Всеки е чувал за Седемте чудеса на света. Кои са те? Можете ли да ги изброите? Ако отговорът ви е - Великата пирамида в Гиза, Висящите градини на Вавилон, Родоският колос, Александрийскиат фар, Мавзолеят в Халикарнас, Храмът на Артемида в Ефес и Статуята на Зевс Олимпийски, грешите.

Всъщност, отчасти сте прави, но не напълно. Това са Седемте чудеса на античния свят.

През 2007 г. над 100 млн. души от целия свят дават гласа си за Новите седем чудеса на света, а финалният списък е представен на 7 юли 2007 в Лисабон, Португалия на Ещадио да Луж, стадиона на Бенфика.

Така че ако все още смятате че Седемте чудеса са изброените горе, трябва да опресните списъка, който е вече на 10 години. Ето го и него:

1. Колизеума, Рим, Италия

Въпреки че Колизеумът е доста по-нов от античните чудеса на света, той е най-големият и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим. Строен е в продължение на 10 години и е завършен през 80 г.

Колизеума, Рим, Италия
Колизеума, Рим, ИталияИзточник: Thinkstock

Използван е за гладиаторски битки, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети.

2. Мачу Пикчу, Куско, Перу

Селището е наричано още „изгубеният град на инките“. Създадено е като свещен планински дом на великия управник на инките Пачакути, столетие преди превземането му от Испанската империя – около 1440 г.

Мачу Пикчу, Куско, Перу
Мачу Пикчу, Куско, ПеруИзточник: Thinkstock

Функционира до 1532 г., когато испанците нападат империята на инките. Тогава всички негови жители тайнствено изчезват.

3. Град Петра, Йордания

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатейците. В продължение на стотици години розовочервеникавият град Петра се явява важна точка от древните търговски маршрути.

Петра, Йордания
Петра, ЙорданияИзточник: Thinkstock

Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради, са запазени непокътнати.

4. Тадж Махал, Агра, Индия


Мавзолеят в Агра, Индия, е построен от императора Шах Джахан в чест на любимата му жена Мумтаз Махал, която умира по време на военна кампания през 1631 г. Той решава да я увековечи, като ѝ построява на неповторима мраморна гробница.
Строителството на мавзолея започва през 1633 г. И свършва през 1650 г. Работата продължава 17 години, а в строежа са ангажирани 20 хиляди души – архитекти и майстори от цяла Индия и Турция.

5. Статуята на Христос, Рио де Жанейро, Бразилия


Това е най-младото от Новите седем чудеса на света. Статуята е завършена през 1931 г. Тя представлява Христос с разперени ръце, който  гледа към Рио де Жанейро.
Висока  е 38 м и е изградена от стоманобетон и е облицована с несмлян талк, устойчив на въздействието на климата. Намира се на високия 710 м хълм Корковаду в предградията на града.
Допълнителната височина на хълма превръща този съвременен колос в емблематична забележителност на града и ѝ спечелва място сред Новите седем чудеса на света.

6. Великата китайска стена, Северен Китай
 


Великата китайска стена е отбранително съоръжение в Северен Китай, издигнато през 3 век пр.Хр.  Прекосява страната от границата с Корея – при заставата Шанхайгуан, до пустинята Гоби – при заставата Дзяюгуан, и се оприличава често на дълъг дракон.
 Тя е 1000 пъти по-дълга от всеки друг паметник на Земята и е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация.

7. Чичен Ица, Юкатан, Мексико


Чичѐн Ица̀ е археологически обект, древен град - политически, културен и религиозен център, преписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.
Най-вероятно градът е основан през VIII-IX век. През X век е превзет от толтеките, а век по-късно става столица на толтекската държава. През 1178 г. е разгромен от обединените войски на трите града-държави Маяпан, Ушмал и Ицмал, управлявани от Хунак Кел. По време на испанските завоевания в средата на XVI век е превърнат в развалини.