Темата с различното таксуване на SMS-ите се преекспонира, каза по БНТ председателят на Комисия за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Има го проблемът с различното таксуване на SMS-ите, но въпросът не е регулаторен, просто има стандарти, според които основата е латиницата, а другите азбуки се таксуват като 16 бита, на латиница - 7, добави той.


Има един елемент на несправедливост, но това са стандартите, обръщали сме се към ЕК, но те не реагират предви и че скоро SMS-ите ще станат безплатни, обясни Божков.

Той поясни, че няма нарушения от страна на операторите. Това е изкуствено създаден проблем, на интернет страницата на операторите има информация за това кои знаци как се таксуват. Темата със SMS-ите се преекспонира! Може все пак да се ползват и другите безплатни приложения, каза председателят на КРС.

Той коментира и отпадането на роуминга в рамките на ЕС, което ще се случи юни месец. "Това е една спечелена 10-годишна борба. След отпадането на роуминга всеки наш разговор в чужбина ще се таксува като национален", посочи Божков.

Той отбеляза, че на операторите това е съвсем естествено да не им харесва: Операторите ще се опитат да се възползват от всички възможности, които защитават техните права в регламента. Те не приемат с голяма радост този факт. Отпадането на цените на роуминг не е свързано с националните цени. Може да има повишаване на места, но има регулативни механизми.

Божков обясни, че роумингът отпада и за мобилните данни. "Роумингът отпада за всичко, включително и за интернет, няма да е безплатен, но няма да има надценка. Ако имаме безплатни мобилни данни в България и в чужбина ще имаме. Нашия оператор даже ще е длъжен да ни предупреди, ако безплатния интернет свършва и колко ще бъдем таксувани в чужбина", каза още шефът на КРС.