Със сигурност вече сте чували за сателитния интернет на Илън Мъск. Този проект на американския предприемач и неговата компания SpaceX се нарича от някои анализатори „убиец” на клетъчните комуникации. Но дали сателитната (спътниковата) комуникация наистина е толкова добра? 

С бързото популяризиране на сателитния интернет все повече хора ще си задават въпроса “по какво обичайната мобилна (клетъчна) комуникация се различава от сателитната?”. Ето някои особености на двата типа комуникационни мрежи. 

Какво е сателитна връзка? 
Сателитната връзка е комуникация между земни станции, при която за препредаване (ретранслация) се използват спътници (сателити), пояснява Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания Е-CARD, която е в топ 50 в Европа. Още през 1945 г. Артър Кларк предложи създаване на глобална комуникационна система чрез мрежа от спътници.

Сателитите биват нерегенеративни (получават сигнал от една земна станция, преобразуват го на друга честота, усилват го и го предават на друга земна станция) и регенериращи (модулират отново сигнала, коригирайки грешките в предаването, но с увеличено забавяне на сигнала). 

Каква е разликата между мобилна и сателитна комуникация? 
Клетъчните оператори обхващат все повече и повече територии. Но поради особеностите на релефа, базовите станции не могат да бъдат инсталирани в отдалечени райони: първо, те са трудни за инсталиране, второ, също толкова трудни са за поддръжка, и трето, няма да донесат никакви ползи за компаниите, обясни Милен Ганев. 

В такива случаи сателитната комуникация е много полезна – сигналът от земята отива към сателита, а той го връща обратно по предназначение. Този вид комуникация е подходяща за хора, които често пътуват – сателитният им телефон няма да ги остави без покритие. 

Единственият сериозен недостатък на сателитната комуникация е, че е скъпа към момента, но в някои страни абонаментната такса вече не се различава много от цената на мобилната комуникация. На първите потребители струва 99 долара на месец и почти 500 долара еднократно за оборудването. 

Неудобства на сателитния интернет 
Ако използвате сателитен интернет стационарно, ще срещнете неудобство с инсталиране на оборудването: диаметърът на сателитната антена е много голям и към това се добавят приемник и низ от проводници. Като цяло рутерът за мобилен интернет е по-лесен за инсталиране.

Освен това сателитните телефони все още са обемисти – уви, никой не е направил нищо по този въпрос, коментира Милен Ганев от Е-CARD. Сателитният интернет е чудесна алтернатива на мобилните комуникации, но за селските и труднодостъпни райони. Има надежда един ден този вид комуникация да замени клетъчната, но това няма да се случи скоро. 

Въздействие върху околната среда 
Ако клетъчната комуникация, с която сме свикнали, не оставя въглероден отпечатък и не вреди на околната среда, то при сателитният интернет ситуацията е по-различна – рано или късно животът на сателита ще приключи, той ще бъде изключен и ще се превърне в парче космически боклук. Когато е деактивиран, спътникът напуска орбита, но често „останките” от сателита падат там, където не е необходимо.