Последната класация на сп. Forbes преброи 2208 милиардера по света. От тях едва 63-а са на възраст под 40 години.

Броят на младите топ богаташи расте от 56 към март 2007 г., като днес те са от САЩ и още 17 различни държави.

Повече от половината, или общо 34 на брой, от тях са натрупали своето състояние сами, а 26 са забогатели в технологичния сектор. Други 10 печелят суми с 10 цифри от приложения за чат, онлайн търговия, споделени услуги и дронове.

Любопитен факт е, че всички милиардери, натрупали своето състояние сами, са мъже. Всички жени милиардери под 40 години са наследили своето богатство.

За трета поредна година най-младите милиардери в света са сестрите Александра и Катерина Андресен, които днес са на 21 и 22-годишна възраст.


През април миналата година Катерина бе заловена да шофира своето Audi Q3 с алкохол в кръвта, надхвърлящ три пъти допустимите стойности, според законите в Норвегия.

 

Съдът я лиши от правото да управлява автомобил за 13 месеца и я глоби с 32 000 долара.

Бащата на двете сестри Йохан Андресен трансферира по 42% от семейната компания на двете си деца, като за първи път Forbes научава за това през 2016 г. Днес двете притежават по 1.4 млрд. долара.

Най-младият мъж, който по последни данни е милиардер, е Джон Колисън от Stripe. Той е на 27 години и е две години по-млад от брат си Патрик.

Последният рунд на финансиране на компанията бе през ноември 2016 г., което я оцени на 9.2 млрд. долара. Състоянията на двамата братя възлизат на по 1 млрд. долара.

Джон Колисън е само няколко месеца по-млад и от основателя на Snap Еван Спигел, който обаче притежава доста повече пари – 4.1 млрд. долара.

Едно от новите попълнения в класацията е Павел Дуров. Той е известен като руския Марк Закърбърг (бел. ред. - и двамата са на по 33 години). Дуров основава руския еквивалент на Facebook -  Vkontakte, през 2007 г., когато е едва на 22-годишна възраст.

През 2015 г. той продава 12% от компанията си срещу 300 млн. долара, а малко по-късно заминава за Дубай, след като отказва да сътрудничи на руските власти и да им предостави информация за потребителите на Vkontakte.

Голяма част от богатството на Дуров днес идва и от приложението за чат Telegram, което има над 100 млн. потребители по света.

След като навърши 35-годишна възраст през май 2017 г., Линси Снайдер наследи последната част от фамилната бургер империя In-N-Out burger, основана от нейната баба и дядо. С това състоянието й вече се оценява на 1.2 млрд. долара.

Най-богатият милиардер, който е на под 40-годишна възраст, е Марк Закърбърг. Днес той е едва на 33 години, но притежава 71 млрд. долара. Наскоро съпругата му Присила Чан го дари с втора дъщеря.

Вторият най-богат млад милиардер е 36-годишната Янг Хуян, която притежава 57% от имотната импрерия Country Garden Holdings, която бе наследена от баща й през 2007 г. Акциите на компанията поскъпнаха със 145% през 2017 г. и това повиши богатството й до 12.9 млрд. долара.

Общото състояние на 63-а млади милиардери днес възлиза на 265 млрд. долара спрямо 208 млрд. долара за преди година.

Общо 30 от предишните участници в подреждането успяха да забогатеят в последните 12 месеца, а 11 от милиардерите намалиха своето състояние. Сп. Forbes използва цени на акциите на компаниите от 9 февруари, за да изчисли богатствата на участниците в класацията.