Корабът Seabed Constructor на американската компания Ocean Infinity, който участва в издирването на изчезналия през март 2014 година малайзийски самолет с номер на полета MH370, не е предавал данни за своето местонахождение над три дни. Това съобщава Fox News.
Корабът се включил в издирвателната операция в Индийския океан до бреговете на Австралия на 22 януари. За издирването на останки от самолета са били използвани автономни подводни апарати и хидролокатори.

На 1 февруари обаче информацията за местонахождението на Seabed Constructor в автоматичната идентификационна система престанала да се обновява. Seabed Constructor отново започнал да се появява на радарите 80 часа по-късно. В момента той плава към пристанището в австралийския град Пърт. От компанията Ocean Infinity не коментираха ситуацията.

The vessel was tasked with searching the zone aviation specialists say is most likely to be where MH370's fuel reserves were exhausted, dubbed the 7th Arc

„Предавателят на системата е бил изключен. Въпросът е, дали това е била грешка на екипажа при вкарването на новия маршрут или умишлено действие“, каза пред Fox News специалистът по геолокационни системи Ричард Кол.

По думите на експертите, екипажът на кораба може специално да е скрил своето местоположение, за да се заеме с лов на съкровища, вместо да търси самолета. През 2016 година в района на операцията бяха намерени останки на кораб, за който се предполага, че е търговски, потънал в началото на XX век.

В нощта на 8 март 2014 година самолетът Boeing 777-200 на компанията Malaysia Airlines, извършващ полет MH370 от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници на борда и 12-членен екипаж изчезна от радарите.

Предполага се, че самолетът се е разбил в южната част на Индийския океан. Операцията по издирването му така и не успя да установи мястото на катастрофата.   

Превод и редакция: БЛИЦ