Попълнете търсена ключова дума или фраза

Всеки бизнесмен или богаташ може да фалира, ако прави тези 7 грешки

https://blitz.bg/daydzhest/vseki-biznesmen-ili-bogatash-mozhe-da-falira-ako-pravi-tezi-7-greshki_news630678.html Blitz.bg София, България 03 Окт. 2018, 11:56 2514 прочита 0 коментара
Какви са основните грешки, които бизнесмените правят? Ако сте решили да се занимавате със собствен бизнес, избягването на тези грешки ще ви помогне да сте успешни и да избегнете провал. Целта на всеки бизнесмен е да развие бизнеса си дотолкова, че да започне да извлича печалба и да може да се разпорежда със спечелените пари, пише в. Труд. 

Тук ще представим най-често срещаните грешки, които бизнесмените правят, когато започнат да се разпореждат с парите, които печелят от своя бизнес.

Грешка №1: Изразходване на всички спечелени пари
Това правят обикновено бизнесмените, които не се готвят за никакви извънредни обстоятелства. Вместо да започнат да харчат парите си, начинаещите предприемачи трябва да предвидят разходите си, да заделят настрана достатъчно пари за непредвидени разходи и други важни цели. Правило в бизнеса е да си плащате фиксирана заплата от спечелените пари. Ако не правите това, със сигурност скоро ще се сблъскате с финансови проблеми, тъй като е лесно да похарчите всички спечелени пари, ако те са във вашия джоб. Помнете че всеки лев е изключително необходим за финансовата стабилност на вашия бизнес.

Грешка №2: Смесването на личните активи и активите на компанията
Много предприемачи от малкия бизнес стартират фирмата си с тегленето на потребителски кредит, като поръчител става или техен роднина или имотът на самия бизнес. Но преди да вземете заем, трябва да се замислите какво ще се случи с този дълг в случай, че вашият бизнес не се развие по начина, по който очаквате. В такъв случай ще загубите бизнеса си.

Грешка №3: Инвестиране на всички спечелени пари обратно в бизнеса
Много от младите бизнесмени започват бизнеса си с прекалено големи инвестиции, които нямат покритие. Например те взимат под наем луксозни офис помещения в централните части на града, купуват луксозни мебели и офис оборудване, което модерно и скъпо. Опитните бизнесмени обаче знаят, че такива огромни разходи не са необходими в началния етап на бизнеса, а по-скоро могат да навредят на банковата ви сметка. Вземането на кредит от credme.eu/ge/ или друга кредитна фирма на този ранен етап допълнително ще утежни финансовото ви състояние и може да унищожи бизнеса ви бързо в труден етап. Специалистите съветват вместо да влагате парите си в осъвременяване на работната база, по-скоро да вложите средствата си в доброто качество на продукта, който произвеждате, както и в ефективната му реклама пред потенциални клиенти.

Грешка №4: Икономисване вместо харчене за важни мероприятия
Има услуги, без които бизнесът ви не може да съществува; следователно няма как да икономисвате пари от тях. Такива са например услугите на одиторски фирми, отчитане на финанси, правни услуги и други. Ако започвате собствен бизнес, не избирайте най-евтините услуги в тези области, защото това е една от най-големите грешки на начинаещите бизнесмени. Ако пропуснете сроковете за подаване на декларации, или попълните невярно данните, това би могло да постави препъни-камък на пътя на всичките ви усилия. Препоръчително е да наемете добър специалист, на когото ще плащате по-висока заплата, но който знае какво точно трябва да направи ище се увери, че всичките ви документи са в изрядност.

Грешка №5: Сляпо следване на вашия бизнес план
Тази грешка е обратната на предходната. Понякога финансовата ситуация се сменя толкова бързо, че в даден момент е необходимо планът, който предварително сме начертали, да бъде променен. Понякога ще се наложи да рискувате и да изпробвате нещо ново. 

Грешка №6: Доверяване на дума, вместо на писмен документ
При воденето на собствен бизнес, всякакви договорки трябва да бъдат потвърдени в писмен вид. Понякога хората се събират, договарят се и смятат, че всичко е ясно, но след седмица-две се разбира, че всеки от страните е разбрал нещата погрешно.

Грешка №7: Липса на ясна финансова стратегия и на дългосрочен финансов план
Дори и големите компании, които не успяват да пресметнат приходите и разходите си и започна да теглят кредити, пък било то и безлихвени бързи кредити (swra sesxebi uprocento), стигат до момента, когато не могат повече да ги плащат. Когато имате инвестиционни проекти, трябва да можете правилно да планирате всички приходи и разходи, за да прецените дали има смисъл да влагате пари в тях. Ето защо е необходимо да се насочите към надежден финансист, който има опит във финансовите отчети и в счетоводството. 

Възможно е при започването на собствен бизнес да имате нереална цел. Запитайте се дали някоя от следните целине отговаря на вашата:
• Искам да спечеля пари: Дори и бизнесът ви да е успешен, той първо трябва да потръгне дотолкова, че да започне да възвръща инвестициите, които сте вложили в него, за да можете да върнете всичките си дългове, реинвестиции и разходи, от които на този етап бизнесът ви се нуждае. Едва след това ще можете да се радвате на печалба.
• Искам да имам финансова независимост и свобода: Всъщност ще се получи точно обратното – за няколко години ще станете роб на вашия бизнес. Това означава, че е възможно да не можете да си вземете отпуска или почивни дни, защото няма как да оставите фирмата си на самотек, особено на ранен стадий от развитието й.
• Искам да ме уважават: Ако развиете бизнеса си успешно, тези, които ще ви уважават, са чуждите хора, докато такова уважение вероятно няма да получите от роднините си и близките си хора. Това е така, защото ще можете да им отделяте много по-малко от преди.
• Искам да се реализирам: Разбира се, можете да направите това, като работите в друга фирма, тъй като развитието във вашата собствена фирма ще става за сметка на грешките ви и за реализацията ще плащате висока цена – време, здраве, пропуснати възможности…
• Искам да стана собственик на бизнес: Дори да си мислите, че ще станете собственик на бизнес, трябва да имате предвид, че ще сте прекалено зависими, за да наречете бизнеса си „ваш“. Ще бъдете зависими от сътрудници, партньори, проверяващи органи, доставчици, работници и други.
• Искам да си обезпеча старостта: За съжаление това също е нереална цел, тъй като в днешно време все по-малко компании успяват да надживеят своите основатели. По-скоро целта ви би трябвало да бъде да развиете бизнеса си дотолкова, че да можете да го продадете изгодно.

Ако сте се разпознали в някоя от следните цели, тогава или трябва да се преориентирате към нещо друго, или да промените целта за създаването на вашия бизнес.
 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам