Ако ви изкушава идеята всеки ден да имате топъл и пресен хляб от доказани продукти, то хлебопекарната бързо ще се превърне в любимия ви домашен уред, с който да преобразите домашната трапеза в още по-приятно място за вкусно хапване и събиране на семейството.

Препоръчваме ви да спазвате стриктно рецептите от производителя, но дори тогава пак има няколко малки тайни, които могат да ви помогнат да приготвяте и сервирате на любимите си хора още по-съвършен, пухкав и апетитен хляб. Прочетете тези съвети за хлебопекарни и ги запомнете добре.

Брашното

За да получите най-добри резултати, препоръчваме да използвате специално брашно за хляб. То би трябвало да бъде от твърда пшеница, която има високо съдържание на протеини и глутен. Така хлябът ще бъде по-бухнал и с по-фина текстура.

Измерването

Ако можете да омесите ръчен хляб, като слагате съставки на око, то при днешните хлебопекарни този метод няма да даде добри резултати. Много е важно да следвате прецизно рецептите и да измервате внимателно съставките, преди да ги сложите в хлебопекарната. Дори малките несъответствия в количествата на съставките могат да доведат до големи разлики в готовия хляб.

Годността

Важно е да следите срока на годност на продуктите, особено на маята. Тя има кратка трайност и ако е негодна, ще извадите от хлебопекарната си не пухкав хляб, а тежка тухла от брашно и вода. Освен това е добре да следвате указанията в рецептата за типа мая, който трябва да се използва – само така ще получите възможно най-добрия резултат.

Течностите

Още нещо важно за съставките: погрижете се течностите, които слагате в хлебопекарната, да са със стайна температура. Горещите или студени продукти ще дадат по-лоши резултати.

Маята

Когато слагате маята в хлебопекарната, погрижете се тя да не влиза в контакт със солта, мазнината или течностите в рецептата. Солта ще попречи на втасването и ще направи хляба твърд. Същото важи и за мазнините.

Използвайте таймер, за да добавяте продуктите в процеса на приготвяне на хляба, като внимавате маята да няма контакт и с течностите в уреда, в противен случай рискувате да превтаса и да влоши качеството на хляба.

Отложеното приготвяне

Ако искате да използвате таймера за отложено включване на хлебопекарната, ще трябва да имате предвид още една малка тайна: той не е подходящ за нетрайни продукти.

Ако в рецептата има прясно мляко, яйца, сирене, месо, пресни плодове и зеленчуци, препоръчително е да не използвате таймера за забавяне, защото рискувате продуктите да се развалят.

Така полученият хляб може да не е съвсем годен за консумация и да причини не само стомашен дискомфорт, но и хранителни натравяния.

Капакът

Не се страхувайте да отваряте капака, докато хлябът се приготвя – има смисъл да го правите. Дори когато сте премерили съвсем прецизно продуктите, различните нива на температурата и влажността в стаята могат да създадат условия да се получи различно твърдо или меко тесто. Затова препоръчваме да проверите консистенцията на тестото, като отворите капака около 5 минути след неговия цикъл.

То трябва да е меко, гладко и еластично. Ако е твърде сухо, добавяйте по 1 чаена лъжичка течност. Ако е твърде течно, добавяйте по 1 чаена лъжичка брашно, докато получите нужната консистенция.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук