Американското авторитетно либерално издание The New York Times излезе със съвместен материал на трима автори по актуалния въпрос за официалното признаване на Ерусалим за столица на Израел, като те насочват вниманието към вътрешноарабския аспект на въпроса и по-специално инициативата на Саудитска Арабия за мирно разрешаване на израело-палестинския конфликт, определяна като силно про-еврейска.

В мистериозно пътуване миналия месец, палестинският президент Махмуд Аббас посети столицата на Саудитска Арабия, за да проведе консултации с престолонаследника на Кралството Мохамед бин Салман относно плановете на американския президент Доналд Тръмп за постигане на мир в региона на Близкия изток. 

Въпреки че разговорите се проведоха при закрити врата, оттогава думите на лидерите се носят из региона под формата на слухове.

Според палестински, арабски и европейски служебни лица, дочули версията на Аббас за разговора, принц Мохамед е представил много по-благоприятно споразумение за Израел, отколкото всички мирни планове на предходните американски администрации и за палестинския лидер е било невъзможно да го приеме.

Според саудитското предложение, такова каквото го предават от изданието, в бъдещата палестинска държава ще бъдат включени само безспорните райони на Западния бряг и тя ще се ползва от ограничен суверенитет над своята територия. Огромното мнозинство от израелските колонии край западния бряг на река Йордан, смятани за незаконни от голяма част от световната общност, ще бъдат легализирани и присъединени към Израел. 

Палестина няма да получи нито Източен Ерусалим за столица, нито правото на възвръщане на палестинските бежанци и техните потомци.

В неделя от Белия дом отрекоха това да е техен план, обяснявайки, че финалният вариант на документа, който те ще предложат, ще е готов след няколко месеца, а саудитското правителство също отрече да е подкрепило подобни позиции.

Това остави много хора във Вашингтон и Близкия изток да се чудят, дали принцът на Саудитска Арабия тихо не прави услуга на Тръмп, за да спечели благоразположението на американците, или не действа на своя глава, поставяйки палестинците под натиск да приемат предстояща оферта за мир, която да изглежда по-щедра, в сравнение с гореизложената. Според изданието съществува и трети вариант, според който Аббас, с оглед на отслабващите си позиции на домашната арена, да изпраща сигнали, че е под натиск от страна на Рияд, по собствени съображения.

Дори и твърденията да се окажат измислица или да са непълни, те със сигурност са предизвикали сериозни вълнения в близкоизточните столици и са внушили съмнения в палестинските души за намеренията на Тръмп, в усилията му за постигане на мир между Израел и Палестина.

На всичкото отгоре, служители от администрацията на Тръмп разкриха, че той ще изнесе реч в сряда, като се очаква да анонсира признаването на Ерусалим за столица на Израел, независимо от това, че подобно заявление ще подкопае ролята на Америка на независим посредник и ще предизвика яростта на мюсюлманския свят срещу САЩ.

Източник: Фокус