да са били фалшифицирани, докато са били предавани от самолета. Благодарение на фалшификациите може да е изглеждало, че самолетът лети на юг, докато той всъщност е летял на север. Това би обяснило защо мащабното издирване на стойност една четвърт милиард долара по южното морско дъно все още не е открило и следа от самолета", казва той.   

На свой ред от Inmarsat заявиха пред Daily Star Online: "Категорично вярваме на данните и анализите, извършени от международния следователски екип, от който Inmarsat е част". MH370, докато бе предаван между ръководителите на полетите на Малайзия и Виетнам. 

Превод и редакция: БЛИЦ