Илон Мъск обяви, че Optimus, универсалният хуманоиден робот на Tesla, ще се предлага за по-малко от половината от цената на един електромобил на компанията.

Като се има предвид, че средната цена на електрическите автомобили на Tesla през миналата година е била 45 000 долара, цената на хуманоидния робот би трябвало да е в диапазона 20 000-25 000 долара.

Милиардерът би желал Optimus „да бъде във всеки дом“ и да поеме рутинните и опасните задачи в производството на електромобили. Очевидно е, че за да се случи това, андроидите трябва да са на разумна цена.

Мъск казва, че търсенето на Optimus може да достигне между 10 и 20 милиарда единици, пише kaldata.

Когато Optimus беше представен за първи път, не всички го приеха сериозно.

Но Tesla счита, че като комбинира разработките си в областта на изкуствения интелект за безпилотни превозни средства и опита си в областта на батериите и електрическите двигатели, може да създаде хуманоиден робот.

Компанията заяви, че нейните електромобили по принцип вече са роботи на колела. Остава само да им се придаде хуманоидна форма, за да заместят хората при някои задачи. Предимно рутинните и опасните.

В края на миналата година Tesla представи Optimus Gen 2 – следващото поколение на своя хуманоиден робот. Новият прототип показа много подобрения в сравнение с предишните версии на робота.

Той е с 10 кг по-лек, 30% по-бърз и като цяло по-полезен от своя предшественик. Движенията му са станали по-човекоподобни, особено тези на ръцете.

По това време Илон Мъск заяви, че „Optimus е силно подценен“. Според главния изпълнителен директор търсенето му може да достигне 10 до 20 милиарда броя. Той също така смята, че Optimus ще представлява по-голямата част от дългосрочната оазарна капитализация на Tesla.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук