Не е тайна, че професионалните спортисти печелят големи пари, пише profit.bg.

Всъщност, да си част от света на професионалния спорт под някаква форма може да е доста доходоносно — от собствениците на отбори, през треньори, анализатори, агенти и дори спортни коментатори.

Работата на спортните коментатори в много отношения е работа мечта — те седят около една маса по телевизията или по радиото и обсъждат любимия си спорт, като задълбочените анализи са абсолютно по тяхно усмотрение.

Най-доброто нещо е, че през повечето време те са в ефир само по един път в седмицата.

Въпреки че средната заплата на спортните коментатори в САЩ е малко по-малко от 60 000 долара годишно за телевизия и 35 000 за радио, тези, които имат собствени предавания, лоялна фен база и са най-добре подготвени, може да печелят милиони на година.

Вижте кои са 10-те най-високо платени спортни коментори отвъд океана, подредени от AOL. Само ще споменем, че състоянието на лидера в класацията се оценява на близо 75 млн. долара.

Никак не лоша компенсация за това, че се се налага да работиш в неделя.

10. Макс Келърман – 6 млн. долара

View image on Twitter

Келърман коментира предимно бокс по HBO и е един от водещите на комедийното спортно токшоу SportsNation по ESPN.

10. Майк Тирико – 6 млн. долара

Тирко е дългогодишен коментатор на ESPN, като през годините коментра мачове от НФЛ, НБА, голф, тенис и футбол. Той напуска ESPN през 2016 г. и започва работа в NBC Sports. 

9. Стивън А. Смит – 10 млн. долара

Стивън А. Смит е един от най-популярните водещи на спортни предавания в САЩ. Той е се изявява като анализатор в предаването First Take по ESPN. Смит също така анализира мачове от НБА и има радио предаване. Той публикува и статии за ESPN.com и Philadelphia Inquirer. 

8. Скип Бейлес – 12 млн. долара

Преди време Бейлес водеше First Take по ESPN заедно със Стивън А. Смит, но напусна предаването през 2016 г. Сега има собствено предаване по Fox Sports.

7. Джим Нанц – 15 млн. долара

 
Джим Нанц коментира мачове от НФЛ, колежанското първенство по баскетбол и голф от 90-те години. Той е един от водещите коментатори по американски футбол на CBS.

7. Джо Бък – 15 млн. долара

 
Джо Бък е коментирал мачове и по американски футбол, но основният му спорт е бейзбол. Той е основният коментатор на мачовете от световните серии за Fox Sports от 1996 г. насам, с изключение само на две години.

6. Ал Майкълс – 20 млн. долара

Майкълс работи в продължение на близо три десетилетия за ABC Sports. Сега е част от екипа на NBC Sports. Той е коментирал множество мачове от НФЛ, както и олимпийски игри и световните серии по бейзбол.

5. Крис Бърман – 20 млн. долара

Бърман е водещ на предаването SportsCenter по ESPN от 1979 г. Неговата специалност е американския футбол, но е коментирал и мачове по бейзбол и голф.

4. Джон Грудън - 22.5 млн. долара

 

Грудън е бивш състезател по американски футбол от колежанското първенство и бивш треньор от НФЛ, като дори печели Супербоул с отбора на Tampa Бей през 2003 г. В момента Грудън е анализатор за ESPN.

3. Дан Патрик – 25 млн. долара

Патрик има 18 години стаж в ESPN. В момента води собствено радио предаване и телевизионно предаване по NBCSN. Той също така е автор в списанието Sports Illustrated.

2. Боб Костас – 45 млн. долара

 

Костас се изявява в ефира на NBC Sports от 80 години на миналия век. Той е основният водещ по време на излъчването на 12 олимпийски игри. В момента коментира мачове по бейзбол, като през годините е отразявал и мачове по баскетбол, хокей, американски футбол, бокс и голф.

1.  Джим Роум – 75 млн. долара

 

В момента Роум води собствено радио предаване, която се излъчва в мрежата на CBS Sports Radio. Преди това години наред той води телевизионно предаване, което се излъчва по ESPN.

През 2011 г. той прекратява отношенията си с телевизията и се присъединява към мрежата на CBS. Радиопредаването на Роум е 21-ото най-слушано в САЩ, а той е на 29-о място сред най-влиятелните радио водещи.