Историята на Исус Христос остава забулена в тайна и мистерии. Една от тях е възкресението на Сина Божий.

Хит за конспираторите си остава книгата на скандалния руски историк проф. Анатолий Гусев. В “Мистерия на живота и учението на Исус Христос” ученият предлага сензационни версии за живота и смъртта на една от най-влиятелните личности за всички времена.
Христос е снет от кръста жив, твърди проф. Гусев. Според неговата версия Спасителят се е намирал в смъртоподобен транс. Според преданията един от войниците пронизал с копие Исус в ребрата и текнала кръв и вода. Това може да стане единствено ако човек е жив и сърцето му продължава да бие, макар и слабо,­ такива са законите на физиологията, категоричен е руският учен. Не е имало никакво чудо на възкресението,­ просто Исус се е съвзел и е излязъл от гроба. Този момент е описан и в Евангелията, и в други източници, продължава Гусев. Той е изследвал 250 източника, описващи възкресението на Христос.

Разпятието на Христос, смъртта и възкресението му са инсцениран спектакъл. Целият живот на Христос, от раждането до възнесението, е мистерия, тайнство, смята руският историк. Аргументите му са доста сериозни: Исус не е създал нова религия, едва след смъртта му е основана Църквата и е провъзгласена християнската вяра. Христос не е редови вярващ, а един от братството посветени. Бихме го нарекли член на масонска ложа, ако си служим със съвременни понятия. В книгата си Гусев доказва, че и кръщението, и разпятието, и възкресението на Христос са мистериални обреди. Според учения целият сценарий е режисиран майсторски от свещениците на Йерусалимския храм. Казано грубо: екстрасенсът от световна класа Исус отива да бъде разпънат на кръста, за да премине в следваща стъпка на съвършенство.

Професорът обяснява и целите за подобна инсценировка: раждането на нова религия. Подобен гениален спектакъл с разпятието и възкресението не може да не разтърси обикновените хора. Мнозина от тях ще повярват в новия бог. Така се случва това, за което мечтае всяка власт -­ хората се обединяват спонтанно около една идея.

Логичен е въпросът какво става с Исус след възнесението? Според санскритски източници съществуват сведения, че Исус напуска Палестина, съпроводен от майка си Мария, Магдалина и Тома. През Дамаск и Персия за няколко години групата достига Индия. Според мюсюлмански източници Исус стига до Кашмир. По пътя умира майка му. На това място днес се намира градчето Мари, наречено в нейна чест.

В хрониките от това време е записано, че Исус продължил мисията си, движейки се на изток. Той проповядвал сред племената Израилеви, които след разпада на асирийската империя се оказват в Персия и отвъд Инд, в Кашмир. Звучи невероятно, но и до днес в Кашмир живеят хора, наричащи себе си синове Израилеви.

Къде е истинският гроб на Исус според тази интересна и спорна версия?
Според доста източници до преклонни години Исус живял край езерото Дал. Много поклонници са слушали проповедите му за изцеление. На последователя си Тома завещал да бъде погребан на мястото, където умре. Този гроб се намира днес в Кашмир, в центъра на съвременен Шринагар. Нарича се Розабал, могила на пророка. Надписи на еврейски по стените гласят, че на това място се е състояло окончателното възнесение на Христос в небесата.

Според канадския философ Джилбърт Харди съществуват поне шест теории за възкресението, подробно изложени в книгата “Лъжи и доказателства за възкресението”. Всички теории са възможни, но нито една не е стопроцентово обяснение на чудото, категоричен е Харди. Първата теория на Харди всъщност повтаря версията на Гусев -­ Христос е свален от кръста жив, като от цветята и ароматите в гробницата състоянието му се е нормализирало.

Харди вади и версията за халюцинацията ­ на последователите на Исус, на които толкова им се е искало той да оцелее, че са си го представили. Едва ли обаче 500 души, колкото са били край гробницата, биха могли да халюцинират колективно един и същ образ.

Очевидно търсенето на загадката около смъртта и възнесението на Христос ще продължи. Каквато и да е истината, възкресението е една от най-красивите легенди, създавани някога. Тя дава и на вярващи, и на атеисти надеждата, че ако не човешкото тяло, то поне човешкият дух е безсмъртен и по-силен от физическото страдание.