Драматично отслабена, "Ислямска държава" е изправена пред тотално поражение в единствения по рода си "халифат", но експерти твърдят, че е почти невъзможно да се разбере колко членове все още има. Онлайн, в пропагандата си ИД твърди, че е непобедена в онова, което е останало от нейната територия - малка част от Източна Сирия – което е малък къс от земята, която някога е контролирала, простиращо се в обхванатата от войни страна и съседен Ирак. 

Поемането отговорността за смъртоносни нападения в Сирия, както за различните актове на насилие - като атаката от последните часове близо до Париж - имат за цел да гарантират присъствието на организацията в новините. 

Но експертите, които следят всеки ход на джихадистката група, не могат да кажат със сигурност колко нейни активни членове все още има, отчасти поради факта, че голяма част от предишната й територия остава недостъпна военна зона. 

Суфан Груп, консултант по сигурността, отбеляза, че през декември коалицията, ръководена от САЩ, е оценила броя на бойците в Ирак и Сирия на 1 000 души, уточнява БГНЕС.

Миналата седмица обаче американското Министерство на отбраната заяви, че вероятният им брой е 17 000 души в Ирак и 14 000 в Сирия. 

Наблюдателите от ООН дадоха пък оценка в неотдавнашен доклад - между 20 000 и 30 000 души в Ирак и Сирия. 

"Динамичните промени в оценките са отличителен белег на анти-ИД кампанията от нейното създаване през 2014 г.", каза Суфан Груп. 

Вдъхновени и създавани от ислямистките движения в Ирак в продължение на години доброволци напълниха редиците на ИД, пристигащи първо от Близкия изток, а после и от останалата част на света. Откакто чуждестранните бойци започнаха да пристигат нелегално през граничните пропускателни пунктове, международните разузнавателни служби винаги са се занимавали с оценки. - Тела под развалините – "Днес стремежът към постигане на достоверност сочи, че не знаем колко от тях са били убити в коалиционни операции, руски операции, иракски или турски операции", заяви френският експерт по тероризма Жан-Чарлз Брисард. 

"Телата на джихадистите, убити при въздушни нападения, в много случаи са все още под развалините - никой няма да ги намери", каза Брисард, ръководител на Центъра за анализ на тероризма (ЦАТ) и допълва: "Значи, докато не знаем със сигурност, че са били убити, те се смятат за живи, някои от тях дори са заведени в съда в задочно". 

Торе Хамминг, експерт по ислямски екстремизъм в академичен център в Италия, смята, че оценката на ООН е твърде щедра за джихадистите. 

"Не вярвам на тази цифра, но също така смятам, че е невъзможно да се прецени", каза той. 

"Първо трябва да определите какво е боец или член на ИД... Още през 2015 г. някои говореха, че ИД е 200 000-членна, включвайки хора, работещи в администрацията й", добави той. 

"Новият им брой обхваща само хората с оръжие или всички, които работят за каузата на ИД?... Никой не знае. "Друг фактор за несигурни данни", каза Брисард, "е че границата между Турция и Сирия остава все още твърде пропусклива". Турция подсили границите си от началото на сирийската война през 2011 г., но ИД продължава да използва местните контрабандисти, за да помогне на бойците си да я преминат. "Много джихадисти са преминали нелегално в Турция и са все още там, чакащи да отидат в друга област, където работи ИД", каза Брисард. 

"Точните числа ще останат несигурни. Всичко, което знаем, е, че има пренасочвания към други места - Пакистан, Афганистан, Филипините". Тъй като ИД се пренасочва към стратегия за насърчаване на атаките на вълци-единаци, Суфан Груп казва, че "е тръгнала по плоскостта - от прото-държава обратно към бунтовническа групировка". 

"И все пак", добавя той, "тя остава сред най-мощните терористични групировки в историята, без недостиг на оръжие или готови войници". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!