Миналата седмица в мексиканския град Уруапа, в щата Мичоакан, се появиха 19 тела на убити хора.

Местен наркокартел си приписа заслугата за убийствата, заявявайки, че жертвите са действали против картела.

Девет от телата бяха провесени от мост, а други седем под намиращ се наблизо пешеходен надлез. Разчленените тела на други три жертви пък бяха на улицата. Всичките те са били застреляни, преди след това да бъда изложени на показ.

От местния картел Jalisco New Generation (CJNG) заявиха, че убийствата са тяхно дело. Членове на картела бяха поставили плакат близо до част от жертвите, в който се казва, че убитите са помагали на враговете на картела.

Според главния прокурор на Мичоакан Адриан Лопес в момента между картелите в щата се води "война за контрол над територии".

"Картелите се борят за териториалния контрол над производството, разпространението и употребата на наркотици. Това води до подобен тип инциденти," казва той, цитиран от Al Jazeera.

Картели обаче може да се борят за надмощие и върху друг, може би малко изненадващ, източник на приходи: търговията с авокадо.

Мексико произведжа 45% от авокадотата в света, а щатът Мичокан произвежда най-много авокадо в Мексико. Авокадо индустрията в Мичоакан се оценява на 1.5 млрд. долара, според International Crisis Group.

Според анализ на Density Design, CJNG си поделя търговията с авокадо в Мичоакан с няколко други картела, както и със законни компании.

"Голямата притегателна сила тук са авокадотата," казва Фалко Ернст от International Crisis Group пред The Guardian.

Цените на този плод в момента са високи, като кашон с тегло близо 11 кг авокадо от Мичоакан се продава за 66 долара, или близо два пъти повече, в сравнение с миналата година. Скокът в цените се дължи на високите температури в Калифорния през миналата година.

Юли 2018 г. беше най-топлият в историята на щата, периодът юли-август 2018 г. беше вторият най-топъл.

Тъй като предлагането на авокадо в световен мащаб е малко, хората са готови да плащат повече за плода, който идва от Мексико, а тези доставки вече са на изчерпване.