Суперкомпютърът "LUMI" ще се използва за изследвания в областта на медицината, изкуствения интелект, изменението на климата, възобновяемите енергии.

Финландски експерти пуснаха на пазара "LUMI", най-мощният суперкомпютър в Европа и третият най-бърз в света, който ще бъде и енергийно ефективен, съобщава "Бета".

Разположен в стара фабрика за хартия в град Каяани, на около 500 км северно от Хелзинки, суперкомпютърът е с размерите на баскетболно игрище и може да произвежда енергия колкото два милиона лаптопа.

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

„LUMI” е проект на Европейската организация за високопроизводителни компютри и 10 европейски държави – Финландия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Полша, Швеция, Швейцария, Исландия и Норвегия.

Суперкомпютърът струваше 200 милиона евро, от които Финландия осигури една четвърт, а останалите осигуриха партньорите, съобщава "Евроактив".

Каяани е избран за място, защото поради студения климат ще е необходима малко енергия за охлаждане на суперкомпютъра.
"LUMI" ще получава цялата електроенергия от водноелектрически централи, а генерираната от нея топлина ще се използва в топлофикационната мрежа.

"LUMI" ще се използва за изследвания в областта на медицината, изкуствения интелект, изменението на климата, възобновяемата енергия.
Суперкомпютърът ще бъде достъпен за академични изследователи по целия свят, а една пета от капацитета му е запазена за частни компании.

По-бързи от суперкомпютъра "LUMI" в момента в света са само американският "Съмит" и японският "Фугаку".

Превод: БЛИЦ