Тенденциите в световния пазар на смартфони се променят постоянно при това с доста интензивни темпове. Ако преди няколко години на мода бяха компактните модели, днес повече хора предпочитат по-големите екрани. В момента устройствата с размер между 6" и 6.5" могат да се приемат като стандарт за мобилната индустрия.

Мултимедийното съдържание, гледането на филми, както и забавлението с игри са основните причини хората да искат смартфон с по-голям тъчскрийн, заяви Милен Ганев, съдружник в българската софтуерна компания Е-CARD, която е в топ 50 в Европа.

Водещите производители възприеха различни подходи, за да гарантират безрамков дизайн на своите потребители. По този начин се проправи път на Notch-прорезите и малките отвори в горната част на дисплеите, където са позиционирани селфи камерите и други важни сензори в смартфоните.

Според Милен Ганев следващата логична иновация е вграждането на модулите в самите екрани, но тази технология се нуждае от още време преди да придобие масовост. Първите смартфони с технологията  показаха, че качеството на камерите от този тип все още не отговаря на високите изисквания на потребителите, коментира Милен Ганев от E-CARD.

Производителите на телефони вече представят интересно решение, което се казва Border Reduction Structure (BRS) и обещава да премахне напълно рамките около екрана на смартфоните.

Първият модел, който ще използва BRS технологията ще бъде Samsung Galaxy Tab S8 Ultra. Taзи иновация ще допринася за по-тънките размери, осигурявайки по-голяма тъчскрйн повърхност за мултимедия, приложения и игри. Смартфоните се очаква да бъдат базирани на BRS най-рано в края на 2022 г.