„Ако не са съгласни да използват презерватив, изритвам ги“ – това разказа Фокси Ейнджъл – 47-годишна платинено руса секс труженичка със страховити татуировки от скандално известния квартал с червените фенери в Амстердам. Не е съвпадение, че тази година международната конференция за борба със СПИН се провежда в холандската столица, превърнала се в синоним на секс индустрията, съобщава АФП.
 
Улиците на града са пълни с публични домове, сексшопове и проститутки на всеки ъгъл. Екзотичните дами, които се подвизават в района около ж.п. гарата, вероятно привличат повече любопитни туристи, отколкото клиенти на плътски услуги.
 
Фокси е една от дамите, чакащи клиенти под червените неонови светлини.
 
„Когато избрахме Амстердам, беше най-вече с идеята да хвърлим повече светлина върху хората, които са най-уязвими за заразяване с ХИВ. Ако не обръщаме внимание на тези хора, тогава ще изгубим битката срещу СПИН“, каза пред АФП Линда Гейл-Бекър, президент на Международната общност за СПИН.
 
Секс работничките не очаквали някои от водещите световни лекари и учени да преминат по застланите коридори и приглушено осветените спални на бордеите им, за да видят с очите на какъв риск са изложени заетите в „най-древната професия“.
 
„Никога не правя секс без презерватив и четири пъти в годината си правя тестове за полово предавани болести и ХИВ“, разказва Фокси, докато седи на кресло от червено кадифе и яде сандвич за обяд.
 
От началото на епидемията от СПИН през 80-те над 80 млн. души по света са се заразили с вируса. Сред тях са и колеги на Фокси и Елза – младата проститутка, която се намира в съседната витрина. Отдавна в този район ХИВ не е табу.
 
„Изобщо не ме е страх. Някои от моите приятели са ХИВ позитивни и продължават да работят. В наши дни е възможно“, казва 25-годишната американка, визирайки прогреса на съвременната медицина и възможностите за терапия, които имат сега заразените.
 
Около 7000 души работят в сферата на платения секс в Амстердам. 75% от тях идват от бедни държави, най-вече Източна Европа.
 
Елза описва себе си като „омъжена и полигамна“. Тя е проститутка от 17-годишна. Витрината, в която седи, гледа към многобройните канали на Амстердам и е точно срещу публичния дом, в който започнала да работи, когато пристигнала в Холандия, бягайки от забраните за нейната „дейност“ в САЩ.
 
Тя, както и Фокси, си прави тестове са ХИВ по няколко пъти в годината в център, финансиран от общината. „Аз съм много внимателна, използвам презервативи. Но тестовете са безплатни, затова се възползвам“, казва младата жена, облечена в розова блузка и черен клин.
 
„Някои мъже се опитват да махнат презерватива по време на секс. Ако това се случи, това е краят на сеанса, веднага“, споделя Фокси, която е работела като продавачка преди да стане проститутка преди 15 години.
 
„Никога няма да приема това. Дори за един милион“, категорична беше тя.

Превод и редакция: БЛИЦ