Християнският празник в памет на седемтe братя Великомъченици Макавеи се отбелязва на 1-ви август. В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни, а в този период хората са гадаели какво ще бъде времето през следващата година. 


Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък.

Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден). Гощават ги с вино и пресни питки. От Макавей започват Богородичният пост, който трае две седмици до Голяма Богородица.Здравко

• Името Здравко е славянско и води своето начало от цветето здравец.

• от суеверие това име е давано на момчета, за да им носи здраве.

• Мъжете с това име празнуват имен ден на Цветница.


Значение на буквите в името

З

силно въображение и интуиция, желанието да се разграничи от външната реалност и да живее в затворен свят, в трудни ситуации оттегляне от решаване на проблема.

Д

разбиране, размисъл преди всяко начинание, семейството – най-важното нещо, желание да се помага, капризност в отношенията, склонност към възприемане на паранормалното.

Р

способност да не бъдат измамени от външни фактори, способност да проникват в същността, самочувствие, стремеж за активност, смелост, страст и понякога неразумно поемане на риск и авантюризъм, склонност към догматизъм в разсъжденията.

А

символ на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, желание за духовен и физически комфорт.

В

лекота в комуникацията, възможност за бързо установяване на контакт, реално възприемане на реалността, единство с природата, творческа личност.

К

издръжливост, сила на духа, способност да се пази тайна, изключителна проницателност, основен принцип в живота - "всичко или нищо".

О

силни и дълбоки чувства, способност да се справят с парите, необходимост от самопознание, желание да се разбере собствената цел, богата интуиция, способност да отделят най-важното и значимото от суетата на живота.

На 1 август започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

В следващите две седвици - от 1 до 14 август, Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба. Имен ден имат хората, носещи името Евдоким, Евдокия.
 

На 1 август имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей