Изключителна иновация, невиждана досега на Балканите, е напът да дебютира в бургаския хотел  „Аква“. Това съобщи мениджърът на хотела Борис Минчев, цитиран от Флагман.бг.

Технологията се казва EVA Receptionist и представлява киоск за обслужване на клиенти, който в бъдеще би могъл да е способен да замени изцяло човешката работна ръка на рецепция. За момента обаче и дума не може да става за това.

„Пилотно въвеждаме на системата в България и дори на Балканите. В Далечния изток – особено в Китай, Япония и Корея, тази практика вече е активна от години и има значително подобряване на обслужването. Ние ще получим софтуера за тази услуга и ще я въведем в хотела, като за момента нямаме никакви намерения да съкращаваме от персонала“, каза още мениджърът Борис Минчев.

Дали обаче технологията ще се приеме радостно от клиентите и дали няма да има обратен ефект – да окаже негативно влияние върху бизнеса, е въпрос, който засега няма отговор, тъй като системата не е пробвана на територията на България. Според мениджъра на хотела-пионер обаче, най-трудно ще бъде приета тя от българските туристи.

„Според мен те ще са основните клиенти, които няма да желаят да използват Ева. По принцип хората в света не са достатъчно готови за въвеждането на този тип технология, а в България тенденцията е, че изоставаме в тази сфера. Въпреки това трябва да се започне от някъде и смятам, че това е правилната стъпка към бъдещето. Само времето може да покаже“, заяви Минчев.

Той уточни, че по всяка вероятност Ева ще се имплементира на регистратурата в хотела поетапно, като с времето ще бъдат добавяни нови и нови функции докато достигне тя до пълния си капацитет – този, описан в рекламните материали на официалния производител. За да се окуражи употребата на робота вместо реалния рецепционист, в хотела ще бъдат въведени намаления за тези от клиентите, които предпочетат машината.

Първият по рода си робот рецепционист в България и на Балканите ще заработи най-късно до януари 2019 г., но очакванията са той да бъде пуснат в експлоатация не по-късно от края на декември още тази година.