Пред заплахата на северната си съседка, Южна Корея пуска оръжейните си заводи на пълна мощност като укрепва своята лидерска позиция сред новите производители. Това се казва в доклад на Института СИПРИ, публикуван днес и цитиран от БГНЕС. 

Южнокорейската оръжейна промишленост е реализирала 2,2% от продажбите на 100-те най-големи производители през 2016 г. с 8,4 милиарда долара, което е с 20,6% повече от 2015 г. според Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира СИПРИ (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI). 

Севернокорейската заплаха "захранва придобиването на военно оборудване от Южна Корея, която все повече се обръща към своята собствена оръжейна промишленост, за да отговори на търсенето", заяви изследователят Симон Веземан. 

"Увеличаването на ядрения арсенал на Северна Корея предизвиква значителни (военни) инвестиции в Южна Корея", каза той. 

В продължение на десетилетия Южна Корея е един от най-големите в света вносители на военно оборудване и технологии, по-голямата част от тях американски. Но отскоро местната индустрия расте с бързи темпов е и бюджетът за отбрана на Сеул става пропорционално един от най-високите в света извън конфликтните зони на Близкия изток и Африка, според СИПРИ. 

"В същото време, казва Симон Веземан, Южна Корея се стреми да постигне целта си да стане голям износител на оръжие". 

Южнокорейският износ на оръжие, който възлиза на 253 млн. долара през 2006 г., достигна 2,5 млрд. долара десет години по-късно, според официалните данни. Южнокорейските ракети, гаубици, подводници и военни самолети са особено популярни в Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка. 

Седем южнокорейски оръжейни компании се нареждат сред 100-те най-големи световни производители, посочени от СИПРИ. Първата от тях - конгломератът Korea Aerospace Industries (KAI), който разработи с американската „Локхийд Мартин” (Lockheed Martin)„учебния свръхзвуков изтребител T-50 Golden Eagle е на 48- място. Общо продажбите на стоте най-големите производители на оръжие възлизат на 374,8 милиарда долара за миналата година, което е с 1,9% повече от 2015 г. Това е първото годишно увеличение след пет години последователен спад. Само американските производители заемат 57,9% от общия брой, пред британците (9,6%), руснаците (7,1%) и французите (5,0%). 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!